Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li si čuo za zavet nevinosti?

Da li si čuo za zavet nevinosti?

 Šta je zavet nevinosti?

 Zavet nevinosti je usmeno ili pismeno obećanje o uzdržavanju od seksa pre braka.

 Ovi zaveti su postali popularni u Sjedinjenim Državama 1990-ih, kada je Konferencija južnih baptista započela program „Prava ljubav čeka“. On se delom bazirao na biblijskim vrednostima, a delom na pozitivnom uticaju vršnjaka i trebalo je da podstakne mlade da kažu „ne“ seksu pre braka.

 Nešto kasnije, pokrenut je sličan program, u sklopu kog su organizovani skupovi na kojima je svako ko je dao zavet nevinosti dobio srebrni prsten. Taj prsten je simbolizovao njegov zavet i podsećao ga na obećanje da neće imati odnose pre braka.

 Da li zavet nevinosti funkcioniše?

 Zavisi koga pitate.

  •   Istraživači Kristin Kim i Robert Rektor kažu da „nekoliko istraživanja pokazuju da zaveti nevinosti kod tinejdžera vode do toga da oni ređe ili kasnije stupaju u odnose“.

  •   Prema istraživanju koje je sproveo Institut Gutmaker, „tinejdžeri koji daju zavete nevinosti stupaju u odnose baš kao i oni koji ih ne daju“.

 Zbog čega se rezultati ovih istraživanja razlikuju?

  •   Neka istraživanja se sprovode među mladima koji nemaju isto gledište o seksu.

  •   Druga istraživanja se sprovode među mladima koji imaju isto gledište o seksu.

 Šta ova druga istraživanja otkrivaju? Dr Dženet Rozenbaum, specijalista za zdravlje adolescenata, kaže da nakon pet godina „nema nikakve razlike u seksualnoj aktivnosti tinejdžera, bilo da su davali zavet nevinosti ili ne“.

 Bolji pristup

 Zaveti nevinosti imaju plemenit cilj. Ali oni ne usađuju u osobu vrednosti koje su neophodne da bi ona istrajala. Mnogi koji su se zavetovali „nisu u potpunosti usvojili taj zavet“, kaže dr Rozenbaum. „Uzdržavanje od seksa treba da bude rezultat ličnog uverenja, a ne samo učešća u nekom programu.“

 Biblija nas podstiče da steknemo takvo uverenje, ne tako što ćemo dati usmeni ili pismeni zavet, već tako što ćemo izoštriti „moć zapažanja [...] za razlikovanje dobra od zla“ (Jevrejima 5:14). Na kraju krajeva, nevinost se ne čuva samo zbog straha od bolesti ili trudnoće. To je način da se iskaže čast Osnivaču bračnog uređenja (Matej 5:19; 19:4-6).

 Biblijska merila su za naše dobro (Isaija 48:17). Svako, bez obzira na uzrast, može izgraditi jak karakter i biti poslušan Božjoj zapovesti: „Bežite od bluda“ (1. Korinćanima 6:18). Tada će, kada stupi u brak, moći u potpunosti da uživa u intimnosti, bez briga i krivice, koje su često posledica predbračnog seksa.