Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta ako imam loše zdravlje? (1. deo)

Šta ako imam loše zdravlje? (1. deo)

 Da li poznaješ nekog vršnjaka koji ima neki ozbiljan zdravstveni problem? Da li ti imaš neku bolest ili zdravstvenu tegobu koja te sprečava da uživaš u aktivnostima u kojima uživaju drugi mladi tvog uzrasta?

 Ako je tako, sasvim je prirodno što si ponekad tužan. Međutim, Biblija sadrži dve veoma utešne misli.

 Mnogi mladi koji imaju zdravstvenih problema uviđaju koliko im znači vera u Boga i njegova obećanja. Pogledaj četiri primera.

 JEJMI

 Od svoje 11. godine sam u invalidskim kolicima. Ne mogu sama da uradim ni najjednostavnije stvari kao što je podizanje nekog laganog predmeta.

 Kad sam imala pet godina, ustanovljena mi je mišićna distrofija, degenerativna bolest koja me u velikoj meri ograničava. S vremena na vreme mi je teško zato što ne mogu da radim ono što drugi mojih godina mogu. Ali moji roditelji i skupština pružaju mi fizičku, emocionalnu i duhovnu podršku. Služim kao pionir, to jest mnogo vremena provodim u službi propovedanja, i često mi pomaže neko od suvernika kada proučavam Bibliju sa zainteresovanim osobama.

 Isus je rekao da svaki dan nosi svoje brige (Matej 6:34). Zato se trudim da ne razmišljam o sutrašnjem danu i postavljam sebi ostvarive ciljeve. Jedva čekam dan kada će doći Božji novi svet i kada ću uživati u ’pravom životu‘, o kom se govori u 1. Timoteju 6:19, u kom neće biti iscrpljujućih bolesti.

Za razmišljanje: Jejmi je otkrila da joj pomaže postavljanje ciljeva koje može da ostvari. Kako ti možeš činiti isto? (1. Korinćanima 9:26).

 MATEO

 Leđa su počela da me bole kada sam imao šest godina i lekari su prvo rekli da su to bolovi usled rasta. Međutim, godinu dana kasnije ustanovili su da imam tumor na kičmi.

 Imao sam operaciju, ali je hirurg uspeo da odstrani samo 40 posto tumora. A onda je tumor za samo dva meseca bio isti kao i pre operacije! Otada sam stalno na nekim ispitivanjima i lečenjima koja nisu ispunila moje nade.

 Ponekad po celom telu, najviše u leđima i grudima, imam bolove kao da me neko nožem probada. Pa ipak, trudim se da ne budem zaokupljen svojim stanjem. Podsećam se da i drugi podnose grozne stvari, ali ostaju pozitivni. Meni u tome najviše pomaže vera da će Jehova Bog jednog dana odstraniti svu patnju (Otkrivenje 21:4).

Za razmišljanje: Kako ti razmišljanje o tome da će Bog odstraniti svu patnju može pomoći u teškim situacijama, kao što to pomaže Mateu? (Isaija 65:17).

 BRUNA

 Pošto nema vidljivih znakova moje bolesti, neki mogu zaključiti da sam lenja. Međutim, ponekad mi sve teško pada, uključujući i poslove po kući, umno naprezanje, pa čak i ustajanje iz kreveta.

 Kada sam imala 16 godina, rečeno mi je da imam multiplu sklerozu, iscrpljujuću i progresivnu bolest koja ne samo da ograničava moje radne sposobnosti već utiče i na to koliko mogu učestvovati u hrišćanskim aktivnostima. Stalno sebi ponavljam reči iz 1. Petrove 5:7: „Sve svoje brige bacite na njega [Boga], jer se on brine za vas.“ Snagu mi daje misao da Jehova brine za svakog od nas pojedinačno.

Za razmišljanje: Zašto je dobro da svoje brige baciš na Jehovu, kao što to Bruna čini? (Psalam 55:22).

 ANDRE

 Neki se prema meni ophode kao prema 10-godišnjem detetu. Ali ne mogu ih kriviti za to jer tako i izgledam.

 Kada sam imao dve godine, ustanovljeno je da imam retku vrstu raka koja nastaje u kičmenoj moždini, a onda se proširi na mozak. Lekari su uspeli da bolest drže pod kontrolom, ali je lečenje uticalo na moj rast. Visok sam svega 137 centimetara. Mnogi misle da se šalim kada kažem da imam 18 godina!

 U skupštini, moja braća i sestre vode računa o mom dostojanstvu. Ne šale se na moj račun, kao što to čine mladi u školi. Trudim se da ne gledam crno na svoju situaciju. Nešto najlepše što se može desiti čoveku, a desilo se i meni, jeste da upozna Jehovu! Šta god budem morao da podnesem, siguran sam da će me Jehova čuvati na svakom koraku. Razmišljanje o predivnom novom svetu koji je on obećao pomaže mi da ne padnem u očaj (Isaija 33:24).

Za razmišljanje: Zašto je prema Andreovim rečima prijateljstvo s Jehovom „nešto najlepše što se može desiti čoveku“? (Jovan 17:3).