Proverbat 16:1-33

  • Jehovai shqyrton motivet (2)

  • Lërja në dorë Jehovait punët e tua (3)

  • Peshorja e saktë vjen nga Jehovai (11)

  • Para rrëzimit, vjen krenaria (18)

  • Flokët e bardhë, një kurorë bukurie (31)

16  Njeriu i thur mirë mendimet para se të flasë,*por përgjigjja e duhur* vjen nga Jehovai.+   Të gjitha udhët e veta i duken të drejta* njeriut,+por Jehovai shqyrton motivet.*+   Lërja në dorë Jehovait çdo gjë që bën,+dhe planet e tua do të kenë sukses.   Jehovai bën që çdo gjë të plotësojë qëllimin e tij,madje edhe që të ligjtë të rrënohen ditën e shkatërrimit.+   Njerëzit me zemër krenare janë të neveritshëm për Jehovain.+ Ji i sigurt për këtë:* ata do të ndëshkohen se s’bën.   Me dashuri* dhe besnikëri, faji shlyhet,+dhe kush nderon thellësisht Jehovain,* i largohet së keqes.+   Kur Jehovai kënaqet me udhët e një njeriu,bën që edhe armiqtë e tij të jenë në paqe me të.+   Më mirë të kesh pak me drejtësi,+se shumë fitime, me padrejtësi.+   Në zemër, njeriu mund ta planifikojë udhën e vet,por hapat ia drejton Jehovai.+ 10  Nga goja e mbretit duhet të dalin vendimet e Perëndisë;*+ai s’duhet ta tradhtojë kurrë drejtësinë.+ 11  Kandari dhe peshorja e saktë vijnë nga Jehovai;të gjithë gurët e peshës në trastë i ka përcaktuar ai.+ 12  Zakonet e liga janë të pështira për mbretërit,+sepse froni bëhet i patundur me drejtësi.+ 13  Fjalët e drejta janë të këndshme për mbretërit;ata e duan njeriun që flet me ndershmëri.+ 14  Tërbimi i mbretit është lajmëtar i vdekjes,+por i mençuri e zbut* tërbimin.+ 15  Kur fytyra e mbretit rrëzëllen, ka jetë;pëlqimi i tij është si re shiu në pranverë.+ 16  Është shumë më mirë të fitosh mençuri se ar,+të fitosh aftësi për të kuptuar se argjend!+ 17  Rruga e të drejtëve e shmang të keqen. Kush kujdeset për udhën e tij, mbron jetën e vet.+ 18  Krenaria vjen para rrëzimitdhe fryma fodulle para pengimit.+ 19  Më mirë i përulur* mes zemërbutëve+se të ndash pasuri me fodullët. 20  Atij që tregon gjykim të thellë, i shkon mbarë,*dhe ai që ka besim te Jehovai, është i lumtur. 21  Kush ka zemër të mençur, do të shihet si njeri me mend,+dhe kush është fjalëmbël,* ka më shumë forcë bindëse.+ 22  Gjykimi i thellë është burim jete për ata që e zotërojnë,por të marrët i ndëshkon vetë marrëzia e tyre. 23  Zemra e të mençurit i fal gjykim të thellë gojës së vet+dhe u shton forcë bindëse fjalëve të veta. 24  Fjalët e këndshme janë hoje mjalti,të ëmbla për shpirtin* dhe shërim për kockat.+ 25  Është një udhë që njeriut i duket e drejtë,por në fund ajo të çon në vdekje.+ 26  Oreksi e bën punëtorin të punojë fort;në të vërtetë është uria* që e nxit.+ 27  Njeriu i pavlerë rrëmon për të keqen;+fjalët e tij përvëlojnë si zjarr.+ 28  Intriganti* shkakton konflikte,+dhe shpifësi ndan miqtë e ngushtë.+ 29  Njeriu i dhunshëm e bën për vete tjetrin*dhe e çon në udhë të gabuar. 30  Ai shkel syrin, teksa kurdis të këqija,dhe me buzëqeshje të shtirë, i çon deri në fund intrigat. 31  Flokët e bardhë janë kurorë bukurie*+kur ecin në udhën e drejtësisë.+ 32  Kush nuk zemërohet shpejt,+ është më mirë se një burrë i fuqishëm,dhe kush e mban nën fre zemërimin,* është më mirë se ai që pushton një qytet.+ 33  Vërtet shorti hidhet në prehër,+por çdo vendim që merret nëpërmjet tij, vjen nga Jehovai.+

Shënime në fund të faqes

Fjalë për fjalë «Planet e zemrës i përkasin njeriut».
Ose «që jep». Fjalë për fjalë «përgjigjja e gjuhës».
Fjalë për fjalë «të kulluara».
Fjalë për fjalë «frymën».
Fjalë për fjalë «Dora te dora».
Ose «dashuri besnike».
Fjalë për fjalë «i frikësohet Jehovait». Shih Fjalorthin.
Ose «vendime të frymëzuara; hyjnore».
Ose «e shmang».
Fjalë për fjalë «i përulur në frymë».
Fjalë për fjalë «gjen mirë».
Ose «dhe të folurit e këndshëm». Fjalë për fjalë «ëmbëlsia e buzëve».
Ose «në shije». Shih Fjalorthin.
Fjalë për fjalë «goja».
Ose «Ngatërrestari».
Ose «të afërmin». Shih Fjalorthin.
Ose «lavdie».
Fjalë për fjalë «sundon frymën e vet».