Mazmur 119:1-176

  • Ngajèni omongané Gusti Allah sing berharga

    • ”Piyé carané bèn cah enom uripé tetep resik?” (9)

    • ”Aku seneng karo peraturan-Mu” (24)

    • ”Aku percaya karo omongan-Mu” (74, 81, 114)

    • ”Aku seneng banget karo hukum-Mu” (97)

    • ”Pemahamanku luwih akèh timbang kabèh guruku” (99)

    • ”Omongan-Mu kuwi kaya lampu sing madhangi aku wektu mlaku” (105)

    • ”Omongan-Mu kuwi bener” (160)

    • Wong sing seneng karo hukumé Gusti Allah ngrasa ayem (165)

א [Alef] 119  Wong sing terus nindakké apa sing benerLan manut karo hukumé Yéhuwah+ kuwi bahagia.   Wong sing manut karo peraturané+Lan saktulusé ati nggolèki tuntunané kuwi bahagia.+   Dhèwèké manut karo préntahé*+Lan ora seneng nindakké kejahatan.   Njenengan wis mènèhi aku préntahBèn nindakké peraturan-Mu.+   Aku péngin banget+Isa terus manut karo peraturan-Mu,*   Bèn aku ora isin+Wektu mikirké préntah-Mu.   Aku bakal muji Njenengan sak tulusé atikuWektu aku sinau soal keputusan-Mu sing adil.   Aku bakal nindakké kabèh peraturan-Mu. Aja nganti Njenengan ninggalké aku. ב [Bet]   Piyé carané bèn cah enom uripé tetep resik? Dhèwèké kudu manut karo omongan-Mu.+ 10  Aku saktulusé ati nggolèki tuntunan-Mu. Aja nganti aku nglanggar préntah-Mu.+ 11  Omongan-Mu terus tak éling-éling lan tak anggep berharga+Bèn aku ora nggawé dosa marang Njenengan.+ 12  Oh Yéhuwah, muga-muga Njenengan dipuji. Tulung ajari aku peraturan-Mu. 13  Aku wis nyritakkéKabèh préntah sing mbok wènèhké. 14  Aku ngrasa seneng merga ngerti peraturan-Mu,+Luwih seneng timbang nduwèni kabèh barang sing berharga.+ 15  Aku bakal mikirké tenanan* peraturan-Mu+Lan nggatèkké préntah-Mu.+ 16  Aku seneng karo hukum-Mu. Aku ora bakal lali karo omongan-Mu.+ ג [Gimel] 17  Tulung Njenengan apikan karo abdi-Mu ikiBèn aku isa tetep urip lan nindakké omongan-Mu.+ 18  Tulung bantu aku bèn isa ngerti tenanHukum-Mu sing luar biasa kuwi. 19  Aku mung wong asing ing negara liya.+ Aja nganti Njenengan ora ngandhani aku préntah-Mu. 20  Aku péngin bangetNgerti soal hukum-Mu. 21  Njenengan nyenèni wong sing lancang,Yaiku wong sing dikutuk merga ora manut karo préntah-Mu.+ 22  Tulungi aku bèn aku ora diécé lan direndhahké manèhMerga aku wis nindakké peraturan-Mu. 23  Malah wektu para pemimpin padha ngumpul lan ngèlèk-èlèk aku,Aku tetep mikirké tenanan* peraturan-Mu. 24  Aku seneng karo peraturan-Mu.+ Kuwi kabèh dadi naséhat kanggo aku.+ ד [Dalet] 25  Aku nggléthak ing debu.+ Tulung lindhungi aku bèn aku ora mati, kaya janji-Mu* marang aku.+ 26  Aku nyritakké kabèh tumindakku marang Njenengan, lan Njenengan njawab aku. Tulung ajari aku préntah-Mu.+ 27  Bantu aku bèn paham artiné* peraturan-Mu,Supaya aku isa mikirké tenanan* tumindak-Mu sing luar biasa.+ 28  Aku ora isa turu merga sedhih banget. Tulung bantu aku bèn tetep kuwat, kaya janji-Mu* marang aku. 29  Tulung bantu aku bèn ora dadi wong sing seneng ngapusi,+Lan tulung ajari aku hukum-Mu. 30  Aku nduwé tékad bèn tetep setya.+ Aku ngakoni nèk hukum-Mu kuwi bener. 31  Aku terus manut karo peraturan-Mu.+ Oh Yéhuwah, aja nganti aku kecéwa.*+ 32  Aku péngin banget manut karo préntah-MuMerga Njenengan mènèhi aku pemahaman sing luwih akèh.* ה [He] 33  Oh Yéhuwah, tulung ajari aku+ peraturan-Mu. Kuwi bakal terus tak tindakké.+ 34  Bantu aku bèn ngerti,Supaya aku isa manutLan saktulusé atiku nindakké hukum-Mu. 35  Aku seneng karo préntah-Mu,+Mula tuntunen aku bèn kuwi kabèh isa tak tindakké. 36  Bantu aku bèn péngin nindakké hukum-MuLan ora nindakké kepénginanku dhéwé.*+ 37  Bantu aku bèn ora ndelok sing ora ana gunané.+ Tulung lindhungi aku bèn manut karo préntah-Mu supaya aku ora mati. 38  Tulung Njenengan nepati janji-Mu* marang abdi-Mu iki,Bèn wong-wong* wedi marang* Njenengan. 39  Hukum-Mu kuwi apik,+Mula tulungi aku bèn aku ora diécé merga aku wedi diécé. 40  Aku péngin banget nindakké peraturan-Mu,Tulung lindhungi aku bèn aku ora mati merga Njenengan adil. ו [Waw] 41  Oh Yéhuwah, muga-muga Njenengan nresnani* aku+Lan nylametké aku, kaya janji-Mu* marang aku,+ 42  Bèn aku isa njawab wong sing ngécé aku,Merga aku percaya karo omongan-Mu. 43  Tulung bantu aku bèn terus ngomongké apa sing bener,Merga aku berharap* Njenengan nggawé keputusan sing adil. 44  Aku bakal terus manut karo hukum-MuNganti saklawasé.+ 45  Aku bakal aman ing endi waé aku lunga+Merga aku ngupaya manut karo peraturan-Mu. 46  Malah, pas ana ing ngarepé raja, aku bakal tetep nyritakké soal hukum-Mu. Aku ora bakal ngrasa isin.+ 47  Aku seneng karo préntah-Mu,Aku seneng banget.+ 48  Aku bakal ndonga karo ngangkat tanganku merga aku seneng banget karo préntah-Mu,+Lan aku bakal mikirké tenanan* peraturan-Mu.+ ז [Zayin] 49  Tulung éling karo janji-Mu* marang abdi-Mu ikiMerga kuwi sing nggawé aku nduwé harapan.* 50  Kuwi sing nggawé aku tenang senajan susah,+Merga omongan-Mu wis mbantu aku bèn aku ora mati. 51  Wong sing lancang ngécé aku entèk-entèkan,Tapi aku tetep ora nglanggar hukum-Mu.+ 52  Oh Yéhuwah, aku éling karo hukum-Mu sing wis ana kèt mbiyèn,+Lan kuwi nggawé aku ngrasa tenang.+ 53  Aku nesu banget karo wong jahatSing ora manut karo hukum-Mu.+ 54  Peraturan-Mu kuwi kaya lagu kanggo aku,Ing endi waé akumanggon.* 55  Oh Yéhuwah, pas bengi aku éling karo jeneng-Mu,+Bèn aku isa terus manut karo hukum-Mu. 56  Kuwi dadi kebiasaankuMerga aku péngin manut karo peraturan-Mu. ח [Het] 57  Yéhuwah kuwi sing tak duwèni.*+ Aku wis janji bakal manut karo omongan-Mu.+ 58  Aku njaluk marang Njenengan saktulusé atiku.+ Tulung mesakké aku,+ kaya janji-Mu* marang aku. 59  Aku mikirké apa sing wis tak tindakké,Bèn aku isa manut karo peraturan-Mu manèh.+ 60  Aku cepet-cepet lan ora nunda-nundaNindakké préntah-Mu.+ 61  Wong jahat nindhes aku,*Ning aku tetep éling karo hukum-Mu.+ 62  Pas tengah wengi, aku tangi merga arep ngucap syukur marang Njenengan+Merga Njenengan nggawé keputusan sing adil. 63  Aku kekancan karo wong sing wedi marang* NjenenganLan sing manut karo peraturan-Mu.+ 64  Oh Yéhuwah, katresnan-Mu* kétok ing kabèh panggonan ing bumi.+ Tulung ajari aku peraturan-Mu. ט [Tet] 65  Oh Yéhuwah, Njenengan wis apikan karo abdi-Mu iki,Kaya janji-Mu* marang aku. 66  Tulung ajari aku bèn nduwé pengetahuan lan pertimbangan sing apik+Merga aku percaya karo préntah-Mu. 67  Mbiyèn sakdurungé aku ngalami kesusahan, aku kerep nggawé kesalahan tanpa sengaja,Ning saiki aku manut karo omongan-Mu.+ 68  Njenengan kuwi apikan,+ lan tumindak-Mu apik. Tulung ajari aku peraturan-Mu.+ 69  Wong sing lancang ngomongké sing ora bener soal aku,Ning aku saktulusé ati manut karo peraturan-Mu. 70  Wong-wong kuwi ora nduwé perasaan,+Ning aku seneng karo hukum-Mu.+ 71  Ana apiké aku ngalami kesusahan,+Bèn aku isa luwih ngerti soal peraturan-Mu. 72  Hukum sing mbok wènèhké kuwi apik kanggo aku,+Luwih apik timbang emas lan pérak sing akèh.+ י [Yod] 73  Njenengan* sing nggawé lan mbentuk aku. Bantu aku bèn ngerti,Supaya aku isa luwih ngerti soal préntah-Mu.+ 74  Wong sing wedi marang* Njenengan ngrasa seneng pas ndelok akuMerga aku percaya karo* omongan-Mu.+ 75  Oh Yéhuwah, aku ngerti nèk keputusan-Mu kuwi adil.+ Njenengan ngukum aku merga Njenengan setya.+ 76  Muga-muga katresnan-Mu*+ nggawé aku tenang,Kaya janji-Mu* marang abdi-Mu iki. 77  Tulung mesakké aku bèn aku isa tetep urip,+Merga aku seneng karo hukum-Mu.+ 78  Muga-muga wong sing lancang dadi isin,Merga wong-wong kuwi nglarani aku tanpa alesan.* Ning, aku bakal mikirké tenanan* peraturan-Mu.+ 79  Muga-muga wong sing wedi marang* NjenenganLan sing ngerti peraturan-Mu cedhak karo aku manèh. 80  Muga-muga aku manut karo peraturan-Mu saktulusé atiku,+Bèn aku ora isin.+ כ [Kaf] 81  Aku péngin banget mbok slametké+Merga aku percaya karo* omongan-Mu. 82  Aku ngentèni janji-Mu kelakon.+ Aku takon, ”Kapan Njenengan bakal nggawé aku tenang?”+ 83  Aku kaya wadhah ngombé saka kulit sing garing kena asap,Tapi aku ora lali karo peraturan-Mu.+ 84  Nganti kapan abdi-Mu iki kudu ngentèni? Kapan Njenengan bakal ngukum wong sing nganiaya aku?+ 85  Wong sing lancang lan sing nglanggar hukum-MuNggali lubang kanggo aku bèn aku kecemplung ing kono. 86  Kabèh préntah-Mu isa dipercaya. Tulungi aku merga wong-wong nganiaya aku tanpa alesan.+ 87  Wong-wong kuwi mèh waé matèni aku,Ning aku tetep manut karo peraturan-Mu. 88  Merga Njenengan nresnani* aku, tulung lindhungi aku bèn aku ora mati,Supaya aku isa manut karo peraturan sing mbok wènèhké marang aku. ל [Lamed] 89  Oh Yéhuwah, omongan-Mu bakal terus ana ing swarga+Nganti saklawasé. 90  Njenengan setya nganti sakterusé.+ Njenengan nggawé bumi ana nganti saklawasé lan tetep ana ing panggonané.+ 91  Kabèh kuwi tetep ana nganti saiki merga peraturan-Mu,Merga kabèh ciptaan-Mu kuwi abdi-Mu. 92  Nèk aku ora seneng karo hukum-Mu,Aku mesthi wis mati merga kesusahanku.+ 93  Aku ora bakal lali karo peraturan-Mu. Aku isa tetep urip merga Njenengan mènèhi aku peraturan kuwi.+ 94  Aku iki duwèk-Mu. Slametna aku,+Merga aku wis ngupaya manut karo peraturan-Mu.+ 95  Wong jahat nggolèk kesempatan kanggo matèni aku,Ning aku terus mikirké peraturan-Mu. 96  Aku wis ndelok nèk kabèh sing sampurna kuwi ana batesé,Ning préntah-Mu ora ana batesé.* מ [Mem] 97  Aku seneng banget karo hukum-Mu.+ Kuwi tak pikirké tenanan* saben dina.+ 98  Préntah-Mu nggawé aku luwih wicaksana* timbang mungsuhku+Merga kuwi sing terus nuntun aku. 99  Pemahamanku luwih akèh timbang kabèh guruku+Merga aku mikirké tenanan* peraturan-Mu. 100  Aku luwih wicaksana timbang wong-wong sing wis tuwaMerga aku manut karo peraturan-Mu. 101  Aku ora bakal nindakké kejahatan+Merga aku péngin manut karo omongan-Mu. 102  Aku ora nglanggar hukum-MuMerga Njenengan wis ngajari aku. 103  Omongan-Mu kuwi nyenengké banget,Rasané luwih legi timbang madu.+ 104  Aku dadi wicaksana merga peraturan-Mu,+Kuwi sebabé aku sengit karo kabèh tumindak sing salah.+ נ [Nun] 105  Omongan-Mu kuwi kaya lampu sing madhangi aku wektu mlakuLan kaya cahaya sing madhangi dalanku.+ 106  Aku wis nggawé sumpah nèk bakal nindakké hukum-Mu sing adil,Lan kuwi mesthi bakal tak tepati. 107  Aku sengsara banget.+ Oh Yéhuwah, tulung lindhungi aku bèn aku ora mati, kaya janji-Mu* marang aku.+ 108  Oh Yéhuwah, muga-muga Njenengan seneng nampa pujian sing tak wènèhké dadi persembahan sukaréla,*+Lan tulung ajari aku hukum-Mu.+ 109  Aku terus ngadhepi bahaya sing ngancam nyawaku,Ning aku ora lali karo hukum-Mu.+ 110  Wong jahat masang perangkap kanggo aku,Tapi aku tetep manut karo peraturan-Mu.+ 111  Ora bakal tak lalèkké peraturan-Mu*Merga kuwi sing nggawé seneng atiku.+ 112  Aku nduwé tékad terus manut karo peraturan-MuSakjegé uripku, nganti aku mati. ס [Samekh] 113  Aku sengit karo wong sing ora tenanan setya marang Njenengan,*+Tapi aku seneng karo hukum-Mu.+ 114  Njenengan kuwi tamèngku lan sing nglindhungi aku.+ Aku percaya karo* omongan-Mu.+ 115  Hé wong jahat,+ aja cedhak-cedhak karo aku,Bèn aku isa manut préntahé Gusti Allahku. 116  Oh Gusti Allah, tulung bantu aku, kaya janji-Mu* marang aku,+Bèn aku isa tetep urip. Aja nganti sing tak harapké ora kelakon merga kuwi bakal nggawé aku kecéwa.*+ 117  Tulung bantu aku bèn aku slamet,+Supaya aku isa terus nggatèkké peraturan-Mu.+ 118  Njenengan ora gelem nampa wong sing ora manut karo peraturan-Mu,+Merga wong kuwi munafik lan seneng ngapusi. 119  Njenengan nyingkirké kabèh wong jahat ing bumi kaya nyingkirké sampah.+ Kuwi sebabé aku seneng karo peraturan-Mu. 120  Awakku* ndredheg merga wedi banget marang Njenengan. Aku wedi nèk ora manut karo hukum-Mu. ע [Ayin] 121  Aku wis nindakké sing bener lan adil. Aja nggawé aku dikalahké wong sing nindhes aku. 122  Tulung Njenengan janji nèk bakal nulungi abdi-Mu iki. Aja nganti wong sing lancang nindhes aku. 123  Mripatku kesel ngentèni Njenengan nylametké aku+Lan ngentèni janji-Mu* sing isa dipercaya.+ 124  Tulung sayangi* abdi-Mu iki,+Lan ajari aku peraturan-Mu.+ 125  Aku iki abdi-Mu. Tulung bantu aku bèn nduwé pemahaman+Supaya aku ngerti peraturan-Mu. 126  Oh Yéhuwah, saiki wis wektuné Njenengan tumindak+Merga wong-wong wis nglanggar hukum-Mu. 127  Kuwi sebabé aku luwih seneng karo préntah-MuTimbang karo emas murni.+ 128  Aku nganggep kabèh petunjuk-Mu* kuwi bener.+ Aku sengit karo kabèh tumindak sing salah.+ פ [Pe] 129  Aku manut karo peraturan-MuMerga peraturan-Mu kuwi apik banget. 130  Wektu omongan-Mu dijelaské, wong dadi isa éntuk pengetahuan.+ Wong sing ora nduwé pengalaman dadi nduwé pemahaman.+ 131  Aku péngin banget ngrungokké préntah-Mu,+Nganti rasané ora isa ambegan. 132  Tulung gatèkna aku lan mesakké aku,+Kaya sing wis mbok tindakké marang wong sing nresnani jeneng-Mu.+ 133  Tuntunen aku* nganggo omongan-Mu. Tulung bantu bèn aku ora dikuwasani karo apa sing jahat.+ 134  Slametna* aku saka wong sing nindhes aku,Lan aku bakal terus manut karo peraturan-Mu. 135  Muga-muga Njenengan seneng* karo aku.+ Tulung ajari aku peraturan-Mu. 136  Aku nangisMerga wong-wong ora manut karo hukum-Mu.+ צ [Tsade] 137  Oh Yéhuwah, Njenengan kuwi bener,+Lan keputusan-Mu kuwi adil.+ 138  Peraturan sing mbok wènèhké kuwi benerLan tenanan isa dipercaya. 139  Semangatku kanggo ngabdi kuwi kaya geni sing murub ing njero awakku,+Merga aku ndelok mungsuh-mungsuhku ngrèmèhké omongan-Mu. 140  Abdi-Mu iki seneng karo omongan-Mu+Merga kuwi murni.+ 141  Kanggoné wong liya, aku iki ora penting lan rendhah,+Tapi aku ora tau lali karo peraturan-Mu. 142  Keadilan-Mu tetep ana nganti saklawasé,+Lan hukum-Mu kuwi bener.+ 143  Senajan aku susah lan sengsara,Aku tetep seneng karo préntah-Mu. 144  Peraturan-Mu kuwi bener nganti saklawasé. Tulung bantu aku bèn nduwé pemahaman+ supaya aku isa tetep urip. ק [Qof] 145  Oh Yéhuwah, tulung jawab aku merga aku ndonga sak tulusé atiku. Aku bakal manut karo peraturan-Mu. 146  Aku ndonga marang Njenengan. Slametna aku. Aku bakal manut karo peraturan-Mu. 147  Aku tangi sakdurungé matahari terbit merga péngin njaluk tulung,+Sebab aku percaya karo* omongan-Mu. 148  Aku tangi pas tengah wengiBèn aku isa mikirké tenanan* omongan-Mu.+ 149  Rungokna aku merga Njenengan sayang karo* aku.+ Oh Yéhuwah, tulung lindhungi aku bèn aku ora mati merga Njenengan adil. 150  Wong sing tumindaké bejat* marani aku. Dhèwèké ora gelem manut karo hukum-Mu. 151  Oh Yéhuwah, Njenengan cedhak karo aku.+ Kabèh préntah-Mu kuwi bener.+ 152  Kèt mbiyèn aku wis sinau soal peraturan-MuSing mbok gawé kanggo sakterusé.+ ר [Res] 153  Tulung deloken kesusahanku, lan slametna aku+Merga aku ora lali karo hukum-Mu. 154  Tulung bélanen aku,* lan slametna aku.+ Tulung lindhungi aku bèn aku ora mati, kaya janji-Mu* marang aku. 155  Wong jahat ora bakal dislametkéMerga ora ngupaya manut karo peraturan-Mu.+ 156  Oh Yéhuwah, Njenengan gampang mesakké.+ Tulung lindhungi aku bèn aku ora mati, merga Njenengan adil. 157  Mungsuhku lan wong sing nganiaya aku ana akèh,+Tapi aku ora nglanggar peraturan-Mu. 158  Aku sengit banget nèk ndelok wong sing seneng ngapusiMerga wong kuwi ora manut karo omongan-Mu.+ 159  Oh Yéhuwah, aku seneng banget karo peraturan-Mu.+ Merga Njenengan nresnani* aku, tulung lindhungi aku bèn aku ora mati. 160  Kabèh omongan-Mu kuwi bener,+Lan keputusan-Mu sing adil bakal ana sakterusé. ש [Sin] utawa [Syin] 161  Para pemimpin nganiaya aku+ tanpa alesan,Tapi aku tetep ngajèni omongan-Mu.+ 162  Aku ngrasa seneng merga omongan-Mu,+Kaya wong sing nemu harta karun. 163  Aku sengit banget karo kabèh sing ora bener.+ Aku seneng banget karo hukum-Mu.+ 164  Aku muji Njenengan sedina ping pituMerga keputusané Njenengan sing adil. 165  Wong sing seneng karo hukum-Mu ngrasa ayem banget.+ Ora ana sing isa nggawé wong kuwi kesandhung. 166  Oh Yéhuwah, aku berharap Njenengan nylametké aku,Lan aku manut karo préntah-Mu. 167  Aku manut lan seneng banget+Karo peraturan-Mu. 168  Aku manut karo préntah lan peraturan-Mu,Merga Njenengan ngerti kabèh sing tak tindakké.+ ת [Taw] 169  Oh Yéhuwah, muga-muga Njenengan ngrungokké wektu aku njaluk tulung.+ Liwat omongan-Mu, Njenengan mbantu aku bèn nduwé pemahaman.+ 170  Muga-muga Njenengan ngrungokké dongaku. Slametna aku, kaya janji-Mu* marang aku. 171  Muga-muga aku isa terus muji Njenengan,+Merga Njenengan ngajari aku peraturan-Mu. 172  Omongan-Mu bakal tak dadèkké lagu sing tak nyanyèkké,+Merga kabèh préntah-Mu kuwi bener. 173  Muga-muga Njenengan nulungi aku,+Merga aku mutuské kanggo manut karo préntah-Mu.+ 174  Oh Yéhuwah, aku selak péngin mbok slametké. Aku seneng karo hukum-Mu.+ 175  Muga-muga aku isa terus urip bèn isa muji Njenengan.+ Muga-muga hukum-Mu isa terus mbantu aku. 176  Aku kesasar kaya domba sing ilang.+ Tulung golèkana abdi-Mu iki,Merga aku ora lali karo préntah-Mu.+

Katrangan Tambahan

Lit.: ”Dhèwèké mlaku ing dalané”.
Utawa ”Muga-muga dalanku terus lurus”.
Utawa ”sinau”.
Utawa ”sinau”.
Utawa ”omongan-Mu”.
Lit.: ”paham dalané”.
Utawa ”sinau”.
Utawa ”omongan-Mu”.
Utawa ”aja nganti aku digawé isin”.
Utawa mungkin ”Njenengan nggawé atiku yakin”.
Utawa ”ora nggolèk untung”.
Utawa ”omongan-Mu”.
Utawa mungkin ”Sing digawé kanggo wong sing”.
Utawa ”nduduhké katresnan sing langgeng marang”. Deloken Daftar Istilah.
Utawa ”omongan-Mu”.
Utawa ”aku ngentèni”.
Utawa ”sinau”.
Utawa ”omongan-Mu”.
Utawa ”Merga kuwi Njenengan nggawé aku ngentèni”.
Utawa ”Ing omah sing tak enggoni wektu aku dadi wong asing”.
Utawa ”Yéhuwah kuwi bagéanku”.
Utawa ”omongan-Mu”.
Lit.: ”Tali-taliné wong jahat nggubed aku”.
Utawa ”katresnan-Mu sing langgeng”. Deloken Daftar Istilah.
Utawa ”omongan-Mu”.
Lit.: ”Tangan-Mu”.
Utawa ”ngentèni”.
Utawa ”katresnan-Mu sing langgeng”. Deloken Daftar Istilah.
Utawa ”omongan-Mu”.
Utawa mungkin ”nglarani lan ngapusi aku”.
Utawa ”sinau”.
Utawa ”ngentèni”.
Utawa ”nduduhké katresnan sing langgeng marang”. Deloken Daftar Istilah.
Lit.: ”jembar banget”.
Utawa ”tak sinau”.
Utawa ”sinau”.
Utawa ”omongan-Mu”.
Lit.: ”persembahan sukaréla saka cangkemku”.
Utawa ”Peraturan-Mu kuwi warisanku nganti saklawasé”.
Utawa ”wong sing atiné kebagi”.
Utawa ”ngentèni”.
Utawa ”omongan-Mu”.
Utawa ”isin”.
Lit.: ”Dagingku”.
Utawa ”omongan-Mu”.
Utawa ”duduhna katresnan sing langgeng marang”. Deloken Daftar Istilah.
Utawa ”peraturan-Mu”.
Utawa ”Tulung bantu aku bèn mlaku jejeg”.
Lit.: ”Tulung tebus”.
Utawa ”senyum”.
Utawa ”ngentèni”.
Utawa ”sinau”.
Utawa ”nduduhké katresnan sing langgeng marang”. Deloken Daftar Istilah.
Utawa ”tumindaké ora pantes”.
Utawa ”tangani kasusku”.
Utawa ”omongan-Mu”.
Utawa ”nduduhké katresnan sing langgeng marang”. Deloken Daftar Istilah.
Utawa ”omongan-Mu”.