Proverbat 1:1-33

  • Qëllimi i proverbave (1-7)

  • Rreziqet e shoqërive të këqija (8-19)

  • Mençuria e vërtetë thërret publikisht (20-33)

1  Proverbat e Solomonit,+ birit të Davidit,+ mbretit të Izraelit:+   për të fituar* mençuri,+ për të njohur ç’është disiplina,*për të kuptuar thëniet e mençura,   për të pranuar disiplinën+ që jep gjykim të thellë,drejtësi,+ gjykim të shëndoshë*+ dhe ndershmëri,*   për t’u dhënë të papërvojëve mendjemprehtësi,+për t’u dhënë të rinjve njohuri dhe aftësi për të menduar mirë.+   I mençuri dëgjon dhe mëson më shumë.+Një njeri me mend kërkon udhëheqje të mençur*+   për të kuptuar proverba dhe thënie të koklavitura,*gjëegjëzat dhe fjalët e të mençurve.+   Të kesh nderim të thellë për Jehovain,* është hapi i parë drejt njohurisë.*+ Vetëm të marrët e përbuzin mençurinë dhe disiplinën.+   Biri im, vërja veshin disiplinës së atit tënd,+dhe mos i braktis mësimet* e nënës sate.+   Ato janë një kurorë e bukur lulesh për kokën tënde,+një stoli e çmuar për qafën tënde.+ 10  Biri im, nëse mëkatarët përpiqen të të tundojnë, mos prano.+ 11  Nëse të thonë: «Hajde me ne, të ngremë prita për të derdhur gjak, të fshihemi që të sulmojmë për qejf viktima të pafajshme, 12  t’i gëlltitim të gjallë, siç gëlltit Varri,*t’i gëlltitim krejt, si ata që përfundojnë në gropë, 13  t’i grabitim të gjitha gjërat e tyre të çmuarae t’i mbushim shtëpitë tona me plaçkë, 14  po, hajde me ne,*e ç’të vjedhim, do ta ndajmë bashkë»,* 15  ti, biri im, mos shko pas tyre. Mbaji larg këmbët nga shtegu i tyre,+ 16  sepse këmbët e tyre sulen drejt së ligës;ata turren për të derdhur gjak.+ 17  Sigurisht është e kotë t’u vësh zogjve rrjetë përpara syve. 18  Ja pse ata zënë pusí për të derdhur gjake rrinë fshehur për të marrë jetë njerëzish. 19  Këto janë udhët e atyre që kërkojnë fitime të pandershme,të cilat në fund ua marrin jetën atyre që i shtien në dorë.+ 20  Mençuria e vërtetë+ thërret rrugës,+ në sheshe e ngre zërin vazhdimisht.+ 21  Në kryqëzimet* e rrugëve të rrahura thërret, në hyrjet e portave të qytetit thotë:+ 22  «O të papërvojë, deri kur do ta doni mungesën e përvojës? O tallës, deri kur do të kënaqeni me talljet? O të marrë, deri kur do ta urreni njohurinë?+ 23  Vërjani veshin korrigjimit tim dhe ktheni rrugë,+ dhe atëherë do të derdh frymën time mbi jue do t’ju tregoj fjalët e mia.+ 24  Unë thirra, por ju i mbyllët veshët vazhdimisht,unë e shtriva dorën, por askush nuk kushtoi vëmendje.+ 25  Ju i shpërfillët vazhdimisht gjithë këshillat e miadhe e hodhët poshtë korrigjimin tim. 26  Prandaj unë do të qesh kur t’ju bjerë ndonjë e zezë,do t’ju vë në lojë kur të vijë ajo që ju tmerron,+ 27  kur ajo që ju tmerron të vijë si stuhi,kur të zezat t’ju vijnë si furtunëdhe kur t’ju zënë hallet e ankthet. 28  Atëherë këta do të më thërrasin pa pushim, por s’do të përgjigjem;do të më kërkojnë me ngulm, por s’do të më gjejnë,+ 29  sepse e urryen njohurinë+dhe nuk zgjodhën të nderonin thellësisht Jehovain.+ 30  Nuk i pranuan këshillat e miadhe gjithë korrigjimet e mia i përbuzën. 31  Prandaj do të vuajnë pasojat* e udhëve të tyre+e do të mbyten nga intrigat* e tyre. 32  Rebelimi do t’ua hajë kokën të papërvojëve,dhe moskokëçarja* do t’i shkatërrojë të marrët. 33  Por ai që më dëgjon, do të jetojë i sigurt,+pa frikë në zemër se mos i ndodh ndonjë e keqe.»+

Shënime në fund të faqes

Fjalë për fjalë «për të njohur».
Ose «të drejtë».
Ose «paanshmëri».
Ose «drejtim nga një person i aftë».
Ose «dhe një tregim alegorik».
Fjalë për fjalë «Frika nga Jehovai». Shih Fjalorthin.
Fjalë për fjalë «fillimi i njohurisë».
Ose «ligjet».
Ose «Sheoli», pra, varri i përbashkët i njerëzimit. Shih Fjalorthin.
Ose «lidhe shortin tënd me ne».
Ose «do të kemi një çantë (torbë) të vetme».
Fjalë për fjalë «Në krye».
Fjalë për fjalë «do të hanë frytin».
Ose «komplotet; planet».
Ose «vetëkënaqësia; indiferentizmi».