Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Prijateljstvo ili nešto više? (1. deo): Kakve mi to signale šalje?

Prijateljstvo ili nešto više? (1. deo): Kakve mi to signale šalje?

 On ti se stvarno sviđa i uverena si da su osećanja obostrana. Uostalom, svaki dan se dopisujete, na druženjima se ne razdvajate, a neke njegove poruke su baš romantične.

 Zato si rešila da ga pitaš u kom pravcu se razvija ta veza i da jednostavno budeš sigurna da osećate isto. I kakav si odgovor dobila? „Ti si mi samo drugarica i ništa više od toga.“

 Kakav je osećaj

 „Bila sam toliko ljuta na njega, ali i na sebe! Svaki dan smo se dopisivali i videlo se da mu je stalo do mene. Normalno je što sam počela da gajim osećanja prema njemu“ (Džasmin).

 „Ta devojka i ja smo često pravili društvo jednom paru koji se zabavljao. Ponekad je izgledalo da izlazimo učetvoro. Nas dvoje smo pričali o svemu i svačemu, a onda smo počeli da se dopisujemo. Bilo mi je strašno kada mi je rekla da u meni vidi samo prijatelja i kada sam saznao da se sve to vreme viđala s nekim drugim“ (Ričard).

 „Taj dečko mi je slao poruke svaki dan i u nekim trenucima smo oboje pomalo flertovali. Ali kad sam mu rekla šta osećam prema njemu, nasmejao se i rekao: ’Za sada nemam nameru da se zabavljam ni sa kim!‘ Posle toga sam danima plakala“ (Tamara).

 Zaključak: Kad misliš da između tebe i nekoga postoji nešto posebno, a onda shvatiš da osećanja nisu obostrana, sasvim je normalno što si ljut i besan, što se osećaš postiđeno, pa čak i izdano. „Kada se meni tako nešto desilo, bio sam potpuno slomljen i duboko povređen“, kaže Stiven. „Dugo posle toga nikome nisam mogao da verujem.“

 Zašto se to dešava

 U današnje vreme kada ljudi mnogo komuniciraju putem instant poruka i društvenih mreža, vrlo lako se možeš zaljubiti u nekoga ko u suštini nije zainteresovan za tebe. Pogledajmo šta kažu neki mladi.

 „Neko ti šalje poruke samo da bi ubio vreme, a ti to možeš protumačiti kao da mu je stalo do tebe. I još ako ti piše svaki dan, onda možeš pomisliti da si za njega nešto posebno“ (Dženifer).

 „Jedna strana možda iskreno želi nešto više, a druga samo želi da ima nekoga s kim može da razgovara, nekoga ko će joj pomoći da podigne samopouzdanje“ (Džejms).

 „Jedno ’laku noć‘ može se protumačiti kao ljubavna poruka, a možda ju je neko poslao bez nekih posebnih osećanja, samo tek tako“ (Hejli).

 „Jedan ’smajli‘ može da znači ili ’želim da budem fin‘ ili ’sviđaš mi se‘. Ponekad neko takvu poruku protumači kao flertovanje“ (Ališa).

 Zaključak: Pazi da znak pažnje ne protumačiš kao ljubavnu izjavu.

 Lako je to reći, ali malo je drukčije u praksi. Biblija kaže: „Srce je varljivije od svega i na sve je spremno“ (Jeremija 17:9). Može te navesti da živiš u snovima koji će se u trenu raspršiti kad shvatiš da je ta romansa samo plod tvoje mašte.

 Šta možeš uraditi

  •   Budi realan. Stani malo i dobro razmisli. Zapitaj se da li se prema tebi zaista ophodi drugačije nego prema ostalima. Nemoj dozvoliti da ti emocije zaslepe um (Rimljanima 12:1).

  •   Budi razborit. Nemoj se koncentrisati samo na ono što ti govori da ste više od prijatelja već obrati posebnu pažnju na ono što te navodi da sumnjaš u to. Nemoj misliti da su osećanja obostrana samo zato što ih ti imaš.

  •   Budi strpljiv. Sve dok ti neko konkretno ne kaže da želi s tobom nešto više od prijateljstva, nemoj ulagati u taj odnos više nego što si spreman da izgubiš.

  •   Budi iskren. Biblija kaže da postoji „vreme kad se govori“ (Propovednik 3:7). Ako želiš da saznaš da li neko u tebi vidi više od prijatelja, otvoreno i iskreno razgovaraj s njim. „Ako osećanja nisu obostrana“, kaže Valerija, „bolje je da sada malo patiš nego da prođu meseci pre nego što shvatiš da ta osoba nikada nije ni bila zainteresovana za tebe.“

 Zaključak: „Čuvaj srce svoje“, kaže se u Poslovicama 4:23. Ako ti se neko sviđa, pokušaj da saznaš da li se i ti njemu sviđaš. Ako se zaljubiš pre nego što to saznaš, ispašće kao da pokušavaš da gajiš biljku na kamenom tlu.

 Ako se ispostavi da su osećanja zaista obostrana i ako si dovoljno zreo da se zabavljaš onda treba da odlučiš da li želiš da nastavite vezu. Nemoj izgubiti iz vida da dobar brak čine muž i žena koji imaju iste duhovne ciljeve i koji su iskreni i otvoreni jedno prema drugom (1. Korinćanima 7:39). U suštini, takav brak je i počeo kao dobro prijateljstvo i tako i treba da ostane (Poslovice 5:18).