Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da stignem da uradim domaće zadatke?

Kako da stignem da uradim domaće zadatke?

 „Naporno je kada u 1.00 iza ponoći radiš domaći. Jedino što ti je tada u glavi jeste krevet.“ (Dejvid)

 „Dešavalo mi se da zaginem učeći do 4.30 ujutru, a onda bih ustala u 6.00 i otišla u školu. To je bilo suludo!“ (Tereza)

 Da li si zatrpan gomilom domaćih zadataka? Ako je tako, ovaj članak će ti pomoći da je razgrneš.

 Zašto nastavnici daju domaće zadatke?

 Između ostalog, domaći ti pomaže...

 •   da proširiš svoje znanje

 •   da postaneš odgovoran

 •   da naučiš da dobro organizuješ svoje vreme i mudro ga koristiš

 •   da bolje razumeš ono što si učio na času i shvatiš kako to možeš da primeniš a

 „Nastavnici ne žele da nam ono što učimo samo uđe na jedno uho a na drugo izađe i zato nam daju domaći, da bi bili sigurni da ćemo razumeti kako se to što smo naučili može primeniti u praksi.“ (Mari)

 Matematika i prirodne nauke ti naročito mogu pomoći da postaneš dobar u rešavanju problema. A naučnici kažu da se time stvaraju i ojačavaju nove sinapse u našem mozgu. Dakle, domaći je poput treninga za tvoj mozak!

 Bilo da vidiš prednosti domaćeg ili ne, domaći je nešto što moraš da prihvatiš. Ali dobro u svemu tome je sledeće: Iako ne možeš da utičeš na količinu zadataka koje si dobio za domaći, možeš da utičeš na vreme koje ćeš potrošiti na njega. Hajde da vidimo kako.

 Saveti za učenje

 Ako ti je teško da se izboriš s domaćim zadacima, razmisli kako možeš sebi da olakšaš – da ne potrošiš previše vremena i snage, a da u isto vreme sve bude kvalitetno urađeno. Primeni sledeće savete.

 •   1. savet: Organizuj se. Biblija kaže: „Planovi marljivog čoveka sigurno donose korist“ (Poslovice 21:5, fusnota). Pobrini se da ti bude pri ruci sve što ti je potrebno, da ne bi morao da ustaješ i prekidaš učenje.

   Pored toga, pronađi neko mesto gde ćeš moći da se koncentrišeš. Neki smatraju da je mirna i dobro osvetljena prostorija kod kuće idealna za tako nešto. Drugi se lakše koncentrišu kada nisu u kući, već negde napolju, na primer u biblioteci.

   „Neke alatke koje pomažu u organizaciji, poput rokovnika ili kalendara, mogu ti pomoći da dobro isplaniraš i iskoristiš vreme za učenje. Život će ti biti manje stresan ako zapisuješ zadatke i vodiš računa o njihovim rokovima.“ (Ričard)

 •   2. savet: Napravi plan. Biblija kaže: „Sve neka bude [...] onako kako je red“ (1. Korinćanima 14:40). U skladu s ovim savetom, razmisli kojim ćeš redom uraditi ono što si dobio za domaći.

   Neki vole da krenu od najtežeg. Drugi opet vole da na početku osete da im dobro ide pa biraju da prvo urade lakše zadatke. Izaberi pristup koji tebi više leži.

   „Pravljenje spiska definitivno pomaže jer tako možeš da vidiš šta sve treba da uradiš i kojim redom. To ti daje osećaj da stvari držiš pod kontrolom i domaći više ne izgleda kao nešto preteško.“ (Hajdi)

 •   3. savet: Baci se na posao. Biblija kaže: „U poslu ne budite lenji“ (Rimljanima 12:11). Ne dozvoli drugim aktivnostima, koliko god da te mame, da ti ukradu vreme koje ti je potrebno da završiš domaći.

   Oni koji odugovlače najčešće kasne s rokovima ili zbrzaju ono što rade, i to se nepovoljno odražava na rezultate. Ako počneš s domaćim zadacima što pre možeš, poštedećeš sebe nepotrebne nervoze i muke.

   „Kada uradim domaći odmah nakon dolaska iz škole ili kada počnem da radim neki zadatak čim ga dobijem, kasnije nema mesta za brigu – a onda imam vremena i za druge stvari.“ (Serina)

   PREDLOG: Radi domaći svakog dana u isto vreme. To će ti pomoći da budeš disciplinovan i dosledan.

 •   4. savet: Usredsredi se na ono što učiš. Biblija kaže: „Pogled svoj usmeri pravo ispred sebe“ (Poslovice 4:25). Dok učiš, ovaj savet možeš primeniti tako što ničemu nećeš dozvoliti da te ometa – naročito ne elektronskim uređajima.

   Surfovanje internetom i slanje poruka mogu udvostručiti vreme koje ti je potrebno da završiš domaći. Ali ako se usredsrediš na zadatke, vrlo je verovatno da ćeš imati više slobodnog vremena, a bićeš i pod mnogo manjim stresom.

   „Teško je usredsrediti se na učenje uz mobilni telefon, računar, džojstik ili TV. Pomaže mi ako isključim telefon ili bilo šta drugo što bi moglo da mi naruši koncentraciju.“ (Džoel)

 •   5. savet: Budi razuman. Biblija kaže: „Neka vaša razumnost bude poznata svim ljudima“ (Filipljanima 4:5). Ako osetiš da si se unervozio, napravi pauzu od učenja. Idi u šetnju, provozaj se biciklom ili idi na trčanje.

   Ako i dalje osećaš da se na tvoja leđa sručio teret koji je pretežak za nošenje, razgovaraj sa svojim nastavnicima. Ako vide da se iskreno trudiš i da daješ sve od sebe, možda će biti spremni da naprave neke izmene.

   „Ne dozvoli da ti brige oko domaćih zadataka skinu osmeh s lica i da zbog toga budeš pod stresom. Daj sve od sebe. Ali neke stvari jednostavno nisu vredne da zbog njih izgubiš unutrašnji mir i da te potpuno izbace iz ravnoteže. A u te stvari se ubrajaju i domaći zadaci.“ (Džulija)

 Pitanja koja možeš sebi postaviti:

 •   Šta mi je sve potrebno za domaći?

 •   Kada mi najviše odgovara da radim domaći?

 •   Gde ću moći najbolje da se koncentrišem na zadatke?

 •   Kako da ne odugovlačim?

 •   Šta bi moglo da mi odvuče pažnju i ometa me u učenju?

 •   Šta mogu da uradim da mi elektronski uređaji ili druge stvari ne odvuku pažnju?

 •   Šta znači biti razuman kada su u pitanju domaći zadaci?

 VAŽAN PODSETNIK: Razmisli da li ti je jasno šta treba da uradiš za domaći. Ako nešto nisi razumeo, pitaj nastavnika pre nego što napustiš učionicu.

a Preuzeto iz knjige School Power, od Džen Šam.