Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li da raskinem? (2. deo)

Da li da raskinem? (2. deo)

 Kako treba da okončaš svoju vezu? Kao prvo, izaberi odgovarajuću atmosferu za razgovor. Šta bi to na primer bilo?

 Razmisli kako bi ti voleo da se postupa s tobom (Matej 7:12). Da li bi voleo da to čuješ pred drugima? Verovatno ne.

 Ukoliko to okolnosti ne zahtevaju, nemoj vezu okončati ostavljajući poruku na telefonskoj sekretarici, šaljući poruku na mobilni ili mejlom. Umesto toga, izaberi vreme i mesto za tako ozbiljan razgovor.

 Kako to treba da saopštiš? Apostol Pavle je podsticao hrišćane da ’govore istinu‘ jedni s drugima (Efešanima 4:25).

 Zato je najbolje da budeš taktičan, ali ipak odlučan. Jasno navedi razlog(e) zašto misliš da vaša veza nije dobra za tebe.

 Pritom, ne treba da izdeklamuješ neku dugačku listu mana i da izbombarduješ osobu s kritičkim primedbama. Umesto da kažeš: „Ti ovo“ ili „Ti nikada ono“, bilo bi bolje da formulišeš misli tako da one odražavaju tvoja osećanja. Na primer, „Meni je potreban neko ko...“ ili „Ja mislim da treba da raskinemo zato što...“

 To nije vreme da budeš neodlučan ili da popustiš pred mišljenjem drugog. Upamti, rešio si da raskineš jer si imao ozbiljan razlog za to. Zato pazi da te osoba s kojom raskidaš lukavo ne navede da promeniš mišljenje. „Nakon raskida, moj bivši dečko se pravio da ga to mnogo boli. Mislim da je to činio da bih se ja sažalila. I stvarno mi je bilo teško zbog toga. Ali nisam dopustila da me njegove reakcije navedu da promenim svoju odluku“, kaže Lora. Poput Lore, moraš znati šta hoćeš. Drži se svoje odluke. Neka tvoje ne znači ne (Jakovljeva 5:12).