Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da se motivišem da vežbam?

Kako da se motivišem da vežbam?

 Zašto treba da vežbam?

 U nekim zemljama, mladi su sve manje fizički aktivni, što za zdravlje nije dobro. Ne čudi što Biblija kaže da je korisno vežbati (1. Timoteju 4:8). Evo nekih činjenica koje to potvrđuju:

 •   Vežbanje ti može pomoći da se bolje osećaš. Fizička aktivnost podstiče lučenje endorfina, koji nastaje u mozgu. On opušta mišiće i podiže raspoloženje. Neki kažu da je vežbanje prirodni antidepresiv.

   „Ako dan započnem trčanjem, čitavog tog dana se dobro osećam i produktivna sam. Trčanje mi podiže raspoloženje.“ (Regina)

 •   Vežbanje može pozitivno uticati na izgled. Ako vežbaš dovoljno, ali i umereno, imaćeš više snage i kondicije, a to će se verovatno pozitivno odraziti i na tvoje samopouzdanje.

   „Super je osećaj kad uradiš deset zgibova. Kad se samo setim – do pre godinu dana nisam mogla ni jedan da uradim. Još veći osećaj zadovoljstva mi pruža osećaj da radim nešto za svoje telo.“ (Olivija)

 •   Vežbanje ti može produžiti život. Vežbanje se pozitivno odražava na tvoj kardiovaskularni i respiratorni sistem. Aerobik je dobra preventiva za oboljenje koronarnih arterija, što je vodeći uzrok smrti i kod muškaraca i kod žena.

   „Ako redovno vežbamo, naš Stvoritelj vidi da cenimo telo koje nam je dao.“ (Džesika)

 Zaključak: Vežbanje će imati pozitivan efekat na naše zdravlje na duge staze, ali će nam koristiti i sada. „Kad se vratiš s brzog hodanja ili trčanja, nikad se ne kaješ što si odvojio vreme za to“, kaže devojka po imenu Tanja. „Nikad mi nije bilo žao kad god bih prestala da pronalazim izgovore i krenula da vežbam.“

Kad se auto ne održava, on na kraju propadne; isto se može desiti s tvojim zdravljem ako ne vežbaš

 Šta me to sprečava da počnem s vežbanjem?

 Evo nekih mogućih prepreka:

 •   Nemam motivaciju. „Mnogi mladi misle da mogu sve, ali to ih posle stigne. Teško je iz te perspektive zamisliti da ćeš u budućnosti imati problema sa zdravljem. Misliš da se to dešava samo starijim ljudima“ (Sofija).

 •   Nemam vremena. „Sa ovako brzim tempom života teško je naći vreme da se dovoljno naspavaš i pripremaš zdravu hranu, a kamoli da vežbaš“ (Klarisa).

 •   Nemam novca za teretanu. „Ostati u formi je skup sport – ako hoćeš da ideš u teretanu, moraš da platiš“ (Đina).

 Za razmišljanje:

 Koji je najveći razlog koji tebe sprečava da vežbaš? Sigurno nije lako savladati tu prepreku, ali rezultat je vredan truda.

 Šta da uradim da bih počeo da vežbam?

 Evo nekih predloga:

 •   Vodi računa o svom zdravlju (Galatima 6:5).

 •   Nemoj nalaziti izgovore (Propovednik 11:4). Primera radi, ne moraš ići u teretanu da bi počeo s vežbanjem. Jednostavno pronađi neku vrstu aktivnosti u kojoj uživaš i neka ti to pređe u naviku.

 •   Ako ti treba neka ideja, posavetuj se s drugima (Poslovice 20:18).

 •   Napravi konkretan plan. Postavi sebi neke ciljeve i prati kako napreduješ, što će te dodatno motivisati da vežbaš (Poslovice 21:5).

 •   Nađi nekog s kim bi vežbao. Više ćeš uživati ako imaš društvo, a onda ćeš biti i redovan u tome (Propovednik 4:9, 10).

 •   Biće padova, ali uhvati se u koštac s njima i nemoj odustati (Poslovice 24:10).

 Budi uravnotežen

 Biblija savetuje i muškarce i žene da u svemu budu umereni (1. Timoteju 3:2, 11). Zato budi uravnotežen kada je vežbanje u pitanju. Oni koji preteruju s vežbanjem često drugima deluju plitko. „Ne privlači me momak kojem je snaga veća od pameti“, kaže devojka po imenu Džulija.

 Takođe nemoj tražiti motivaciju u sloganima tipa „Kad misliš da ne možeš više, uradi još 10“. Takvi saveti mogu naškoditi tvom zdravlju i preusmeriti tvoju pažnju s najvažnijih stvari u životu (Filipljanima 1:10).

 Osim toga, slogani koji podstiču na vežbanje mogu imati suprotan efekat. Devojka po imenu Vera kaže: „Mnoge devojke drže slike nekih koji dobro izgledaju, jer bi želele da budu poput njih. Te slike im znače kad im ponestane motivacije za vežbanje. Ali onda počnu da se upoređuju s tim osobama i na kraju se obeshrabre. Bolje je da imaš za cilj da poboljšaš svoje zdravlje, a ne izgled.“