Kalo te përmbajtja

Kalo te përmbajtja

B15

Kalendari judaik

NISAN (ABIB) Mars—Prill

14 Festa e Kalimit

15-21 Festa e Bukëve Pa Maja

16 Blatimi i fryteve të para

Jordani fryhet nga shirat, shkrin dëbora

Elb

IJAR (ZIV) Prill—Maj

14 Festa e vonshme e Kalimit

Nis stina e thatë, qielli kryesisht i kthjellët

Grurë

SIVAN Maj—Qershor

6 Festa e Javëve (Festa e Ditës së Pesëdhjetë)

Të nxehtët e verës, qiell i kthjellët

Grurë, fiq të hershëm

TAMUZ Qershor—Korrik

 

Bën më nxehtë, vesë e dendur në disa zona

Rrushi i parë

AB Korrik—Gusht

 

Të nxehtët arrin kulmin

Fruta të verës

ELUL Gusht—Shtator

 

Të nxehtët vazhdon

Hurma Arabie, rrush dhe fiq

TISHËR (ETHANIM) Shtator—Tetor

1 Buçasin trumbetat

10 Dita e Shlyerjes

15-21 Festa e Kasolleve

22 Asamble solemne

Vera përfundon, nisin shirat e para

Lërimi i tokës

HESHVAN (BUL) Tetor—Nëntor

 

Shira të lehta

Ullinj

HISLEV Nëntor—Dhjetor

25 Festa e Kushtimit

Shirat shtohen, ngricë, dëborë në male

Kopetë dimërojnë

TEBETH Dhjetor—Janar

 

Kulmi i të ftohtit, kohë me shi, dëborë në male

Zhvillohet bimësia

SHEBAT Janar—Shkurt

 

Moti i ftohtë zbutet, vazhdojnë shirat

Lulëzojnë bajamet

ADAR Shkurt—Mars

14, 15 Purimi

Herë pas here gjëmime dhe breshër

Liri

VEADAR Mars

Shtatë herë në 19 vjet shtohej një muaj i ndërfutur