Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Zašto nemam prijatelje?

Zašto nemam prijatelje?

Gledaš na internetu slike sa skorašnje zabave. Svi tvoji prijatelji su tamo i izgleda da se odlično provode. Ali nešto nedostaje. Tačnije, neko nedostaje – ti!

’Zašto ja nisam bio pozvan?‘, pitaš se.

Tvoja radoznalost se pretvara u gorčinu. Osećaš se iznevereno. Izgleda ti kao da su se sva tvoja prijateljstva srušila poput kule od karata. Preplavljuje te osećaj usamljenosti i pitaš se: ’Zašto nemam prijatelje?‘

 Kviz

 Tačno ili netačno

 1.   Ako imaš mnogo drugova, nikad nećeš biti usamljen.

 2.   Ako se pridružiš društvenoj mreži, nikad nećeš biti usamljen.

 3.   Ako stalno šalješ poruke, nikad nećeš biti usamljen.

 4.   Ako pomažeš drugima, nikad nećeš biti usamljen.

 U sva četiri slučaja, odgovor je netačno.

 Zašto?

 Činjenice o prijateljstvu i usamljenosti

 •   Ako imaš mnogo drugova, to ne znači automatski da nikad nećeš biti usamljen.

   „Stalo mi je do mojih prijatelja, ali ponekad imam utisak da njima nije stalo do mene. Možeš biti strašno usamljen kada si okružen prijateljima ali imaš utisak da oni tebe ne vole i da im nisi potreban“ (En).

 •   Ako se pridružiš društvenoj mreži, to ne znači automatski da nikad nećeš biti usamljen.

   „Neki skupljaju prijatelje kao što drugi skupljaju figurice. Ali soba puna figurica nikome nije pomogla da se oseća voljeno. Ako nemaš blizak i poverljiv odnos s drugima, onlajn prijatelji će ti značiti isto koliko i beživotne figurice“ (Elejn).

 •   Ako stalno šalješ poruke, to ne znači automatski da nikad nećeš biti usamljen.

   „Ponekad kad si usamljen stalno gledaš u telefon da bi video da li ti je neko poslao poruku. Pošto se već osećaš usamljeno, kad vidiš da se niko nije setio da ti se javi, osećaš se još gore“ (Serena).

 •   Ako pomažeš drugima, to ne znači automatski da nikad nećeš biti usamljen.

   „Uvek sam se trudio da budem darežljiv prema prijateljima, ali sam primetio da oni nisu takvi prema meni. Nije mi žao što sam bio darežljiv, ali malo mi je krivo što mi nikad to nisu uzvratili“ (Ričard).

 Rezime: Usamljenost je pre svega pitanje stava. „Ona dolazi iznutra, a ne spolja“, kaže devojka po imenu Džanet.

 Šta možeš uraditi ako si usamljen?

 Kako pobediti usamljenost

Ojačaj samopouzdanje.

 „Usamljenost može biti posledica nesigurnosti. Teško je preuzeti inicijativu i biti otvoren za druge kada misliš da nisi vredan njihove pažnje“ (Džanet).

 Biblija kaže: „Voli svog bližnjeg kao samog sebe“ (Galatima 5:14). Da bi stekao prave prijatelje, treba da imaš određenu meru samopoštovanja, a da pritom ne razviješ previsoko mišljenje o sebi (Galatima 6:3, 4).

Ne sažaljevaj sebe.

 „Usamljenost je poput živog peska. Što više toneš, to je teže da izađeš. Ako dozvoliš da usamljenost obuzme tvoje misli, toliko ćeš sažaljevati sebe da niko više neće želeti da se druži s tobom“ (Erin).

 Biblija kaže: „Ljubav [...] ne gleda svoju korist“ (1. Korinćanima 13:4, 5). Kada smo previše koncentrisani na sebe, imaćemo manje razumevanja za druge i samim tim ćemo biti manje poželjni kao prijatelji (2. Korinćanima 12:15). Zapamti: Ako svoju vrednost meriš po tome kako se drugi ponašaju prema tebi, osudio si sebe na propast. Ako kažeš: ’Niko me nikad ne pozove telefonom‘ i ’Niko me nikad ne pozove da se družimo‘, time dopuštaš da o tvojoj sreći odlučuju drugi. Zar to nije previše?

Ne prihvataj bilo koga za prijatelja.

 „Usamljene osobe žele pažnju i s vremenom im može postati svejedno od koga ta pažnja dolazi. Samo žele da ih neko voli. Međutim, neke osobe će ti pružiti osećaj da si voljen, a onda će te iskoristiti. Tek tada ćeš se osećati usamljeno“ (Brajana).

 Biblija kaže: „Ko se druži s mudrima, postaće mudar, a ko ima posla s bezumnima, loše će proći“ (Poslovice 13:20). Neko ko je strašno gladan poješće skoro bilo šta. Slično tome, neko ko je strašno usamljen može tražiti prijatelje na pogrešnim mestima. Čak može postati laka meta za manipulatore, misleći da su takva prijateljstva normalna i da ne treba da očekuju ništa bolje od toga.

 Zaključak: Svako se ponekad oseća usamljeno, neko manje a neko više. Iako je usamljenost poražavajuće osećanje, ona samo to i jeste – osećanje. Osećanja obično proizlaze iz misli, a misli je moguće kontrolisati.

 Budi realan u onome što očekuješ od drugih. „Neće ti svako biti najbolji prijatelj“, kaže Džanet, „ali upoznaćeš osobe kojima je stalo do tebe. I to je dovoljno. To će ti pomoći da ne budeš usamljen.“

 Želiš li još informacija? Pročitaj okvir „ Kako savladati strahove“. Takođe, preuzmi radni list „Kako pobediti usamljenost“.