Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li je okultizam samo bezazlena zabava?

Da li je okultizam samo bezazlena zabava?

 Šta ti misliš o tome?

  •   Ima li ičeg lošeg u astrologiji, prizivanju duhova ili odlasku kod vidovnjaka?

  •   Da li se u okultnim pričama samo opisuje izmišljena borba između dobra i zla ili se iza toga krije i neka opasnost?

 U ovom članku ćemo razmotriti zašto okultizam privlači neke ljude i zašto treba da budeš na oprezu.

 Zašto privlači ljude?

 Industrija zabave zgrće ogroman novac preko okultizma kog sve više populariše u filmovima, televizijskim emisijama i serijama, video-igricama i knjigama. Zbog toga mnoge mlade sve više zanimaju astrologija, demoni, vampiri, magija i slično. Zašto ih to toliko privlači? Evo nekih razloga:

  •   Iz radoznalosti žele da saznaju da li duhovi zaista postoje

  •   Zabrinuti su za budućnost

  •   Nedostaju im drage osobe koje su umrle

 Ovi razlozi sami po sebi ne moraju biti pogrešni. Na primer, sasvim je normalno što želimo da saznamo šta nas čeka u budućnosti ili što nam nedostaju drage osobe koje su umrle. Ali postoje neke opasnosti kojih treba da budemo svesni.

 Zašto biti na oprezu?

 Biblija nas jasno upozorava da se ne smemo uplitati u bilo šta što ima veze sa okultizmom. Na primer, ona kaže:

 „Neka se kod tebe ne nađe niko ko [...] gata, ni koji se bavi magijom, ni koji proriče po znamenju, ni vračar, ni koji baca čini, ni koji priziva duhove, ni koji proriče budućnost, ni koji pita mrtve. Jer ko god tako nešto čini odvratan je Jehovi.“ (Ponovljeni zakoni 18:10-12)

 Zašto Biblija oštro osuđuje okultizam?

  •   Putem okultizma stupamo u kontakt s demonima, čime stajemo na njihovu stranu. Biblija kaže da su se neki anđeli pobunili protiv Boga i tako postali njegovi neprijatelji (Postanak 6:2; Judina 6). Ti zli anđeli, koji se zovu demoni, zavode ljude preko onih koji prizivaju duhove, onih koji proriču sudbinu, onih koji gataju ili onih koji se bave astrologijom. Ako se bavimo time i sami postajemo Božji neprijatelji.

  •   Putem okultizma se širi laž da neki ljudi imaju moć da predskažu budućnost. Međutim, samo Bog može reći: „Ja od početka javljam šta će na kraju biti, od davnina javljam ono što još nije bilo“ (Isaija 46:10; Jakovljeva 4:13, 14).

  •   Putem okultizma se širi laž da živi mogu razgovarati s mrtvima. Međutim, Biblija kaže: „Mrtvi nisu svesni ničega [...] Nema ni rada, ni razmišljanja, ni znanja, ni mudrosti u grobu“ (Propovednik 9:5, 10).

 Uzevši u obzir te razloge, Jehovini svedoci ne žele da imaju ikakvog dodira sa okultizmom. Oni takođe ne žele da gledaju niti čitaju bilo šta što ima veze sa zombijima, vampirima i natprirodnim pojavama. Devojka po imenu Marija kaže: „Ako u filmu ima okultizma, onda neću da imam ništa s tim.“ a

Baš kao što kriminalac pokušava da te prevari pretvarajući se da je neko drugi, tako se i demoni pretvaraju da su naši voljeni koji su umrli

 Šta možeš učiniti

  •   Daj sve od sebe da sačuvaš čistu savest pred Jehovom tako što se nećeš uplitati u bilo šta što je povezano sa okultizmom (Dela apostolska 24:16).

  •   Baci sve što je u bilo kakvoj vezi sa okultizmom. Pročitaj Dela apostolska 19:19, 20 i zapazi dobar primer koji su nam ostavili hrišćani u prvom veku.

 Zapamti sledeće: Time što si poslušan savetu da se kloniš bilo čega što ima veze sa okultizmom, pokazuješ da si na Jehovinoj strani. Tako ga činiš srećnim! (Poslovice 27:11).

a To ne znači da su sve izmišljene priče povezane sa okultizmom. Da bi ustanovili da li je nešto dobro ili ne, hrišćani se oslanjaju na svoju savest oblikovanu na temelju Biblije (2. Korinćanima 6:17; Jevrejima 5:14).