Kalo te përmbajtja

Kalo te përmbajtja

Libri i Jobit

Kapitujt

Përmbajtja

 • 1

  • Integriteti dhe pasuria e Jobit (1-5)

  • Satanai vë në diskutim motivet e Jobit (6-12)

  • Jobi humb zotërimet dhe fëmijët (13-19)

  • Jobi nuk fajëson Perëndinë (20-22)

 • 2

  • Satanai vë në diskutim sërish motivet e Jobit (1-5)

  • Satanai lejohet të godasë shëndetin e Jobit (6-8)

  • Gruaja e Jobit: «Mallko Perëndinë dhe vdis!» (9, 10)

  • Vijnë tre shokët e Jobit (11-13)

 • 3

  • Jobi vajton për lindjen e tij (1-26)

 • 4

  • Fjalimi i parë i Elifazit (1-21)

   • Përçmon integritetin e Jobit (7, 8)

   • Tregon mesazhin e një krijese të padukshme (12-17)

   • ‘Perëndia s’u zë besë shërbëtorëve të vet’ (18)

 • 5

  • Vazhdon fjalimi i parë i Elifazit (1-27)

   • ‘Perëndia i zë në lak të mençurit me dinakërinë e tyre’ (13)

   • ‘Jobi s’duhet ta hedhë poshtë disiplinën e Perëndisë’ (17)

 • 6

  • Përgjigjja e Jobit (1-30)

   • Pretendon se ka të drejtë të ankohet (2-6)

   • Ngushëlluesit e tij janë të pabesë (15-18)

   • «Fjalët e sinqerta nuk sjellin dhembje!» (25)

 • 7

  • Vazhdon përgjigjja e Jobit (1-21)

   • Jeta është luftë (1, 2)

   • «Pse më ke vënë në shënjestër?» (20)

 • 8

  • Fjalimi i parë i Beldadit (1-22)

   • Lë të kuptohet se bijtë e Jobit kanë mëkatuar (4)

   • ‘Po të ishe i kulluar, Perëndia do të të mbronte’ (6)

   • Lë të kuptohet se Jobi është i lig (13)

 • 9

  • Përgjigjja e Jobit (1-35)

   • Njeriu nuk debaton dot me Perëndinë (2-4)

   • ‘Perëndia bën gjëra të pahetueshme’ (10)

   • Njeriu nuk ballafaqohet dot me Perëndinë (32)

 • 10

  • Vazhdon përgjigjja e Jobit (1-22)

   • ‘Pse më kundërvihet Perëndia?’ (2)

   • Perëndia në krahasim me Jobin vdekatar (4-12)

   • ‘A mund të gjej pak lehtësim?’ (20)

 • 11

  • Fjalimi i parë i Zofarit (1-20)

   • E akuzon Jobin për fjalë boshe (2, 3)

   • I thotë Jobit ta flakë të keqen (14)

 • 12

  • Përgjigjja e Jobit (1-25)

   • «Nuk qëndroj më poshtë se ju» (3)

   • «Jam bërë gazi i botës» (4)

   • ‘Perëndia është i mençur’ (13)

   • Perëndia është më i lartë se gjykatësit e mbretërit (17, 18)

 • 13

  • Vazhdon përgjigjja e Jobit (1-28)

   • ‘Sa do të doja të flitja me Perëndinë’ (3)

   • «Jeni mjekë që nuk shëroni» (4)

   • «E di se kam të drejtë» (18)

   • Pyet pse Perëndia e konsideron si armik (24)

 • 14

  • Vazhdon përgjigjja e Jobit (1-22)

   • Njeriu është jetëshkurtër dhe i mbytur me halle (1)

   • «Edhe për një pemë ka shpresë» (7)

   • «Ah, sikur të më fshihje në Varr!» (13)

   • «Po të vdesë njeriu, a kthehet prapë në jetë?» (14)

   • Perëndia do të ketë mall për veprën e duarve të tij (15)

 • 15

  • Fjalimi i dytë i Elifazit (1-35)

   • Pohon se Jobi nuk ka frikë nga Perëndia (4)

   • E quan Jobin arrogant (7-9)

   • ‘Perëndia nuk ka besim as te engjëjt e vet’ (15)

   • ‘I ligu mundohet’ (20-24)

 • 16

  • Përgjigjja e Jobit (1-22)

   • ‘Ju ma bëni zemrën plagë!’ (2)

   • Pohon se Perëndia e ka bërë shënjestrën e tij (12)

 • 17

  • Vazhdon përgjigjja e Jobit (1-16)

   • «Tallësit më rrethojnë» (2)

   •  «Perëndia më ka bërë gazin e botës» (6)

   • «Varri do të më bëhet shtëpi» (13)

 • 18

  • Fjalimi i dytë i Beldadit (1-21)

   • Përshkruan shortin e mëkatarëve (5-20)

   • Lë të kuptohet se Jobi nuk e njeh Perëndinë (21)

 • 19

  • Përgjigjja e Jobit (1-29)

   • Hedh poshtë qortimin e «shokëve» (1-6)

   • Thotë se e kanë braktisur (13-19)

   • «Shpenguesi im rron» (25)

 • 20

  • Fjalimi i dytë i Zofarit (1-29)

   • Ndihet i ofenduar nga Jobi (2, 3)

   • Lë të kuptohet se Jobi është i lig (5)

   • Pohon se Jobi kënaqet me mëkatin (12, 13)

 • 21

  • Përgjigjja e Jobit (1-34)

   • ‘Pse të ligjtë begatohen?’ (7-13)

   • Demaskon «ngushëlluesit» e tij (27-34)

 • 22

  • Fjalimi i tretë i Elifazit (1-30)

   • ‘Ç’i hyn në punë njeriu Perëndisë?’ (2, 3)

   • Akuzon Jobin për lakmi dhe padrejtësi (6-9)

   • ‘Kthehu te Perëndia dhe do ta marrësh veten’ (23)

 • 23

  • Përgjigjja e Jobit (1-17)

   • Do që t’ia parashtrojë çështjen e vet Perëndisë (1-7)

   • Thotë se nuk e gjen dot Perëndinë (8, 9)

   • «Kam qëndruar në udhën e tij pa u shmangur» (11)

 • 24

  • Vazhdon përgjigjja e Jobit (1-25)

   • ‘Pse nuk ka caktuar një kohë Perëndia?’ (1)

   • Thotë se Perëndia e lejon ligësinë (12)

   • Mëkatarëve iu pëlqen errësira (13-17)

 • 25

  • Fjalimi i tretë i Beldadit (1-6)

   • ‘Si mund të jetë i pafajshëm njeriu para Perëndisë?’ (4)

   • Pohon se integriteti i njeriut është i kotë (5, 6)

 • 26

  • Përgjigjja e Jobit (1-14)

   • «Ama ç’e ndihmoke të pafuqishmin!» (1-4)

   • ‘Perëndia e mban tokën varur në asgjë’ (7)

   • ‘Veç thekët e udhëve të Perëndisë’ (14)

 • 27

  • Jobi është i vendosur të mbajë integritetin (1-23)

   • «Nga integriteti im nuk do të heq dorë» (5)

   • I ligu nuk ka shpresë (8)

   • «Pse janë kaq boshe gjithë fjalët tuaja?» (12)

   • I ligu ngelet pa gjë (13-23)

 • 28

  • Jobi bën dallimin mes pasurive të tokës dhe mençurisë (1-28)

   • Përpjekjet e njeriut për të gërmuar thellë në tokë (1-11)

   • Mençuria vlen shumë më tepër se margaritarët (18)

   • Të kesh nderim të thellë për Jehovain, do të thotë mençuri e vërtetë (28)

 • 29

  • Jobi kujton ditët e lumtura para sprovave (1-25)

   • I respektuar në portën e qytetit (7-10)

   • Sjellja e tij e drejtë në të kaluarën (11-17)

   • Të gjithë ia vinin veshin këshillës së tij (21-23)

 • 30

  • Jobi përshkruan si i ka ndryshuar jeta (1-31)

   • E tallin njerëz të pavlerë (1-15)

   • I duket sikur Perëndia s’e ndihmon (20, 21)

   • «Lëkura më është nxirë» (30)

 • 31

  • Jobi mbron integritetin e vet (1-40)

   • «Një besëlidhje me sytë e mi» (1)

   • Kërkon që Perëndia ta peshojë (6)

   • Nuk është kurorëshkelës (9-12)

   • Nuk e lakmon paranë (24, 25)

   • Nuk është idhujtar (26-28)

 • 32

  • Elihu i ri fillon të diskutojë (1-22)

   • Zemërohet me Jobin dhe me shokët e Jobit (2, 3)

   • Nga respekti, priti para se të fliste (6, 7)

   • Mosha s’të bën medoemos të mençur (9)

   • Elihu mezi pret të flasë (18-20)

 • 33

  • Elihu e korrigjon Jobin ngaqë e mban veten për të drejtë (1-33)

   • Gjendet një shpërblesë (24)

   • I kthehet gjallëria e ditëve të rinisë (25)

 • 34

  • Elihu mbron drejtësinë dhe udhët e Perëndisë (1-37)

   •  Jobi tha se Perëndia ia ka mohuar drejtësinë (5)

   • Perëndia i vërtetë nuk vepron kurrë me ligësi (10)

   • Jobi nuk i di gjërat (35)

 • 35

  • Elihu nxjerr në pah arsyetimin e gabuar të Jobit (1-16)

   • Jobi thotë se është më i drejtë se Perëndia (2)

   • Perëndia është aq i lartë sa nuk ndikohet nga mëkati (5, 6)

   • Jobi duhet të presë Perëndinë (14)

 • 36

  • Elihu lartëson madhështinë e pahetueshme të Perëndisë (1-33)

   • Ata që binden, begatohen; të ligjtë hidhen poshtë (11-13)

   • «E ku ka mësues si Perëndia?!» (22)

   • Jobi duhet të madhërojë Perëndinë (24)

   • «Madhështinë e Perëndisë as që e konceptojmë dot» (26)

   • Perëndia ka në kontroll shiun dhe rrufetë (27-33)

 • 37

  • Forcat e natyrës zbulojnë madhështinë e Perëndisë (1-24)

   • Perëndia mund t’i ndalojë veprimtaritë e njerëzve (7)

   • ‘Mendo për veprat e mrekullueshme të Perëndisë’ (14)

   • Njeriu nuk arrin ta kuptojë Perëndinë (23)

   • Asnjeri s’duhet ta mbajë veten për të mençur (24)

 • 38

  • Jehovai jep një mësim për të treguar sa i vogël është njeriu (1-41)

   • ‘Ku ishe kur u krijua toka?’ (4-6)

   • Bijtë e Perëndisë brohoritnin tërë ngazëllim (7)

   • Pyetje rreth fenomeneve natyrore (8-32)

   • «Ligjet që drejtojnë trupat qiellorë» (33)

 • 39

  • Krijimi i kafshëve tregon padijen e njeriut (1-30)

   • Dhitë e malit dhe drenushat (1-4)

   • Gomari i egër (5-8)

   • Demi i egër (9-12)

   • Struci (13-18)

   • Kali (19-25)

   • Fajkoi dhe shqiponja (26-30)

 • 40

  • Jehovai bën pyetje të tjera (1-24)

   • Jobi e pranon se nuk ka çfarë të thotë (3-5)

   • «Mos do ta vësh në diskutim drejtësinë time?» (8)

   • Perëndia përshkruan forcën e behemothit (15-24)

 • 41

  • Perëndia përshkruan leviathanin e jashtëzakonshëm (1-34)

 • 42

  • Jobi i përgjigjet Jehovait (1-6)

  • Tre shokët e Jobit konsiderohen fajtorë (7-9)

  • Jehovai ia kthen përsëri begatinë Jobit (10-17)

   • Djemtë dhe vajzat e Jobit (13-15)