Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako treba da gledam na konstruktivnu kritiku?

Kako treba da gledam na konstruktivnu kritiku?

 Za preispitivanje

 Svima nam je s vremena na vreme potrebna konstruktivna kritika ili koristan savet koji nam može pomoći da se popravimo u ponašanju ili nekom stavu. Imajući to u vidu, razmotri sledeće primere.

 1.   Nastavnik ti je zamerio što si poslednji zadatak u školi uradio na brzinu. Savetuje ti da odvajaš više vremena za istraživanje.

   Kako reaguješ na takvu konstruktivnu kritiku?

  1.   Ne prihvataš je. („Nastavnik me jednostavno ne voli.“)

  2.   Prihvataš je. („Bolje ću se pripremiti za sledeći zadatak.“)

 2.   Majka ti je rekla da ti je soba u haosu iako si je upravo sredio.

   Kako reaguješ na takvu konstruktivnu kritiku?

  1.   Ne prihvataš je. („Ona nikada nije zadovoljna.“)

  2.   Prihvataš je. („Priznajem da sam to mogao bolje uraditi.“)

 3.   Mlađa sestra ti je rekla da joj se ne sviđa što joj uvek govoriš šta treba da radi.

   Kako reaguješ na takvu konstruktivnu kritiku?

  1.   Ne prihvataš je. („Ko mi kaže! Ona je još gora.“)

  2.   Prihvataš je. („Verovatno bi trebalo da se ophodim bolje prema njoj.“)

 Za neke mlade kažu da moraš oko njih da hodaš kao po jajima jer su preosetljivi i na najmanju kritiku. Da li se to i za tebe može reći? Ako može, treba da poradiš na tome. Zašto? Zato što je prihvatanje konstruktivne kritike važna sposobnost koja ti može koristiti kako sada tako i kad odrasteš.

Nemoj propustiti da čuješ ono što treba da čuješ samo zato što ne želiš da to čuješ

 Zašto ti je konstruktivna kritika potrebna?

 •   Zato što nisi savršen. Biblija kaže: „Svi često grešimo“ (Jakovljeva 3:2). Zato je svakome potreban konstruktivan savet.

   „Trudim se da ne zaboravim da smo svi nesavršeni i da su greške sastavni deo života. Zato kada me neko ispravi, nastojim da nešto naučim iz toga i da ne ponavljam istu grešku.“ (Dejvid)

 •   Zato što uvek ima prostora za poboljšanje. Biblija kaže: „Pouči mudroga, i biće još mudriji“ (Poslovice 9:9). Konstruktivan savet ti može pomoći, ali samo ako ga prihvatiš.

   „Imala sam pogrešan stav o kritici. Mislila sam da kritika znači da sam loša osoba. Ali sada je prihvatam i čak tražim da je čujem. Želim da znam kako mogu biti još bolja.“ (Selena)

 Naravno, jedna je stvar tražiti konstruktivnu kritiku, ali kada je ne tražimo, to je sasvim druga priča. Natali kaže da ju je savet koji je neočekivano dobila užasnuo i slomio. „Toliko sam se trudila, a sve što sam dobila za to bila je kritika.“

 Da li se i tebi nekada dogodilo nešto slično? Ako jeste, kako se možeš izboriti s tim?

 Kako da prihvatim konstruktivnu kritiku?

 •   Slušaj.

   Biblija kaže: „Ko zadržava reči svoje, zaista je mudar, i razborit čovek staloženog je duha“ (Poslovice 17:27). Nemoj prekidati osobu koja ti se obraća. Nemoj reagovati ishitreno niti reći nešto zbog čega će ti posle biti žao.

   „Kada me neko kritikuje, odmah dobijem želju da se branim. Ipak, znam da bi trebalo da učim nešto iz saveta koji sam dobila i da sledeći put bolje postupim.“ (Sara)

 •   Usredsredi se na suštinu saveta a ne na osobu.

   Možda ćeš se naći u iskušenju da tražiš nedostatke u kritici. Ali mnogo je bolje slediti biblijski savet da čovek treba da bude „brz da čuje, a spor da govori i spor da se ljuti“ (Jakovljeva 1:19). U kritici obično uvek ima nešto istine. Nemoj propustiti da čuješ ono što treba da čuješ samo zato što ne želiš da to čuješ.

   „Kad bi me roditelji ispravljali obično bih se ljutio i govorio: ’Znam, znam.‘ Ali kada ih stvarno saslušam i primenim ono što mi kažu, sve bude mnogo bolje.“ (Edvard)

 •   Zadrži razumno gledište o sebi.

   To što ti je neko dao savet ne znači da si izgubljen slučaj. To samo znači da imaš propuste kao i svako drugi. Čak je i osobi koja te ispravlja s vremena na vreme potreban neki savet. Biblija kaže: „Nema na zemlji pravednog čoveka koji čini samo dobro i nikad ne greši“ (Propovednik 7:20).

   „Jedna prijateljica mi je dala savet za koji sam mislila da mi ne treba. Zahvalila sam joj se na iskrenosti, ali bila sam povređena. Međutim, s vremenom sam shvatila da je bilo istine u njenom savetu. Zahvaljujući tome mogla sam videti na čemu treba da radim – nešto što bih inače najverovatnije previdela.“ (Sofija)

 •   Postavi cilj da se poboljšaš.

   Biblija kaže da je pametan onaj „ko prihvata ukor“ (Poslovice 15:5). Kada prihvatiš savet, moći ćeš da prevaziđeš osećaj povređenosti i da radiš na tome da se popraviš na polju na koje ti je ukazano. Napravi plan i prati kako napreduješ u narednih nekoliko meseci.

   „Prihvatanje kritike je povezano sa iskrenošću jer čovek mora biti iskren prema sebi da bi priznao svoje greške, da bi se izvinio za njih i naučio kako da se popravi.“ (Ema)

 Zaključak: Biblija kaže: „Kao što se gvožđe gvožđem oštri, tako čovek oštri lice drugog čoveka“ (Poslovice 27:17). Konstruktivna kritika je alat koji će tebe oštriti, kako sada tako i kada odrasteš.