Jeremia 27:1-22

  • Zgjedha e Babilonisë (1-11)

  • Zedekia merr urdhrin që t’i nënshtrohet Babilonisë (12-22)

27  Në fillim të mbretërimit të Jehojakimit,* birit të Josisë, mbretit të Judës, Jehovai i drejtoi këto fjalë Jeremisë:  «Kështu më tha Jehovai: “Bëj litarë dhe zgjedha, e vër një në qafë.  Pastaj, nëpërmjet lajmëtarëve që kanë ardhur në Jerusalem te Zedekia, mbreti i Judës, dërgoja mbretit të Edomit,+ mbretit të Moabit,+ mbretit të amonitëve,+ mbretit të Tirit+ dhe mbretit të Sidonit.+  Jepu këtë urdhër për zotërinjtë e tyre: ‘Kështu thotë Jehovai i ushtrive, Perëndia i Izraelit; zotërinjve tuaj duhet t’u thoni kështu:  “Isha unë që me forcën time të madhe dhe me krahun tim të fuqishëm* bëra tokën, njerëzit dhe kafshët që janë në sipërfaqen e tokës, dhe ia kam dhënë atij që më pëlqen.*+  E tani i dhashë gjithë këto vende në duart e shërbëtorit tim Nabukodonosor,+ mbretit të Babilonisë, madje edhe egërsirat e fushës ia dhashë atij, që t’i shërbejnë.  Tërë kombet do t’i shërbejnë atij, të birit dhe të nipit, derisa t’i vijë koha edhe vendit të tij,+ kur shumë kombe e mbretër të mëdhenj do ta bëjnë skllavin e tyre.+  Nëse ndonjë komb a mbretëri refuzon t’i shërbejë Nabukodonosorit, mbretit të Babilonisë, dhe nuk pranon ta vërë në qafë zgjedhën e mbretit të Babilonisë, atë komb unë do ta ndëshkoj me shpatë,+ zi buke dhe murtajë,*​—thotë Jehovai,—​derisa ta shfaros nëpërmjet dorës së tij.  Prandaj mos i dëgjoni profetët, fallxhorët, ëndërrimtarët, ata që merren me magji dhe shtriganët që ju thonë: ‘Ju nuk do t’i shërbeni mbretit të Babilonisë’, 10  sepse ata po profetizojnë gënjeshtra, që unë t’ju largoj nga vendi juaj dhe t’ju shpërndaj, e kështu të merrni fund. 11  Por atë komb që do ta vërë në qafë zgjedhën e mbretit të Babilonisë dhe do t’i shërbejë, unë do ta lë të mbetet* në tokën e vet,​—thotë Jehovai,—​që ta kultivojë e të banojë në të.”’”» 12  Edhe Zedekisë,+ mbretit të Judës, i fola në të njëjtën mënyrë dhe i thashë: «Vëreni në qafë zgjedhën e mbretit të Babilonisë e shërbejini atij dhe popullit të tij, e kështu do të jetoni.+ 13  Pse të vdesësh ti dhe populli yt, nga shpata,+ zia e bukës+ dhe murtaja,+ siç ka thënë Jehovai për atë komb që nuk do t’i shërbejë mbretit të Babilonisë? 14  Mos i dëgjoni fjalët e profetëve që ju thonë: ‘Ju nuk do t’i shërbeni aspak mbretit të Babilonisë’,+ sepse po profetizojnë gënjeshtra.+ 15  Nuk i kam dërguar unë,​—thotë Jehovai,—​por ata po profetizojnë gënjeshtra në emrin tim, që unë t’ju shpërndaj e të merrni fund, ju bashkë me profetët që profetizojnë.»+ 16  Priftërinjve dhe tërë këtij populli i thashë: «Kështu thotë Jehovai: “Mos i dëgjoni fjalët e profetëve tuaj që profetizojnë: ‘Ja, pajisjet e shtëpisë së Jehovait do t’i kthejnë shumë shpejt nga Babilonia!’+ Ata profetizojnë gënjeshtra.+ 17  Mos i dëgjoni! Shërbejini mbretit të Babilonisë dhe do të jetoni.+ Pse të rrënohet ky qytet?! 18  Por nëse ata janë profetë dhe në qoftë se kanë fjalën e Jehovait, le t’i përgjërohen Jehovait të ushtrive, që të mos çohen në Babiloni pajisjet që kanë mbetur në shtëpinë e Jehovait, në shtëpinë e mbretit* të Judës dhe në Jerusalem. 19  Në fakt kështu thotë Jehovai i ushtrive për shtyllat,+ Detin,*+ karrocat+ dhe pajisjet e tjera që kanë mbetur në këtë qytet, 20  të cilat Nabukodonosori, mbreti i Babilonisë, nuk i mori kur çoi në mërgim nga Jerusalemi në Babiloni Jekoninë, birin e Jehojakimit, mbretin e Judës, bashkë me gjithë fisnikët e Judës e të Jerusalemit;+ 21  kështu thotë Jehovai i ushtrive, Perëndia i Izraelit, për pajisjet që kanë mbetur në shtëpinë e Jehovait, në shtëpinë e mbretit të Judës e në Jerusalem: 22  ‘Ato do t’i çojnë në Babiloni,+ dhe atje do të mbeten deri ditën që unë do t’i kujtoj,​—thotë Jehovai.—​Atëherë do t’i sjell dhe do t’i vendos prapë në këtë vend.’”»+

Shënime në fund të faqes

Ose «të Zedekisë», sipas disa dorëshkrimeve të lashta.
Fjalë për fjalë «të shtrirë».
Fjalë për fjalë «atij që më duket i drejtë në sytë e mi».
Ose «sëmundje».
Fjalë për fjalë «do ta lë të qetë».
Ose «pallatin mbretëror».
Domethënë, Detin prej bakri të tempullit.