Proverbat 17:1-28

  • Mos e kthe të mirën me të keqe (13)

  • Largohu përpara se të plasë sherri (14)

  • Miku i vërtetë të do në çdo kohë (17)

  • «Një zemër e gëzuar është ilaç i mirë» (22)

  • Kush ka aftësi dalluese, e mban nën fre gojën (27)

17  Më mirë një copë bukë e thatë aty ku ka paqe,*+se një shtëpi plot gosti,* por me sherre.+   Shërbëtori me mend do të sundojë mbi birin që vepron me pafytyrësi;ai do të marrë trashëgimi si të ishte një nga vëllezërit.   Argjendi rafinohet në kazan dhe ari në furrë,+por zemrat i shqyrton Jehovai.+   I ligu u kushton vëmendje fjalëve lënduesedhe mashtruesi u vë veshin gjuhëve të liga.+   Kush tallet me të varfrin, fyen Bërësin e tij,+dhe kush gëzon për hallin e tjetrit, do të ndëshkohet se s’bën.+   Kurora e të moshuarve janë nipërit,*dhe lavdia e bijve janë etërit.*   Fjalët e drejta* nuk i shkojnë për shtat të marrit,+e aq më pak fjalët e rreme sundimtarit!*+   Dhurata është si gur i çmuar për të zotin,+sepse ajo i sjell sukses kudo që ai shkon.+   Kush e fal* fajin, nxit dashurinë,+por kush nuk pushon së foluri për të, ndan shokët e ngushtë.+ 10  Më thellë ndikon një qortim te njeriu me mend,+se njëqind goditje tek i marri.+ 11  Njeriu i keq kërkon vetëm të rebelohet,por do të dërgohet një lajmëtar mizor për ta ndëshkuar.+ 12  Më mirë të të dalë përpara një arushë që ia kanë marrë këlyshët,se një i pamend në marrëzinë e tij.+ 13  Nëse dikush e shpërblen të mirën me të keqe,e keqja s’do t’i largohet nga shtëpia.+ 14  Të ndezësh grindje, është sikur të hapësh portat e një dige;*largohu përpara se të plasë sherri.+ 15  Ai që e shfajëson të ligun dhe ai që e dënon të drejtin,+janë të dy të neveritshëm për Jehovain. 16  Ç’e mirë vjen kur i marri i ka të gjitha mundësitë për të fituar mençuri,por i mungon dëshira* për ta bërë këtë?!*+ 17  Miku i vërtetë të do në çdo kohë+dhe të bëhet vëlla në ditë të vështira.+ 18  Njeriu pa gjykim të mirë*e jep dorën dhe pranon të dalë garant para të tjerëve.+ 19  Kush ka qejf konfliktet, pëlqen shkeljet.*+ Kush e lartëson portën,* fton rrënimin.+ 20  Atij që ka zemër dredharake, nuk do t’i shkojë mbarë,+dhe ai që mashtron me fjalë, do të rrënohet. 21  Kush sjell në jetë një fëmijë të pamend, do të ketë hidhërime,dhe babai i një fëmije të marrë nuk ka gëzime.+ 22  Një zemër e gëzuar është ilaç i mirë,*+por një shpirt i dërrmuar t’i shteron forcat.*+ 23  I ligu merr ryshfet në fshehtësi*për të shtrembëruar udhën e drejtësisë.+ 24  Njeriu me aftësi dalluese nuk i largon sytë nga mençuria,por sytë e të marrit enden kuturu.*+ 25  Një bir i marrë e hidhëron babanëdhe ia bën zemrën plagë* asaj që e solli në jetë.+ 26  T’i ndëshkosh të drejtët,* s’është mirë,dhe t’i fshikullosh njerëzit e nderuar, s’është e drejtë. 27  Kush ka vërtet njohuri, e mban nën fre gojën,+dhe kush ka aftësi dalluese, nuk e humb qetësinë.*+ 28  Edhe i marri shihet si i mençur kur nuk e hap gojën,dhe ai që i qep buzët, si njeri me aftësi dalluese.

Shënimet

Fjalë për fjalë «plot flijime».
Ose «qetësi».
Ose «nipërit dhe mbesat».
Ose «e fëmijëve janë prindërit».
Ose «e shkëlqyera».
Ose «fisnikut!»
Fjalë për fjalë «e mbulon».
Fjalë për fjalë «të lëshosh ujërat».
Fjalë për fjalë «zemra».
Ose «por i mungon gjykimi i mirë?!»
Fjalë për fjalë «që i mungon zemra».
Ose «Kush mburret gjithmonë».
Ose «t’i than kockat».
Ose «është e mirë për të shëruar».
Fjalë për fjalë «ryshfet nga gjiri».
Ose «nëpër skajet e tokës».
Fjalë për fjalë «vrer».
Ose «T’u vësh gjobë të drejtëve».
Ose «ruan gjakftohtësinë».