Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da imam malo privatnosti?

Kako da imam malo privatnosti?

 Zašto ti roditelji zadiru u privatnost?

 Tvoji roditelji kažu da samo brinu. Ali ti to vidiš kao narušavanje privatnosti. Na primer:

  •   „Tata mi uzme telefon, zahteva da mu dam lozinku, a zatim pregleda sve moje poruke“, kaže tinejdžerka po imenu Erin. „Ako počnem da se bunim, on misli da nešto krijem.“

  •   Deniz, koja sada ima nešto više od 20 godina, seća se kako je njena mama pregledala telefonski račun. „Najpre bi pogledala svaki broj, a zatim bi me pitala čiji je to broj i o čemu sam razgovarala s tom osobom.“

  •   Tinejdžerka po imenu Kajla kaže da je njena mama čitala njen dnevnik. „Tu sam pisala o svojim osećanjima, čak i o njoj! Nakon toga sam prestala da vodim dnevnik.“

 Zaključak: Tvoji roditelji su odgovorni za tebe i ti ne možeš da utičeš na to koliko će oni biti isključivi. Da li će ponekad preterivati? Možda. Na svu sreću, postoje stvari koje ti možeš da uradiš da se ne bi osećao kao pod prismotrom.

 Šta možeš uraditi

 Budi otvoren. Biblija nas podstiče da u svemu „pošteno postupamo“ (Jevrejima 13:18). Potrudi se da to primeniš u svom odnosu s roditeljima. Što si iskreniji i otvoreniji s njima, veća je šansa da će poštovati tvoju privatnost.

 Za razmišljanje: Jesi li do sada opravdao poverenje svojih roditelja? Da li se često vraćaš kući kasnije nego što bi trebalo? Tajanstven si kada je u pitanju to s kim se družiš? Ne govoriš gde ideš?

„Trudim se da nađem zajednički jezik s roditeljima. Ne krijem od njih šta se dešava u mom životu. Kažem im sve što ih zanima i oni mi zbog toga veruju i poštuju moju privatnost“ (Dilija).

 Budi strpljiv. Biblija kaže: „Sami sebe proveravajte“ (2. Korinćanima 13:5). Potrebno je vreme da bi dokazao da zaslužuješ poverenje, ali se trud na kraju isplati.

 Za razmišljanje: I tvoji roditelji su nekada bili tinejdžeri. Šta misliš, koliko to utiče na njihovu zabrinutost za tebe?

 „Mislim da se roditelji sećaju svojih grešaka i ne žele da njihovi tinejdžeri naprave iste greške“ (Danijel).

 Pokaži razumevanje. Probaj da na stvari gledaš iz ugla svojih roditelja. Biblija kaže da dobra žena „vodi brigu o svim ukućanima“ i da dobar otac svoju decu vaspitava „na Jehovin način“ (Poslovice 31:27; Efešanima 6:4). Jedini način da to postignu jeste da znaju šta se dešava u tvom životu.

 Za razmišljanje: Da si roditelj i da znaš sve to što inače znaš o tinejdžerima, da li bi ti svog sina ili ćerku jednostavno pustio da vode svoj život i ne bi postavljao nikakva pitanja?

„Kada si tinejdžer, imaš osećaj da ti se roditelji mešaju u život. Sada kada sam malo stariji, razumem zašto to moraju da rade. To je odraz njihove ljubavi“ (Džejms).