Proverbat 28:1-28

  • Lutjet e atij që mbyll veshët para ligjit, janë të pështira (9)

  • Atij që rrëfehet, i tregohet mëshirë (13)

  • Kush nxiton të pasurohet, s’mbetet i pafaj (20)

  • Korrigjimi është më i mirë se lajkat (23)

  • Njeriut bujar nuk i mungon asgjë (27)

28  Të ligjtë ia mbathin edhe kur nuk i ndjek kush,kurse të drejtët janë sypatrembur si luani.*+   Kur në vend shkelet ligji,* ka princa njëri pas tjetrit,+por me ndihmën e një njeriu të ditur e me aftësi dalluese, princi* do të sundojë gjatë.+   Si shiu që përlan gjithë të korrat,është i varfri që zhvat të përvuajturin.+   Ata që e braktisin ligjin, lëvdojnë të ligun,por ata që e zbatojnë ligjin, indinjohen me të.+   Njerëzit e ligj nuk e kuptojnë dot ç’është drejtësia,kurse ata që e kërkojnë Jehovain, kuptojnë gjithçka.+   Është më mirë fukarai që ecën me integritet,*se i pasuri që ndjek udhë të korruptuara.+   Një bir me mend e zbaton ligjin,ndërsa shoku i grykësve ia nxin faqen të atit.+   Kush i shton pasuritë me kamatë+ e fajde,në fund të fundit i grumbullon për atë që u bëhet krah të varfërve.+   Të pështira janë lutjet e atijqë i mbyll veshët para ligjit.+ 10  Kush i çon të drejtët në udhë të keqe,do të bjerë vetë në gropë,+ndërsa të paqortueshmit do të trashëgojnë të mira.+ 11  Njeriut të pasur i duket vetja i mençur,+por i varfri me aftësi dalluese e dallon ç’lloj njeriu është vërtet.+ 12  Kohët janë të lavdishme kur triumfojnë të drejtët,por njerëzit fshihen kur vijnë në pushtet të ligjtë.+ 13  Kush i mbulon fajet* e veta, nuk do t’ia dalë mbanë,+por atij që i rrëfen dhe heq dorë prej tyre, do t’i tregohet mëshirë.+ 14  Lum njeriu që është përherë syçelë,*por kush ka zemër të pabindur, do të bjerë në mjerim.+ 15  Si një luan që ulërin dhe si një ari që sulmon,është një sundimtar i lig për popullin e pambrojtur.+ 16  Një prijës pa aftësi dalluese abuzon me pushtetin,+por kush i urren fitimet e pandershme, do të zgjatë jetën e vet.+ 17  Njeriu i ngarkuar me faj gjaku*do të jetë në arrati derisa të shkojë në varr.*+ Askush të mos e përkrahë! 18  Kush ecën në mënyrë të patëmetë, do të shpëtojë,+por kush ndjek udhë dredharake, do të rrënohet papritur.+ 19  Kush e kultivon tokën, do të ketë bukë me bollëk,por kush merret me gjëra të kota, do të ngopet me varfëri.+ 20  Njeriu i besueshëm do të marrë shumë bekime,+por ai që nxiton të pasurohet, s’do të mbetet pa faj.+ 21  Nuk është mirë të mbash anë,+sepse njeriu mund të bëjë keq për një copë bukë. 22  Ziliqari* është i etur për pasuri,por harron që ka për ta pllakosur skamja. 23  Ai që e korrigjon tjetrin,+më vonë do të pëlqehet më shumë+se ai që përdor gjuhë ledhatare.* 24  Kush grabit nënë e babë dhe thotë: «Ç’të keqe ka?!»,+është shok i atij që sjell rrënim.+ 25  Lakmitari* ndez konflikte,por kush mbështetet te Jehovai, do të begatohet.*+ 26  Kush i zë besë zemrës së vet, është i marrë,+por kush ecën me mençuri, do të shpëtojë.+ 27  Atij që i jep të varfrit, s’do t’i mungojë asgjë,+por atë që i mbyll sytë para tij, do ta zënë shumë mallkime. 28  Njerëzit fshihen kur vijnë në pushtet të ligjtë,por të drejtët shtohen kur të ligjtë shuhen.+

Shënime në fund të faqes

Ose «një luan i ri».
Ose «ka kryengritje».
Fjalë për fjalë «ai».
Ose «mëkatet».
Ose «që ka përherë frikë Perëndinë». Shih Fjalorthin.
Ose «me gjakun e një shpirti».
Ose «gropë».
Ose «Lakmitari».
Ose «ai që të merr me të mira».
Një mundësi tjetër «Shpirti arrogant».
Fjalë për fjalë «do të majmet».