Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da preživim raskid?

Kako da preživim raskid?

 „Kada smo raskinuli“, kaže Stiven, „najblaže rečeno bio sam potpuno slomljen. Nikada u životu nisam osetio takav bol.“

 Da li si doživeo nešto slično? Ako jesi, ovaj članak ti može pomoći.

 Kakva se osećanja javljaju

 Raskid je bolan za obe strane.

 •   Ako si ti raskinuo vezu, verovatno možeš da se poistovetiš sa Džasmin, koja kaže: „Saznanje da sam povredila nekoga do koga mi je stalo bio je ogroman teret na mojim plećima i nadam se da više nikada neću morati da ga nosim.“

 •   Ako je druga strana raskinula vezu, onda razumeš zašto neki koji su to doživeli kažu da su se osećali kao da im je neko umro. „Bukvalno sam prošla kroz faze žaljenja“, kaže devojka po imenu Dženet, „uključujući i poricanje, bes, preispitivanje, depresiju i na kraju, skoro godinu dana kasnije, prihvatanje“.

 Zaključak: Možda se posle raskida osećaš kao da su ti sve lađe potonule. Jedan biblijski pisac je rekao: „Slomljen duh suši kosti“ (Poslovice 17:22).

 Šta možeš učiniti

 •  Razgovaraj sa zrelom osobom od poverenja. Biblija kaže: „Pravi prijatelj voli u svako doba, i u nevolji brat postaje“ (Poslovice 17:17). Otvoren razgovor sa roditeljem ili zrelim prijateljem može ti pomoći da stvar sagledaš iz pravog ugla.

   „Mesecima sam izbegavala društvo i ni sa kim nisam razgovarala o tome kako se osećam. Ali prijatelji ti mogu pomoći da preboliš raskid. Tek kada sam im se poverila bilo mi je malo lakše“ (Dženet).

 •  Izvuci pouku iz onog što se desilo. Jedna druga biblijska poslovica kaže: „Steci mudrost, steci razboritost“ (Poslovice 4:5). Bolna iskustva nam mogu otkriti mnogo o tome kakvi smo i mogu nas naučiti kako da se nosimo s razočaranjem.

   „Nakon raskida jedan prijatelj me je pitao: ’Šta si naučio iz te veze i kako to možeš primeniti sledeći put kad se budeš zabavljao s nekim?‘“ (Stiven).

 •  Moli se. Biblija kaže: „Baci na Jehovu breme svoje, i on će te podupreti“ (Psalam 55:22). Molitva ti može pomoći da se izboriš s tugom i da na raskid gledaš iz drugog ugla.

   „Stalno se moli. Jehova razume tvoj bol i situaciju u kojoj se nalaziš bolje i od tebe samog“ (Marša).

 •  Pomaži drugima. Biblija kaže: „Ne gledajte samo na svoju korist nego i na korist drugih“ (Filipljanima 2:4). Što se više trudiš oko drugih to ćeš brže preboleti raskid.

   „Raskid deluje kao kraj sveta i boli više od svega. Ali uverila sam se da vreme leči sve. Trebalo je samo da budem strpljiva i sačekam da rane zarastu“ (Evelin).