Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da odolim iskušenju?

Kako da odolim iskušenju?

 Apostol Pavle je napisao: „Kad želim da činim dobro, u meni je zlo“ (Rimljanima 7:21). Da li si se ikada tako osećao? Ako jesi, ovaj članak će ti pomoći da se odupreš iskušenju da uradiš nešto loše.

 Šta treba da znaš

 Iskušenje i pritisak vršnjaka često idu ruku pod ruku. Zapravo, Biblija kaže da „loše društvo kvari dobre navike“ (1. Korinćanima 15:33). Pritisak drugih ili uticaj interneta i televizije mogu u tebi probuditi želje zbog kojih bi se mogao naći u iskušavajućoj situaciji i mogu te čak navesti da se povedeš za „mnoštvom da činiš zlo“ (Izlazak 23:2).

 Za razmišljanje: Zašto ti može biti teže da odoliš iskušenju ako ti je previše stalo do toga šta drugi misle o tebi? (Poslovice 29:25).

 „Zbog želje da se dopadneš drugima i budeš u njihovom društvu, možeš početi da radiš isto što i oni, samo da bi bio prihvaćen. (Džeremi)

 Zaključak: Nemoj dozvoliti da zbog pritiska vršnjaka pogaziš svoja merila.

 Šta možeš učiniti

 Izgradi svoja uverenja. Ako nemaš svoj stav, možeš postati poput marionete kojom drugi upravljaju. Mnogo je bolje da slediš biblijski savet: „Sve proveravajte da biste se u to uverili, držite se onoga što je dobro“ (1. Solunjanima 5:21). Što si sigurniji da je ono u šta veruješ za tvoje dobro, biće ti lakše da se čvrsto držiš svojih uverenja i da se odupreš iskušenju da ih pogaziš.

 Za razmišljanje: Zašto smatraš da su Božja moralna merila za tvoje dobro?

 „Primetila sam da me drugi više cene kada se držim svojih uverenja i odolevam iskušenju. (Kimberli)

 Uzor iz Biblije: Danilo. Dok je po svemu sudeći još bio tinejdžer, Danilo je „u svom srcu odlučio“ da će poštovati Božje zakone (Danilo 1:8).

Ako nemaš svoj stav, možeš postati poput marionete kojom drugi upravljaju

 Otkrij gde si slab. Biblija govori o mladalačkim željama – žudnjama koje su naročito snažne kada si mlad (2. Timoteju 2:22). To se ne odnosi samo na seksualne želje već i na želju da se uklopiš u društvo, kao i na želju da samostalno donosiš odluke iako još nisi spreman za to.

 Za razmišljanje: Biblija kaže da „svakoga iskušava njegova želja tako što ga vuče i mami“ (Jakovljeva 1:14). Šta tebe najviše mami?

 „Budi iskren prema sebi i pokušaj da definišeš koje su tvoje slabe tačke. Istraži kako se možeš boriti protiv onoga što te mami i zapiši neke korisne savete. Tako ćeš, sledeći put kad se budeš našao pred iskušenjem, znati kako da ga savladaš. (Silvija)

 Uzor iz Biblije: David. On je u nekoliko situacija podlegao pritisku drugih i dozvolio svojim željama da ga nadvladaju. Ali David je učio na svojim greškama i trudio se da se popravi. „Stvori u meni, Bože, čisto srce“, molio se Jehovi, „i stavi u mene duh nov, duh postojan“ (Psalam 51:10).

 Preuzmi stvari u svoje ruke. Biblija kaže: „Ne daj da te zlo nadvlada“ (Rimljanima 12:21). Dakle, želje ne moraju upravljati tobom. Ti si taj koji odlučuje kako će postupiti.

 Za razmišljanje: Kada si u iskušenju da učiniš nešto loše, kako možeš preuzeti kontrolu nad svojim željama i postarati se da „priča ima srećan kraj“?

 „Razmišljam o tome kako ću se osećati ako podlegnem iskušenju. Hoću li se osećati bolje? Možda, ali to će trajati kratko. Da li ću se tako osećati i na duge staze? Neću, biće samo gore. Da li se to isplati? Ne!“ (Sofija)

 Uzor iz Biblije: Pavle. On je priznao da ima neka grešna naginjanja, ali je preuzeo stvari u svoje ruke. Napisao je: „Bijem svoje telo i držim ga u pokornosti kao roba“ (1. Korinćanima 9:27).

 Zaključak: Situacija je u tvojim rukama i ti odlučuješ da li ćeš se izboriti sa iskušenjima.

 Ne zaboravi, iskušenja ne traju večno. „Mnoge stvari koje sam smatrala velikim iskušenjima u srednjoj školi, sada mi ništa ne znače“, kaže 20-godišnja Melisa. „To me uverava da će i trenutna iskušenja proći i da ću jednog dana, kada se osvrnem na njih, biti srećna što sam uspela da im odolim.“