Isaia 41:1-29

  • Një pushtues nga lindja (1-7)

  • Perëndia zgjedh Izraelin si shërbëtor (8-20)

    • ‘Abrahami, miku im’ (8)

  • Sfidohen perënditë e tjera (21-29)

41  «Më dëgjoni në heshtje,* o ishuj! Le të marrin përsëri fuqi kombet! Le të afrohen; pastaj le të flasin!+ Le të mblidhemi për gjykim!   Kush e ka nxitur dikë nga lindja+dhe e ka thirrur te këmbët e Tij, që të zbatojë drejtësinë,*që t’i japë në dorë kombee që ta dërgojë për të nënshtruar mbretër?+ Kush i kthen ata në pluhur para shpatës së tijdhe me harkun e tij i shpërndan sa andej këtej si kashtë?   Ai i ndjek pa hasur pengesanëpër shtigje që nuk i ka shkelur më parë.   Kush ka vepruar dhe e ka bërë këtë,duke i thirrur brezat që nga fillimi? Unë, Jehovai, jam i Pari;+edhe me të fundit, jam i njëjti.»+   Ishujt e kanë parë këtë dhe i ka zënë frika. Skajet e tokës i kanë zënë dridhmat. Kombet po vijnë, po afrohen.   Secili ndihmon shokundhe i thotë vëllait të vet: «Bëhu i fortë!»   Kështu artizani i jep forcë metalpunuesit;+ai që përpunon me çekanin e farkëtarit,i jep forcë atij që rreh në kudhër. Ai thotë për saldimin: «Është mirë.» Pastaj e mbërthen me gozhdë që të mos lëvizë.   «Por ti, o Izrael, je shërbëtori im,+ti, o Jakob, je i zgjedhuri im,+pasardhësi* i Abrahamit, mikut tim.+   Ty të mora nga skajet e tokës+dhe të thirra nga viset e saj më të thella. Të thashë: ‘Ti je shërbëtori im;+të kam zgjedhur dhe nuk të kam hedhur poshtë.+ 10  Mos ki frikë, se unë jam me ty.+ Mos ji në ankth, se unë jam Perëndia yt.+ Unë do të të jap forcë, po, do të të ndihmoj,+do të të mbaj fort me të djathtën time të drejtësisë.’ 11  Ja, të gjithë ata që zemërohen me ty, do të turpërohen e do të poshtërohen.+ Ata që të kundërvihen, do të katandisen në hiç e do të zhduken.+ 12  Do t’i kërkosh ata që luftojnë kundër teje, por nuk do t’i gjesh;ata që janë në luftë me ty, do të kthehen në hiç, nuk do të jenë më,+ 13  sepse unë Jehovai, Perëndia yt, të kap nga dora e djathtëdhe të them: ‘Mos ki frikë. Unë do të të ndihmoj.’+ 14  Mos ki frikë, o Jakob, o krimb i vogël.*+ Mos kini frikë, o banorë të Izraelit. Unë do t’ju ndihmoj,​—thotë Jehovai, Riblerësi juaj,+ i Shenjti i Izraelit. 15  Ja, unë të kam kthyer në një trinë shirëse,*+në një vegël të re shirëse që i ka dhëmbët me dy tehe. Ti do t’i shkelësh malet e do t’i thërrmosh,dhe kodrat do t’i bësh si byku. 16  Do t’i hedhësh në erësi hidhet drithi për t’u pastruar,dhe stuhia do t’i shpërndajë. Do të gëzosh, falë Jehovait,+me të Shenjtin e Izraelit do të krenohesh.+ 17  Të munduarit dhe të varfrit kërkojnë ujë, por s’ka. Gjuha u është tharë nga etja.+ Unë, Jehovai, do t’u përgjigjem.+ Unë, Perëndia i Izraelit, nuk do t’i braktis.+ 18  Mbi kodrat e zhveshura do të bëj të vërshojnë lumenj+dhe në rrafshinat e luginave do të bëj të dalin kroje.+ Do ta kthej shkretëtirën në një pellg me kallamishtedhe tokën e thatë në burime uji.+ 19  Në shkretëtirë do të mbjell cedër,akacie, mërsinë dhe pishë.+ Në rrafshinën e shkretë do të mbjell dëllinjën,bashkë me frashërin e qiparisin,+ 20  me qëllim që të gjithë njerëzit të shohin, të dinë,të kushtojnë vëmendje e të kuptojnëse këtë e ka bërë dora e Jehovaitdhe e ka sjellë i Shenjti i Izraelit.+ 21  Paraqitni çështjen tuaj,​—thotë Jehovai. Parashtroni argumentet tuaja,​—thotë Mbreti i Jakobit. 22  Paraqitni prova dhe na thoni çfarë do të ndodhë. Na tregoni për gjërat e kaluara,*që të mendojmë thellë për to* dhe të dimë si do të përfundojnë. Ose na shpallni gjërat që do të vijnë.+ 23  Na tregoni ç’do të ndodhë në të ardhmen,që të kuptojmë se jeni perëndi.+ Po, bëni diçka, të mirë a të keqe,që të mahnitemi kur ta shohim.+ 24  Por ju jeni një hiç,dhe nuk mund të bëni asgjë.+ Kushdo që ju zgjedh, është i pështirë.+ 25  Unë nxita dikë nga veriu, dhe ai do të vijë,+dikë nga lindja+ që do t’i japë lavdi emrit tim. Ai do t’i shkelë sundimtarët* e vendit si të ishin argjilë,+njësoj si shkel poçari argjilën e njomë. 26  Kush ka treguar për këtë gjë që nga fillimi, që ta dimëose që nga kohët e kaluara, që të themi: ‘Ka të drejtë.’+ Faktikisht, asnjë nuk e ka lajmëruar! Asnjë nuk e ka shpallur! Asnjë nuk ju dëgjoi të thoni gjë!»+ 27  Unë isha i pari që i thashë Sionit: «Shih çfarë do të ndodhë»,+dhe Jerusalemit do t’i dërgoj dikë që ka lajme të mira.+ 28  Por vazhdova të shihja, dhe nuk kishte asnjë;mes tyre nuk kishte asnjë që të jepte këshilla. Vazhdova të pyesja, por askush s’u përgjigj. 29  Ja, të gjithë ata janë një mashtrim.* Veprat e tyre nuk vlejnë gjë. Shëmbëlltyrat e tyre prej metali* janë erë dhe kotësi.+

Shënimet

Ose «Rrini në heshtje para meje».
Domethënë, që t’i shërbejë Atij.
Fjalë për fjalë «fara». Në hebraisht kjo fjalë mund të nënkuptojë edhe shumësin. Shih Fjalorthin.
Domethënë, i pambrojtur dhe i përvuajtur.
Shih Fjalorthin, «Lëmi; Shirja».
Fjalë për fjalë «e para».
Ose «që t’u kushtojmë vëmendje».
Ose «mëkëmbësit».
Ose «hiç».
Ose «Shtatoret e tyre të derdhura».