Kalo te përmbajtja

Kalo te përmbajtja

Libri i Proverbave

Kapitujt

Përmbajtja

 • 1

  • Qëllimi i proverbave (1-7)

  • Rreziqet e shoqërive të këqija (8-19)

  • Mençuria e vërtetë thërret publikisht (20-33)

 • 2

  • Vlera e mençurisë (1-22)

   • Kërko për mençurinë si për thesare të fshehura (4)

   • Aftësia për t’u menduar mirë është mbrojtje (11)

   • Imoraliteti sjell rrënim (16-19)

 • 3

  • Ji i mençur dhe beso te Jehovai (1-12)

   • Ndero Jehovain me gjërat e tua me vlerë (9)

  • Mençuria sjell lumturi (13-18)

  • Mençuria sjell siguri (19-26)

  • Sjellja e duhur ndaj të tjerëve (27-35)

   • Bëju mirë të tjerëve sa herë të jetë e mundur (27)

 • 4

  • Mësimet e mençura të një ati (1-27)

   • Mbi të gjitha, fito mençuri (7)

   • Qëndroju larg shtigjeve të liga (14, 15)

   • Shtegu i të drejtit ndriçon gjithnjë e më shumë (18)

   • «Ruaj zemrën» (23)

 • 5

  • Paralajmërim kundër grave imorale (1-14)

  • Gëzo me gruan tënde (15-23)

 • 6

  • Kujdes para se të dalësh garant për një hua (1-5)

  • «Shko te milingona, o përtac» (6-11)

  • Njeriu i pavlerë dhe i lig (12-15)

  • Shtatë gjëra që Jehovai urren (16-19)

  • Ruhu nga gruaja e keqe (20-35)

 • 7

  • Pranoji krahëhapur urdhërimet e Perëndisë dhe jeto (1-5)

  • Një i ri naiv joshet (6-27)

   • «Turret si demi në thertore» (22)

 • 8

  • Flet mençuria e personifikuar (1-36)

   • ‘Jam arritja më e hershme e veprave të Perëndisë’ (22)

   • ‘Si një kryemjeshtër përkrah Perëndisë’ (30)

   • ‘Kisha për zemër bijtë e njerëzve’ (31)

 • 9

  • Mençuria e vërtetë fton (1-12)

   • «Falë mençurisë, të gjata do të jenë ditët e tua» (11)

  • Gruaja e pamend fton (13-18)

   • «Të ëmbla janë ujërat e vjedhura» (17)

 • PROVERBAT E SOLOMONIT (10:1–24:34)

  • 10

   • Biri i mençur, gëzim i babait të vet (1)

   • Duart e palodhura të pasurojnë (4)

   • Në fjalët e shumta nuk mungojnë fajet (19)

   • Bekimi i Jehovait të bën të pasur (22)

   • Nderimi i thellë për Jehovain të zgjat jetën (27)

  • 11

   • Mençuria është me modestët (2)

   • Apostati i rrënon të tjerët (9)

   • «Kur ka shumë këshilltarë, ka sukses» (14)

   • Njeriu bujar do të begatohet (25)

   • Kush i var shpresat te pasuritë e tij, do të rrënohet (28)

  • 12

   • Kush e urren korrigjimin, është i paarsyeshëm (1)

   • «Fjalët e pamenduara janë si goditje shpate» (18)

   • Provojmë gëzim kur nxitim paqen (20)

   • Buzët gënjeshtare janë të neveritshme për Jehovain (22)

   • Ankthi ta rëndon zemrën (25)

  • 13

   • Ata që kërkojnë këshilla, janë të mençur (10)

   • Pritja e zgjatur e ligështon zemrën (12)

   • Një i dërguar i besueshëm sjell shërim (17)

   • Kush ecën me të mençurit, bëhet i mençur (20)

   • Disiplina, shprehje e dashurisë (24)

  • 14

   • Zemra e njeh brengën e vet (10)

   • Udha që duket e drejtë mund të çojë në vdekje (12)

   • Naivët i besojnë çdo fjale (15)

   • Të shumtë janë miqtë e të pasurit (20)

   • Zemra e qetë është jetë për trupin (30)

  • 15

   • Përgjigjja e butë e largon tërbimin (1)

   • Sytë e Jehovait janë kudo (3)

   • Lutja e të drejtëve është e pëlqyeshme për Perëndinë (8)

   • Planet prishen kur nuk konsultohesh (22)

   • Medito para se të përgjigjesh (28)

  •  16

   • Jehovai shqyrton motivet (2)

   • Lërja në dorë Jehovait punët e tua (3)

   • Peshorja e saktë vjen nga Jehovai (11)

   • Para rrëzimit, vjen krenaria (18)

   • Flokët e bardhë, një kurorë bukurie (31)

  • 17

   • Mos e kthe të mirën me të keqe (13)

   • Largohu përpara se të plasë sherri (14)

   • Miku i vërtetë të do në çdo kohë (17)

   • «Një zemër e gëzuar është ilaç i mirë» (22)

   • Kush ka aftësi dalluese, e mban nën fre gojën (27)

  • 18

   • Kush veçohet, është egoist dhe jo i mençur (1)

   • Emri i Jehovait është kullë e fortë (10)

   • Pasuritë janë veçse një mbrojtje imagjinare (11)

   • Është e mençur t’i dëgjosh të dyja palët (17)

   • Një mik të bëhet vëlla e shkuar vëllait (24)

  • 19

   • Gjykimi i thellë e ngadalëson zemërimin (11)

   • Një bashkëshorte grindavece është si një çati që pikon (13)

   • Një grua e matur, dhuratë nga Jehovai (14)

   • Disiplinoje fëmijën sa ka shpresë (18)

   • Është e mençur t’i dëgjosh këshillat (20)

  • 20

   • Vera të bën qesharak (1)

   • Përtaci nuk e punon tokën në dimër (4)

   • Mendimet e njeriut janë si ujëra të thella (5)

   • Paralajmërim kundër zotimeve të nxituara (25)

   • Lavdia e të rinjve është fuqia e tyre (29)

  • 21

   • Jehovai e drejton zemrën e mbretit (1)

   • Drejtësia është më e mirë se flijimi (3)

   • Ngulmimi sjell sukses (5)

   • Atë që nuk i dëgjon të përvuajturit, nuk do ta dëgjojnë (13)

   • Nuk ka mençuri që mund të dalë kundër Jehovait (30)

  • 22

   • Më mirë një emër i mirë, se një pasuri të madhe (1)

   • Stërvitja që nga fëmijëria zgjat gjithë jetën (6)

   • Përtaci ka frikë nga luani që është jashtë (13)

   • Disiplina largon marrëzinë (15)

   • Një punëtor i zoti u shërben mbretërve (29)

  • 23

   • Ji i matur kur pranon mikpritjen (2)

   • Mos rend pas pasurive (4)

   • Pasuria mund të fluturojë tutje (5)

   • Mos ji ndër ata që pinë me tepri (20)

   • Alkooli do të kafshojë si gjarpër (32)

  • 24

   • Mos i ki zili të ligjtë (1)

   • Shtëpia ndërtohet me mençuri (3)

   • I drejti mund të bjerë, por do të ngrihet (16)

   • Mos ia kthe tjetrit me të njëjtën monedhë (29)

   • Dremitja të varfëron (33, 34)

 • PROVERBAT E SOLOMONIT, TË CILAT I KOPJUAN NJERËZIT E MBRETIT HEZEKIA (25:1–29:27)

  • 25

   • Mirëbesimi (9)

   • Fjalët e zgjedhura mirë (11)

   • Respekto privatësinë (17)

   • Grumbullo thëngjij mbi kokën e armikut (21, 22)

   • Një lajm i mirë është si ujë i freskët (25)

  • 26

   • Përshkruhen përtacët (13-16)

   • Rri larg sherrit të tjetrit (17)

   • Shmangi rrengjet (18, 19)

   • Pa dru, s’ka zjarr (20, 21)

   • Fjalët e shpifësit janë si kafshata të shijshme (22)

  • 27

   • Korrigjimi i një shoku është i dobishëm (5, 6)

   • Biri im, gëzoma zemrën (11)

   • Hekuri mpreh hekurin (17)

   • Njihe kopenë tënde (23)

   • Pasuria nuk zgjat përgjithmonë (24)

  • 28

   • Lutjet e atij që mbyll veshët para ligjit, janë të pështira (9)

   • Atij që rrëfehet, i tregohet mëshirë (13)

   • Kush nxiton të pasurohet, s’mbetet i pafaj (20)

   • Korrigjimi është më i mirë se lajkat (23)

   • Njeriut bujar nuk i mungon asgjë (27)

  • 29

   • Fëmija i lënë pa fre, të turpëron (15)

   • Pa vegime, njerëzit janë pa fre (18)

   • Njeriu zemërak ndez grindje (22)

   • Njeriu i përulur merr lavdi (23)

   • Frika nga njeriu është lak (25)

 • 30

  • FJALËT E AGURIT (1-33)

   • Mos më jep as varfëri, as pasuri (8)

   • Gjëra që s’kanë të ngopur (15, 16)

   •  Gjëra që s’lënë gjurmë (18, 19)

   • Një kurorëshkelëse (20)

   • Kafshë instinktivisht të mençura (24)

 • 31

  • FJALËT E MBRETIT LEMUEL (1-31)

   • Kush mund të gjejë një grua të zonjën? (10)

   • E papërtuar dhe punëtore (17)

   • Në gjuhën e saj gjenden mësime të dashura (26)

   • Fëmijët dhe i shoqi e lëvdojnë (28)

   • Hijeshia dhe bukuria janë kalimtare (30)