Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li sam spreman za samostalan život?

Da li sam spreman za samostalan život?

 Pomisao na samostalan život u isto vreme može biti uzbudljiva i zastrašujuća. Kako možeš znati da li si spreman da se odseliš od kuće?

 Preispitaj razloge

 Postoji mnogo razloga zbog kojih bi želeo da odeš od kuće, a neki od njih nisu baš najpametniji. Primera radi, mladić po imenu Mario priznaje: „Želeo sam da se odselim kako bih pobegao od kućnih odgovornosti.“

 Činjenica je da ćeš verovatno imati manje slobode kada ne budeš živeo kod roditelja. „Ako budeš živeo samostalno“, kaže 18-godišnja Anja, „moraćeš sam da održavaš stan, sam da kuvaš, sam da plaćaš račune, a roditelji neće biti u blizini da ti priskoče u pomoć.“

 Zaključak: Da bi znao da li si spreman da živiš samostalno, prvo moraš razumeti zašto to želiš.

 Proračunaj trošak

 Isus je rekao: „Ko od vas, kad želi da gradi kulu, najpre ne sedne i proračuna trošak da vidi da li ima čime da je dovrši?“ (Luka 14:28). Kako možeš proračunati trošak? Preispitaj se na sledećim područjima:

DA LI UMEŠ DA RASPOLAŽEŠ NOVCEM?

 Biblija kaže: „Novac je zaštita“ (Propovednik 7:12).

  •  Da li umeš da štediš?

  •  Da li si kupoholičar?

  •  Da li često pozajmljuješ novac od drugih?

 Ako si na neko od ovih pitanja odgovorio potvrdno, onda se tvoj san o samostalnom životu može pretvoriti u košmar!

 „Moj brat je otišao od kuće sa 19 godina. Nakon godinu dana, potrošio je svu ušteđevinu, banka mu je oduzela auto, više nije bio kreditno sposoban i preklinjao je roditelje da se vrati kući“ (Danijela).

 Šta bi mogao da učiniš: Pitaj roditelje koji su im uobičajeni mesečni troškovi. Koliki su redovni računi i kako raspoređuju prihode da bi ih platili. Kako štede?

 Zaključak: Ako naučiš da raspolažeš novcem dok si još kod kuće, bićeš spreman da se uhvatiš u koštac s troškovima života kad se budeš odselio.

DA LI SI ODGOVORAN?

 Biblija kaže: „Svako će nositi svoj teret“ (Galatima 6:5).

  •  Da li imaš naviku da odugovlačiš?

  •  Da li roditelji moraju da te podsećaju da obaviš kućne poslove?

  •  Da li često dolaziš kući kasnije nego što su ti roditelji dozvolili?

 Ako si na neko od ovih pitanja odgovorio potvrdno, verovatno će ti biti još teže da postupaš odgovorno kada budeš živeo samostalno.

 „Kada živiš sam, postoje stvari koje nešto naročito ne voliš da radiš, ali moraš da nađeš vremena za njih. Niko ti neće reći da ih uradiš i zato moraš sam da se organizuješ i da stekneš rutinu“ (Džesika).

 Šta bi mogao da učiniš: Tokom jednog meseca potrudi se da preuzmeš što više kućnih obaveza. Na primer, čisti kuću, peri svoju odeću, idi u nabavku, spremaj večeru i zatim peri sudove. Tako ćeš steći predstavu šta te očekuje kad budeš živeo samostalno.

 Zaključak: Za samostalan život moraš biti odgovoran.

Ako odlučiš da živiš samostalno a nisi se pripremio, to je isto kao da si skočio iz aviona a ne znaš da koristiš padobran

DA LI SI EMOCIONALNO STABILAN?

 Biblija kaže: „Odbacite sve ovo: srdžbu, gnev, zloću, pogrdan govor“ (Kološanima 3:8).

  •  Da li često dolaziš u konflikt s drugima?

  •  Da li ti je teško da obuzdaš svoju narav?

  •  Da li uvek želiš da bude po tvom?

 Ako si na neko od ovih pitanja odgovorio potvrdno, verovatno će ti biti teško da živiš sa cimerom ili kasnije s bračnim drugom.

 „Dok sam živela sa cimerkama, moje mane su izašle na videlo. Naučila sam da ne mogu očekivati od drugih da imaju razumevanja za moje promene raspoloženja kad sam pod stresom. Morala sam da nađem bolji način da se izborim s tim“ (Helena).

 Šta bi mogao da učiniš: Nauči da se dobro slažeš s roditeljima i braćom i sestrama. Na kraju krajeva, način na koji sada izlaziš na kraj s tuđim nesavršenostima pokazuje kako ćeš se kasnije u životu nositi s nesavršenostima onoga s kim budeš živeo.

 Zaključak: Samostalan život nije beg od odgovornosti. Da bi se osamostalio, moraš da budeš spreman za to. Zašto ne bi porazgovarao sa onima koji već žive samostalno? Pitaj ih šta bi uradili drugačije ili šta bi od onoga što sada znaju voleli da su znali tada. Dobro je postupiti tako pre bilo koje krupne odluke.