Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da naučim da se koncentrišem?

Kako da naučim da se koncentrišem?

 Zašto ne mogu da se koncentrišem?

 „Više ne čitam knjige kao ranije. Čak se užasavam dugačkih odlomaka.“ (Elejn)

 „Ubrzam film ako mi se čini da se radnja sporo odvija.“ (Miranda)

 „Čak i kad radim nešto važno, ako čujem telefon, samo razmišljam o tome ko li mi piše.“ (Džejn)

 Da li nam elektronski uređaji otežavaju da se koncentrišemo? Neki bi rekli da je tako. „Što više koristimo internet, to više navikavamo mozak da razmišlja na sto strana – da brzo i efikasno obrađuje informacije ali da se ne udubljuje“, napisao je Nikolas Kar, pisac i konsultant za menadžment. a

 Pogledajmo tri situacije u kojima elektronski uređaji mogu da ti remete koncentraciju.

 •   Kad s nekim razgovaraš. „Mnogi pišu poruke, igraju igrice ili proveravaju društvene mreže čak i dok razgovaraju s nekim licem u lice, što znači da baš i ne prate razgovor“, kaže devojka koja se zove Marija.

 •   Kad si na času. U jednoj knjizi piše da „većina učenika kaže da na času koriste elektronske uređaje da bi se dopisivali, pretraživali internet ili pregledali postove na društvenim mrežama“. Međutim oni to ne rade „u obrazovne svrhe“ (Digital Kids).

 •   Dok učiš. „Najteže mi je da ne pogledam telefon svaki put kad se oglasi“, kaže 22-godišnji Kris. Kad ti elektronski uređaji odvraćaju pažnju, onda znaš kako se sat vremena koliko ti treba za domaće zadatke brzo pretvori u tri sata ili čak i više.

 Zaključak: Biće ti teško da se koncentrišeš ako dozvoliš da ti razni uređaji odvraćaju pažnju i da upravljaju tobom.

Dekoncentrisan um je poput divljeg konja – on upravlja tobom, a ne ti njim

 Kako poboljšati koncentraciju

 •   Kad s nekim razgovaraš. Biblija kaže: „Nemojte misliti samo na svoju korist nego i na korist drugih“ (Filipljanima 2:4). Budi obziran i slušaj svog sagovornika. Gledaj ga u oči i ne dozvoli da ti elektronski uređaji odvraćaju pažnju.

   „Dok s nekim razgovaraš, nemoj proveravati telefon. Pokaži poštovanje prema toj osobi tako što ćeš joj pokloniti nepodeljenu pažnju.“ (Tomas)

   SAVET: Dok s nekim razgovaraš, skloni telefon negde gde ti neće biti pri ruci. Stručnjaci kažu da nam samo to što vidimo telefon odvraća pažnju jer nam stvara osećaj da će nas ubrzo nešto prekinuti.

 •   Kad si na času. Biblija kaže: „Pazite kako slušate“ (Luka 8:18). Imajući u mislima ovo načelo, ako je u učionici dozvoljen pristup internetu, nemoj proveravati poruke, igrati igrice ili se dopisivati s nekim nego se koncentriši na nastavu.

   „Probaj da budeš pažljiviji na času. Hvataj beleške. Ako je moguće, sedi u neku od prvih klupa da ti što manje stvari odvraća pažnju.“ (Karen)

   SAVET: Hvataj beleške na papiru, a ne na telefonu ili tabletu. Istraživanja pokazuju da ćeš se tako lakše koncentrisati i bolje upamtiti ono što učiš.

 •   Dok učiš. Biblija kaže: „Steci mudrost, steci razboritost“ (Poslovice 4:5). Da bi to postigao nije dovoljno da samo preletiš gradivo kako bi prošao na nekom ispitu.

   „Kad učim, podesim tablet na režim rada u avionu i koncentrišem se na gradivo. Ne gledam obaveštenja. Ako se setim nečeg važnog, zapišem to.“ (Kris)

   SAVET: Potrudi se da tu gde učiš bude čisto i uredno, bez razbacanih stvari koje bi ti odvraćale pažnju.

a Iz knjige Plitko – kako internet menja način na koji mislimo, čitamo i pamtimo.