Jeremia 10:1-25

  • Perënditë e kombeve në krahasim me Perëndinë e gjallë (1-16)

  • Shkatërrimi dhe mërgimi janë afër (17, 18)

  • Jeremia pikëllohet (19-22)

  • Lutja e profetit (23-25)

    • Njeriu nuk mund të drejtojë hapat e tij (23)

10  Dëgjoni fjalën që ka thënë Jehovai kundër jush, o shtëpi e Izraelit!  Kështu thotë Jehovai: «Mos mësoni udhën e kombeve+dhe mos u tmerroni nga shenjat e qiejve,vetëm ngaqë kombet tmerrohen prej tyre,+   sepse zakonet e popujve janë veçse mashtrim.* Artizanët presin një pemë në pyll dhe gdhendin një idhull me duart e tyre.+   Idhullin e zbukurojnë me argjend e me ar+dhe e mbërthejnë me gozhdë e me çekanë që të mos bjerë.+   Idhuj të tillë janë si dordolecë në një arë me kastraveca,s’mund të flasin,+duhen mbartur, sepse s’mund të ecin.+ Mos kini frikë prej tyre, sepse s’mund të bëjnë asgjë të keqe,as mund të bëjnë diçka të mirë.»+   Askush nuk është si ti, o Jehova!+ Ti je i madh, dhe emri yt është madhështor e i fuqishëm!   Kush nuk duhet të ketë frikë* prej teje, o Mbret i kombeve?!+ Faktikisht ti e meriton një respekt të tillë,sepse mes gjithë të mençurve të kombeve dhe mes tërë mbretërive të tyre,askush nuk është si ti.+   Të gjithë janë pa arsye dhe pa mend.+ Të mësohesh nga një pemë është vetëmashtrim.*+   Importojnë fletë argjendi nga Tarshishi+ e ar nga Ufazi,dhe me to artizanët e metalpunuesit veshin drurin. Rrobat e idhujve të tyre janë me fill blu dhe lesh në ngjyrë të purpurt;*të gjitha janë vepër e mjeshtërve. 10  Por Jehovai është me të vërtetë Perëndi. Ai është Perëndia i gjallë+ dhe Mbreti i përjetshëm!+ Nga indinjata e tij, toka do të dridhet,+asnjë komb nuk do t’i bëjë dot ballë zemërimit të tij. 11  * Këtë do t’u thoni atyre: «Perënditë që nuk bënë qiejt e tokëndo të zhduken nga toka dhe nga çdo vend tjetër nën qiej.»+ 12  Ai është Bërësi i tokës, i cili e krijoi me fuqinë e vet,ai që e ka vendosur patundshmërisht tokën me mençurinë e tij+dhe që ka shpalosur qiejt me gjithë njohurinë e tij.+ 13  Kur zëri i tij dëgjohet,ujërat në qiej tërbohen,+dhe ai bën që retë* të ngrihen nga skajet e tokës.+ Dërgon vetëtima për* shiundhe nxjerr nga depot e veta erën.+ 14  Çdo njeri sillet pa arsye dhe pa njohuri;çdo metalpunuesi do t’i vijë turp për shëmbëlltyrën e gdhendur,+sepse shëmbëlltyra e tij prej metali* është një gënjeshtër,nuk ka frymë* në të.+ 15  Shëmbëlltyrat janë veçse mashtrim,* diçka për t’u tallur.+ Ditën kur të lahen hesapet, do të marrin fund. 16  Perëndia* i Jakobit nuk është si këto gjëra,sepse ai ka formuar gjithçkae Izraeli është shkopi i trashëgimisë së tij.+ Emri i tij është Jehovai i ushtrive.+ 17  Merri nga toka plaçkat e tua,o grua* që banon nën rrethim, 18  se kështu thotë Jehovai: «Ja, tani unë po i flak banorët nga vendi+dhe do t’i bëj të vuajnë.» 19  Mjerë unë se jam shembur!*+ Plaga ime është e pashërueshme. Unë thashë: «Me siguri kjo është sëmundja ime dhe duhet ta duroj. 20  Tenda ime është shkatërruar dhe tërë litarët e saj janë këputur më dysh.+ Bijtë e mi më kanë braktisur e nuk janë më.+ Nuk ka asnjë që të ma ngrejë tendën a të shtrijë pëlhurat e saj, 21  sepse barinjtë janë sjellë pa mend+dhe nuk e kanë kërkuar drejtimin e Jehovait.+ Ja pse kanë vepruar pa gjykim të thellëdhe gjithë kopetë e tyre janë shpërndarë.»+ 22  Dëgjoni! Një lajm po vjen! Një tronditje e madhe po vjen nga vendi i veriut+ që t’i katandisë në shkreti qytetet e Judës, në strofkë çakejsh.+ 23  Unë e di mirë, o Jehova, se njeriut nuk i takon të vendosë* për udhën e vet. Njeriut që ecën, nuk i takon as të drejtojë hapat e tij.+ 24  Më ndreq, o Jehova, sipas gjykimit tënd,por jo në zemërimin tënd,+ që të mos më katandisësh në hiç.+ 25  Zbraze tërbimin mbi kombet që të kanë shpërfillur+e mbi fiset që nuk luten në emrin tënd,sepse ata e kanë përpirë Jakobin;+po, e kanë përpirë deri në shfarosje+dhe ia kanë shkretuar vendin.+

Shënime në fund të faqes

Ose «kotësi».
Shih Fjalorthin, «Frika nga Perëndia».
Ose «kotësi».
Ose «vjollcë». Shih Fjalorthin.
Vargu 11 u shkrua në fillim në aramaisht.
Ose «avujt».
Një mundësi tjetër «Ka bërë prita për».
Ose «shtatorja e derdhur».
Ose «forcë jete». Shih Fjalorthin.
Ose «veçse kotësi».
Fjalë për fjalë «Pjesa».
I referohet Jerusalemit.
Ose «jam thyer!»
Domethënë, nuk ka as aftësinë dhe as autoritetin për të vendosur.