Libri i dytë i Kronikave 2:1-18

  • Përgatitjet për ndërtimin e tempullit (1-18)

2  Tani Solomoni dha urdhër që të ndërtohej një shtëpi për emrin e Jehovait+ dhe një shtëpi* për vete si mbret.+  Ai caktoi 70.000 burra si punëtorë të thjeshtë,* 80.000 si gurprerës në male+ dhe 3.600 si mbikëqyrës të tyre.+  Përveç kësaj, Solomoni i dërgoi fjalë Hiramit,+ mbretit të Tirit: «Bëj për mua atë që bëre për atin tim, Davidin, kur i dërgove dru cedri që të ndërtonte një shtëpi* ku të banonte.+  Tani, unë po ndërtoj një shtëpi për emrin e Jehovait, Perëndisë tim, që t’ia shenjtëroj* atij, që të djeg temjan aromatik+ përpara tij, si edhe që të ketë vazhdimisht bukë të vëna stivë*+ dhe që të paraqiten blatime të djegura në mëngjes e në mbrëmje,+ gjatë Sabateve,+ gjatë hënave të reja+ dhe gjatë periudhave të festave+ të Jehovait, Perëndisë tonë. Ky është një detyrim i përhershëm për Izraelin.  Shtëpia që po ndërtoj, do të jetë madhështore, sepse Perëndia ynë është më madhështori se gjithë perënditë e tjera.  Kush është në gjendje t’i ndërtojë atij një shtëpi?! Kur qiejt dhe qiejt e qiejve nuk e mbajnë dot,+ kush jam unë që t’i ndërtoj një shtëpi?! Gjithçka që mund të bëj, është të ndërtoj një vend për të paraqitur tym blatimesh para tij.  Më dërgo tani një mjeshtër të zotin për të punuar arin, argjendin, bakrin,+ hekurin dhe leshin në ngjyrë të purpurt,* në të kuqe të errët dhe në blu, si dhe të dijë të bëjë gdhendje. Ai do të punojë në Judë dhe në Jerusalem bashkë me mjeshtrit e mi të zotë, të cilët i ka siguruar Davidi, ati im.+  Më dërgo nga Libani dru cedri, dëllinje+ dhe algumi,*+ se unë e di mirë që shërbëtorët e tu kanë përvojë në prerjen e drurëve të Libanit.+ Shërbëtorët e mi do të punojnë me shërbëtorët e tu,+  që të më përgatitin një sasi të madhe druri, sepse shtëpia që po ndërtoj do të jetë jashtëzakonisht madhështore. 10  Tani, shërbëtorëve të tu, pra druvarëve që presin pemë, do t’u siguroj këtë ushqim:+ 20.000 korë* grurë, 20.000 korë elb, 20.000 bato* verë dhe 20.000 bato vaj.» 11  Atëherë Hirami, mbreti i Tirit, i dërgoi këtë mesazh të shkruar Solomonit: «Jehovai të ka bërë mbret mbi popullin e vet ngaqë e do atë.» 12  Hirami vazhdoi: «Lëvduar qoftë Jehovai, Perëndia i Izraelit, që bëri qiejt dhe tokën, sepse i ka dhënë mbretit David një djalë të mençur,+ që ka maturi dhe aftësi për të kuptuar!+ Ai do të ndërtojë një shtëpi për Jehovain dhe një për vete si mbret. 13  Tani unë po të dërgoj një mjeshtër të zotë, i cili ka aftësi për të kuptuar, Hiram-Abin.+ 14  Ai është djalë i një gruaje danite, kurse i ati ishte nga Tiri. Ka përvojë në punimin e arit, argjendit, bakrit, hekurit, gurëve dhe drurëve; në punimin e leshit në ngjyrë të purpurt dhe të fillit blu, të copës cilësore e të fillit në të kuqe të errët.+ Ai mund të bëjë çdo lloj gdhendjeje e çdo lloj skicimi që do t’i jepet.+ Ai do të punojë me mjeshtrit e tu të zotë dhe me artizanët e zotë të zotërisë tim, Davidit, atit tënd. 15  Dhe tani, grurin, elbin, vajin dhe verën që ka premtuar zotëria im, le t’ua dërgojë shërbëtorëve të tij.+ 16  Ne do të presim drurë nga Libani+ aq sa të kesh nevojë, do t’i lidhim si lundra dhe do t’i dërgojmë nëpërmjet detit deri në Jopë,+ kurse ti mbarti deri në Jerusalem.»+ 17  Atëherë Solomoni regjistroi tërë burrat që ishin të huaj në vendin e Izraelit,+ siç kishte bërë i ati, Davidi,+ dhe dolën se ishin 153.600 veta. 18  Kështu, 70.000 prej tyre i caktoi si punëtorë të thjeshtë,* 80.000 si gurprerës+ në male, kurse 3.600 i caktoi si mbikëqyrës për t’i vënë njerëzit në punë.+

Shënime në fund të faqes

Ose «pallat mbretëror».
Ose «si hamej».
Ose «pallat mbretëror».
Shih Fjalorthin, «Shenjtërimi».
Domethënë, bukët e paraqitjes. Shih Fjalorthin.
Ose «vjollcë». Shih Fjalorthin.
Një dru i çmuar që përdoret për të bërë produkte të cilësisë së lartë.
Një korë ishte 220 l. Shih Shtojcën B14.
Një bato ishte 22 l. Shih Shtojcën B14.
Ose «si hamej».