Isaia 66:1-24

  • Adhurimi i vërtetë dhe adhurimi i gabuar (1-6)

  • Sioni dhe bijtë e vet (7-17)

  • Populli mblidhet për të adhuruar në Jerusalem (18-24)

66  Kështu thotë Jehovai: «Qiejt janë froni im dhe toka është stoli im i këmbëve.+ Ku është, pra, shtëpia që mund të më ndërtoni+dhe ku është vendbanimi im?!+   Tërë këto i ka bërëdhe i ka sjellë në ekzistencë dora ime,​—thotë Jehovai.+ Prandaj do t’i kem sytë tek i përuluri,tek ai që është shpirtvrarë dhe që ka respekt të thellë për fjalën time.*+   Kush flijon një dem, është si dikush që vret një njeri.+ Kush flijon një dele, është si dikush që i thyen qafën një qeni.+ Kush më bën një dhuratë, është si dikush që paraqet gjakun e një derri.+ Kush ofron si blatim temjan të bardhë,+ është si dikush që bekon me fjalë magjike.*+ Këta e kanë zgjedhur rrugën e tyredhe kënaqen me gjëra të pështira.   Prandaj unë do të zgjedh si t’i ndëshkoj,+do të sjell mbi ta pikërisht gjërat që kanë tmerr,sepse thirra, por askush s’u përgjigj,fola, por askush s’dëgjoi.+ Vazhduan të bënin atë që ishte e keqe në sytë e midhe zgjodhën të bënin gjëra që nuk më pëlqenin.»+   Dëgjoni fjalën e Jehovait, ju që dridheni nga fjala e tij:* «Vëllezërit tuaj ju urrejnë dhe ju mënjanojnë për shkak të emrit tim, edhe pse thonë: ‘Qoftë i lëvduar Jehovai!’+ Por Ai do të shfaqet dhe do t’ju sjellë gëzim,kurse ata do të turpërohen.»+   Dëgjohet një trazirë nga qyteti, një zhurmë nga tempulli,sepse Jehovai po u jep shpagimin e merituar armiqve të tij.   Sioni lindi para se t’i fillonin dhembjet e lindjes.+ Po, lindi djalë para se t’i vinin dhembjet e lindjes.   Kush ka dëgjuar një gjë të tillë? Kush ka parë gjëra si këto? A vjen në jetë një vend brenda një dite? A vjen në jetë një komb i tëri përnjëherësh? E megjithatë Sioni i lindi bijtë e vet me t’i filluar dhembjet e lindjes.   «Mos vallë do ta sillja momentin e lindjes, e pastaj do ta pengoja lindjen?​—thotë Jehovai. A do ta shkaktoja fillimin e lindjes, e pastaj do ta mbyllja barkun?»​—thotë Perëndia yt. 10  Të gjithë ju që e doni Jerusalemin,+ gëzoni dhe ngazëlloni me të.+ Të gjithë ju që mbani zi për të, fluturoni nga gëzimi. 11  Ju do të pini e do të ngopeni nga gjiri i ngushëllimit;do të pini me dëshirë e do të kënaqeni nga bollëku i lavdisë së tij. 12  Se kështu thotë Jehovai: «Unë do t’i dhuroj atij paqen që do të rrjedhë si lumë+dhe lavdinë e kombeve si përrua që vërshon.+ Do t’ju mëndin e do t’ju mbajnë në krahë;do t’ju mbajnë në prehër e do t’ju përkundin. 13  Unë do t’ju ngushëlloj+siç e ngushëllon një nënë të birin;ju do të ngushëlloheni për Jerusalemin.+ 14  Do ta shihni këtë, e zemra juaj do të gufojë nga gëzimi,kockat do t’ju përtërihen si bari i njomë. Unë, Jehovai, do t’ua bëj të njohur dorën* time, shërbëtorëve të mi,kurse armiqtë e mi do t’i dënoj.+ 15  Unë, Jehovai, do të vij si zjarr,+dhe karrocat e mia si erë shtrëngate,+që të shpaguaj me zemërim të tërbuardhe që të qortoj me flakë të zjarrta.+ 16  Se unë, Jehovai, do të ekzekutoj vendimin tim gjyqësor me zjarr përvëlues,po, me shpatën time, kundër të gjithë njerëzve,*dhe ata që do të vriten nga unë, Jehovai, do të jenë shumë. 17  Atyre që shenjtërohen* e pastrohen për të hyrë nëpër kopshte*+ pas idhullit që qëndron në mes, që hanë mish derri,+ minj dhe gjëra të tjera që ngjallin neveri,+ të gjithëve do t’u vijë fundi,​—thotë Jehovai.—​ 18  Meqenëse i di veprat dhe mendimet e tyre, unë po vij të mbledh njerëz nga të gjitha kombet dhe gjuhët, që të vijnë e të shohin lavdinë time. 19  Unë do të vë një shenjë mes tyre dhe disa nga ata që do të ikin, do t’i dërgoj nëpër kombe​—në Tarshish,+ Pul dhe Lud,+ ku përdoret harku, në Tubal dhe Javan,+ si dhe në ishujt e largët—​që nuk kanë dëgjuar të flitet për mua dhe as e kanë parë lavdinë time; ata kanë për ta shpallur lavdinë time mes kombeve.+ 20  Nga tërë kombet do t’i sjellin të gjithë vëllezërit tuaj+ si një dhuratë për Jehovain, mbi kuaj e karroca, në karroca të mbuluara, në mushka e deve të shpejta, te mali im i shenjtë, në Jerusalem,​—thotë Jehovai,—​ashtu si populli i Izraelit sjell dhuratën në një enë të pastër në shtëpinë e Jehovait. 21  Për më tepër, do t’i marr disa si priftërinj e si levitë,​—thotë Jehovai. 22  Se ashtu si do të vazhdojnë të qëndrojnë para meje qiejt e rinj dhe toka e re+ që po bëj,​—thotë Jehovai,—​po kështu do të vazhdojnë të qëndrojnë edhe pasardhësit* dhe emri juaj.+ 23  Nga një hënë e re në tjetrën dhe nga një sabat në tjetrin,çdo njeri* do të vijë që të përkulet para meje,*+​—thotë Jehovai. 24  Kur të dalin, ata do të shohin kufomat e njerëzve që u rebeluan kundër meje;krimbat që kanë zënë, nuk do të ngordhin,zjarri që i djeg, nuk do të shuhet,+dhe do t’i pështirosen çdo njeriu.»*

Shënime në fund të faqes

Ose «që dridhet nga fjala ime».
Një mundësi tjetër «si dikush që lëvdon një idhull».
Ose «që keni respekt të thellë për fjalën e tij».
Ose «fuqinë».
Fjalë për fjalë «çdo mishi».
Shih Fjalorthin, «Shenjtërimi».
Domethënë, kopshte të veçanta që përdoreshin për adhurimin e idhujve.
Fjalë për fjalë «fara».
Fjalë për fjalë «çdo mish».
Ose «që të më adhurojë».
Fjalë për fjalë «çdo mishi».