Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Zašto ne treba da dozvolim medijima da me ukalupe? (1. deo): Za devojke

Zašto ne treba da dozvolim medijima da me ukalupe? (1. deo): Za devojke

 Kako mediji uglavnom prikazuju devojke?

 Pogledaj ove kolone i odgovori na pitanja.

 1. kolona

 2. kolona

 nezrela

 odgovorna

 buntovna

 poslušna

 nemoralna

 moralna

 površna

 pametna

 tračara

 od poverenja

 lukava

 iskrena

 1.   Šta od ovoga opisuje tinejdžerke koje se mogu videti u filmovima, na TV-u i u časopisima?

 2.   Po čemu od ovoga bi ti volela da budeš poznata?

 Verovatno si na prvo pitanje odgovor pronašla u 1. koloni, a na drugo u 2. koloni. To znači da želiš da budeš bolja od „tipičnih“ tinejdžerki prikazanih u medijima. Znaj da nisi jedina. Evo zašto.

 „Filmovi prikazuju tipičnu tinejdžerku kao buntovnu i problematičnu devojku. Zbog toga drugi misle da nijednoj od nas ne treba verovati, da nam je najvažnije kako izgledamo i da dramimo oko sitnica“ (Erin).

 „Tinejdžerke iz filmova i sa TV-a uvek žele da budu u centru pažnje i opsednute su izgledom, odećom, popularnošću i momcima“ (Natali).

 „U medijima se ne može naći ’kul‘ devojka koja ne pije, ne spava s momcima i ne buni se protiv roditelja. Devojka koja to ne radi prikazana je kao verski fanatik ili neka svetica“ (Marija).

 Pitaj se: ’Da li moja garderoba, ponašanje i govor odražavaju moju pravu ličnost ili jednostavno ono što vidim u medijima?‘

 Šta treba da znaš

 •   Mnoge devojke misle da su originalne, a zapravo samo imitiraju ono što im se servira putem medija. „To sam primetila kod svoje mlađe sestre“, kaže Karen. „Pretvara se da je zanimaju samo odeća i momci. Pametna je i znam da ima druga interesovanja, ali pravi se da je površna zato što misli da je to jedini način da bude ’poput svih normalnih devojaka‘. A ima samo 12 godina!“

   Biblija kaže: „Ne dajte da vas i dalje oblikuje ovaj svet“ (Rimljanima 12:2).

 •   Ne želi svaka devojka da bude na isti kalup. „Devojke su u medijima prikazane kao umišljene, luckaste i sklone detinjastom ponašanju, ali mislim da većina devojaka ume vrlo dobro da prosuđuje“, kaže 15-godišnja Aleksis. „Nije baš da po ceo dan maštamo o nekom slatkom dečku.“

   Biblija kaže: ’Zrelima je moć zapažanja iskustvom uvežbana za razlikovanje dobra od zla‘ (Jevrejima 5:14).

 •   Način na koji mediji prikazuju devojke ide na ruku trgovcima, a ne tinejdžerkama. Pošto vide priliku da zarade, ljudima iz sveta izdavaštva, mode, tehnologije i zabave mladi postaju meta i pre nego što uđu u tinejdžerske godine. „Marketing poručuje mladima koji još nisu ušli u tinejdžerske godine da neće biti popularni ako nemaju najmoderniju odeću, nakit, šminku i tehničke uređaje“, piše u knjizi 12 Going on 29. „Ti mladi su stalno izloženi provokativnim reklamama i to pre nego što razumeju sadržaj tih reklama.“

   Biblija kaže: „Ništa što je u svetu – želja tela i želja očiju i isticanje svog imetka – ne potiče od Oca, već potiče od sveta“ (1. Jovanova 2:16).

 Za razmišljanje: Ko će imati najviše koristi ako ti najpopularniji modni brendovi postanu previše važni? Ko će profitirati ako moraš da imaš najnoviji mobilni telefon samo da bi bio faca u društvu? Šta je trgovcima važnije – tvoja ili njihova dobrobit?

 Šta možeš uraditi

 •   Ne prihvataj olako ono što se zastupa u medijima. Dok odrastaš, stičeš sposobnost da vidiš iza onog što je očigledno. Prosudi kako ono što se prikazuje u medijima može uticati na tebe. „Mediji prikazuju tipičnu tinejdžerku kao nekog ko na sebi ima više šminke nego odeće“, kaže 14-godišnja Alana, „i mnoge tinejdžerke ne shvataju da zbog toga neće izgledati bolje, već kao da očajnički žude za pažnjom.“

 •   Sama odredi kakva osoba želiš da budeš. Na primer, seti se osobina s početka članka za koje si rekla da bi po njima volela da budeš poznata. Zašto se već sada ne bi potrudila da ih stekneš ili poboljšaš? Biblija kaže: „Obucite novu ličnost, koja se obnavlja dobrim poznavanjem Božje volje po slici onoga koji ju je stvorio“, a ne po slici koju stvaraju marketinški stručnjaci (Kološanima 3:10).

 •   Pronađi dobre uzore. Neki od njih mogu biti u tvojoj porodici, na primer mama ili tetka. Drugi mogu biti zrele prijateljice ili poznanice. Jehovini svedoci mogu mnogo toga naučiti od uzornih žena iz hrišćanske skupštine (Titu 2:3-5).

 Predlog: Pomoću knjige Primeri vere saznaj više o izuzetnim biblijskim uzorima za žene, kao što su Ruta, Ana, Avigeja, Jestira, Marija i Marta. Knjigu Primeri vere izdali su Jehovini svedoci i može se naći na sajtu www.jw.org.