Jobi 12:1-25

  • Përgjigjja e Jobit (1-25)

    • «Nuk qëndroj më poshtë se ju» (3)

    • «Jam bërë gazi i botës» (4)

    • ‘Perëndia është i mençur’ (13)

    • Perëndia është më i lartë se gjykatësit e mbretërit (17, 18)

12  Atëherë Jobi iu përgjigj:   «Posi, veç ju i dini të gjitha,dhe mençuria do të marrë fund me ju!   Edhe unë kuptoj,* e nuk qëndroj më poshtë se ju. E kush nuk i di këto gjëra?   Jam bërë qesharak për shokët e mi,+unë që i thërras Perëndisë për përgjigje.+ Po, një njeri i drejtë e i paqortueshëm është bërë gazi i botës.   Kush është rehat, i shpërfill hallete mendon se u bien vetëm atyre që u merren këmbët.*   Në tendat e grabitësve mbretëron paqja;+ata që provokojnë Perëndinë, janë të sigurt,+po, ata që e mbajnë në dorë perëndinë e tyre.   Por, pyet pak kafshët, e do të të mësojnë;pyet zogjtë e qiellit, e do të të tregojnë.   Kushtoji vëmendje* tokës, dhe do të të mësojë;edhe peshqit e detit do të ta tregojnë të vërtetën.   Cili nga tërë këta nuk e dise dora e Jehovait ka bërë gjithçka? 10  Po, ai ka në dorë jetën e çdo qenieje të gjallë*dhe frymën* e çdo njeriu.+ 11  A nuk i peshon veshi fjalët,siç shijon gjuha* ushqimin?+ 12  A nuk kanë mençuri të moshuarit,+dhe a nuk vjen me moshën aftësia për të kuptuar?* 13  Tek ai gjendet mençuria dhe fuqia;+atij i përket çdo qëllim dhe aftësia për të kuptuar.+ 14  Atë që shemb ai, askush s’e rindërton dot;+atë që mbyll ai, askush s’e hap dot. 15  Kur i frenon ujërat, çdo gjë thahet;+kur i lëshon ato, toka përmbytet.+ 16  Tek ai gjendet forca dhe mençuria praktike;+në dorë të tij është ai që ecën në rrugë të shtrembërdhe ai që çon në rrugë të shtrembër; 17  këshilltarët i bën të ecin këmbëzbathur,*dhe gjykatësit i bën të marrë.+ 18  Liron vargonjtë që vënë mbretërit,+dhe atyre u lidh në mes rripin e skllavërisë. 19  Priftërinjtë i bën të ecin këmbëzbathur,+dhe ata që kanë zënë rrënjë në pozitat e tyre, i rrëzon.+ 20  Këshilltarëve të besuar ua mbyll gojëndhe të moshuarve* ua heq gjykimin. 21  Mbi fisnikët zbraz përçmim+dhe të fuqishmit i rrëzon.* 22  Zbulon gjëra të thella të fshehura në errësirë+dhe terrin e nxjerr në dritë. 23  Kombet i bën të fuqishme që pastaj t’i shkatërrojë,u zgjeron kufijtë që pastaj t’i çojë në mërgim. 24  Krerëve të popullit ua heq arsyen*dhe i bën të enden në vende të shkreta pa shtigje.+ 25  Ata kërkojnë qorrazi në errësirë,+ atje ku s’ka dritë;ai i bën të enden si të dehur.+

Shënime në fund të faqes

Fjalë për fjalë «kam zemër».
Ose «që rrëshqasin».
Një mundësi tjetër «Foli».
Ose «shpirtin e çdo të gjalli».
Ose «forcën e jetës». Shih Fjalorthin.
Fjalë për fjalë «qiellza».
Ose «kuptueshmëria?»
Ose «i zhvesh nga çdo gjë».
Ose «pleqve».
Fjalë për fjalë «të fuqishmëve ua liron brezin».
Ose «aftësinë për të kuptuar». Fjalë për fjalë «zemrën».