Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Zabavljanje (1. deo): Da li sam spreman za zabavljanje?

Zabavljanje (1. deo): Da li sam spreman za zabavljanje?

 Šta je zabavljanje?

 Neki na zabavljanje ne gledaju kao na nešto ozbiljno. Međutim, kada se u ovom članku govori o zabavljanju, misli se na period u kom dve osobe provode vreme zajedno da bi videle da li su jedno za drugo i da li da stupe u brak. Dakle, zabavljanje ima svoj cilj. Ono ne služi samo tome da uživamo u pažnji suprotnog pola.

 Dvoje koji se zabavljaju u jednom trenutku moraju doneti odluku da li da se venčaju ili da se raziđu. Ako počneš s nekim da se zabavljaš, moraš biti spreman na oba ishoda.

 Zaključak: Ako smatraš da si spreman za zabavljanje, to bi značilo da smatraš da si spreman i za brak.

Zabavljanje bez namere da se stupi u brak je kao odlazak na razgovor za posao bez namere da se zaposliš

 Da li si spreman za zabavljanje?

 Pošto bi zabavljanje moglo dovesti do braka, bilo bi dobro da razmisliš da li imaš osobine kojima bi mogao doprineti srećnom braku. Na primer, razmisli o sledećem:

 •   Ophođenje s članovima porodice. Kako postupaš s roditeljima i s braćom i sestrama, posebno kada si pod stresom, tako ćeš verovatno postupati i s bračnim drugom.

   Biblijsko načelo: „Odbacite svu ogorčenost, ljutnju, gnev, viku i pogrdan govor i sve drugo što je zlo“ (Efešanima 4:31).

   Pitaj se: „Šta bi moji roditelji i članovi porodice rekli o tome kako se ophodim s njima – da li ih poštujem? Kada se s nekim od njih ne slažem u nečemu, da li se brzo iznerviram i posvađam ili mirno rešavam problem?“

  Ako ne umeš da rešavaš konflikte s roditeljima, kako ćeš ih rešavati s bračnim drugom?

 •   Samopožrtvovanost. U braku ćeš morati da uzmeš u obzir mišljenje i želje svog supružnika i često ćeš morati da popustiš.

   Biblijsko načelo: „Neka niko ne gleda svoju korist, nego korist drugih“ (1. Korinćanima 10:24).

   Pitaj se: „Da li uvek mora biti po mom? Kako me drugi vide? Da li već sada pokazujem da potrebe drugih stavljam ispred svojih?“

 •   Poniznost. Dobar bračni drug prizna kad pogreši i iskreno se izvini.

   Biblijsko načelo: „Svi često grešimo“ (Jakovljeva 3:2).

   Pitaj se: „Da li spremno priznajem svoje greške ili se odmah opravdavam? Da li se naljutim ili uvredim kad mi neko uputi konstruktivnu kritiku?“

 •   Finansije. Onaj ko dobro raspolaže novcem izbeći će jedan od najčešćih uzroka svađe u braku.

   Biblijsko načelo: „Ko od vas, kad želi da gradi kulu, najpre ne sedne i proračuna trošak da vidi da li ima čime da je dovrši?“ (Luka 14:28).

   Pitaj se: „Da li umem da se kontrolišem kada je u pitanju trošenje novca ili sam stalno u nekim dugovima? Da li sam pokazao da umem odgovorno da raspolažem novcem?“

 •   Duhovnost. Ako si Jehovin svedok, već treba da imaš naviku da redovno proučavaš Bibliju i ideš na sastanke.

   Biblijsko načelo: „Srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba“ (Matej 5:3).

   Pitaj se: „Da li radim sve što je do mene da bih ostao duhovno jak? Da li su mi duhovne aktivnosti najvažnije ili često dozvolim da me nešto omete u njima?“

 Zaključak: Osoba s kojom ćeš se venčati zaslužuje dobrog bračnog druga. Ako se trudiš da budeš takav, veća je verovatnoća da ćeš se svideti nekome ko isto radi na tome.