Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta da radim ako me neko seksualno uznemirava?

Šta da radim ako me neko seksualno uznemirava?

 Šta je seksualno uznemiravanje?

 Seksualno uznemiravanje je svako seksualno ponašanje zbog kog se druga osoba loše oseća – uključujući i dodirivanje ili samo dobacivanje komentara sa seksualnim prizvukom. a Međutim, ponekad nije lako razgraničiti šta je udvaranje, šta je flertovanje, a šta seksualno uznemiravanje.

 Da li ti znaš koja je razlika između njih? Uradi sledeći  kviz i saznaj šta je seksualno uznemiravanje.

 Nažalost, seksualno uznemiravanje nije vezano samo za školske dane. Ali ako sada naučiš kako da staneš na put seksualnom uznemiravanju, bićeš spremnija da se s tim suočiš kada kročiš u svet zaposlenih. Možda čak zaustaviš napasnika da povređuje druge!

 Šta ako sam žrtva?

Seksualno uznemiravanje će teže prestati ako ne znaš šta ono podrazumeva i kako da reaguješ na njega. Pogledaj sledeća tri slučaja i šta bi mogla učiniti u svakom od njih.

SLUČAJ:

„Na poslu su mi neki mnogo stariji muškarci govorili kako sam lepa i da bi voleli da su 30 godina mlađi. Jedan od njih mi se čak toliko približio iza leđa da mi je pomirisao kosu!“ (Tijana, 20).

Tijana bi mogla pomisliti: ’Ako samo stisnem zube i ignorišem ga, sve će to možda prestati.‘

Zašto to ne bi bila dobra opcija: Stručnjaci kažu da ukoliko žrtve ignorišu seksualno uznemiravanje, ono se često nastavlja i čak postaje gore.

Bolja opcija: Reci onom ko te uznemirava – smireno ali i jasno – da ne može tako da se ponaša. „Ako me neko nepristojno dodirne“, kaže 22-godišnja Tina, „pogledam osobu direktno u lice i kažem joj da se ne usuđuje da me više ikada dodirne. Obično osoba posle toga ostane u čudu.“ Ako uznemiravanje ne prestane, budi odlučna i ne povlači se. Kada je reč o držanju visokih moralnih merila, Biblija savetuje da ’čuvamo zrelost i da imamo čvrsta uverenja‘ (Kološanima 4:12).

Šta ako onaj ko te uznemirava preti da te povredi? U tom slučaju, izbegavaj ga. Što pre se skloni iz neke preteće situacije i potraži pomoć pouzdane odrasle osobe.

SLUČAJ:

„Kada sam imala 11 godina, dve cure su me ščepale u školskom hodniku. Jedna od njih je bila lezbejka i htela je da izađem s njom. Iako sam odbila, one su me i dalje svakog dana na školskim odmorima uznemiravale. Jednom su me čak saterale uza zid“ (Viktorija, 18).

Viktorija je mogla pomisliti: ’Ako to nekom kažem, proglasiće me kukavicom, a možda mi niko neće ni verovati.‘

Zašto to ne bi bila dobra opcija: Ako se ustručavaš da prijaviš onog ko te uznemirava, on će verovatno nastaviti da se tako ponaša i čak će možda uznemiravati druge (Propovednik 8:11).

Bolja opcija: Potraži pomoć. Roditelji i nastavnici mogu ti pružiti podršku koja ti je potrebna da bi zaustavila uznemiravanje. Ali šta ako oni kojima se poveriš ne shvataju to ozbiljno? Tada pokušaj sledeće: Svaki put kada budeš uznemiravana zapiši neke detalje kao što su datum, vreme i mesto gde si to doživela, kao i šta je nasilnik rekao. Zatim to daj svojim roditeljima ili nekom nastavniku. Mnogi na pritužbe u pisanoj formi gledaju ozbiljnije nego da su one samo izrečene.

SLUČAJ:

„Veoma sam se plašila jednog momka koji je bio član ragbi tima. Bio je skoro dva metra visok i imao je preko 130 kilograma! On je sebi zacrtao da će me ’imati‘. Cele godine me je saletao skoro svakog dana. Jednom smo bili sami u učionici i on je počeo da mi se približava. Skočila sam i pobegla“ (Džulijet, 18).

Džulijet je mogla pomisliti: ’Pa, takvi su momci.‘

Zašto to ne bi bila dobra opcija: Onaj ko seksualno uznemirava druge verovatno neće promeniti svoje ponašanje ako misli da je ono O.K.

Bolja opcija: Nemoj uznemiravanje okrenuti na šalu i nemoj se smejati. Umesto toga, neka tvoja reakcija, uključujući i izraz lica, jasno pokaže nasrtljivcu da te ostavi na miru.

 Šta bih učinila ako mi se to desi?

DOGAĐAJ:

„Uopšte ne volim da budem gruba prema drugima. Čak i kad su me neki momci seksualno uznemiravali, nisam im dovoljno odlučno rekla da prestanu i često sam se smeškala kad sam im se obraćala. Oni su mislili da flertujem“ (Tijana).

  • Da si bila na Tijaninom mestu kako bi se postavila prema tim momcima? Objasni svoje gledište.

  • Šta može navesti napasnika da pomisli kako flertuješ s njim?

DOGAĐAJ:

„Sve je počelo s nekoliko ružnih komentara od nekih momaka na času fizičkog. Nekoliko nedelja sam ignorisala ono što su govorili, ali bivalo je sve gore i gore. Onda su počeli da sede pored mene i da me grle. Ja sam ih gurala od sebe, ali oni su bili uporni. Onda mi je jedan od njih dao papir na kom je pisalo nešto grozno. To sam prosledila nastavniku. Taj dečko je izbačen iz škole, a ja sam shvatila da je trebalo da odmah odem kod nastavnika“ (Sabina).

  • Šta misliš zašto Sabina nije odmah otišla kod nastavnika? Da li misliš da je to bila dobra odluka? Objasni svoje gledište.

DOGAĐAJ:

„Mom bratu Gregu je prišao jedan lik u ve-ceu, uneo mu se u lice i rekao: ’Poljubi me.‘ Greg je odbio, ali ovaj je bio uporan. Na kraju je Greg morao da ga odgurne od sebe“ (Suzan).

  • Da li misliš da je Greg bio žrtva seksualnog uznemiravanja? Objasni svoje gledište.

  • Šta misliš zašto je neke momke blam da prijave da ih neki momak seksualno uznemirava?

  • Da li se slažeš s tim kako se Greg postavio? Šta bi bio tvoj postupak?

Saznaj više: „Kako da se zaštitim od seksualnog zlostavljanja?“, 32. poglavlje knjige Mladi pitaju – praktični odgovori na njihova pitanja, 1. tom

[Fusnota]

a U ovom članku ćemo govoriti u ženskom rodu, mada se informacije odnose na oba pola.