Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako mi Biblija može pomoći? (3. deo): Izvuci maksimum iz čitanja Biblije

Kako mi Biblija može pomoći? (3. deo): Izvuci maksimum iz čitanja Biblije

 Kad otvoriš Bibliju, videćeš da u njoj ima mnogo teksta. Ne daj da te to odvrati od čitanja! Biblija je kao švedski sto – ne možeš pojesti sve što je na tom stolu, ali možeš izabrati ono što ti odgovara i fino se najesti.

 Da bi ti čitanje Biblije maksimalno koristilo, treba da se koncentrišeš na ono što čitaš. Ovaj članak će ti pomoći u tome.

U ovom članku

 Zašto treba da se udubiš u ono što čitaš?

 Što se više udubiš u čitanje Biblije, to će ti ono više koristiti. To ti je isto kao kad praviš čaj – možeš ga napraviti tako što samo kratko umočiš kesicu u vrelu vodu, ali čaj će biti mnogo bolji ako je ostaviš da malo duže stoji u vodi.

 Isto je sa čitanjem Biblije. Nije dovoljno da samo preletimo preko teksta, već treba malo duže da se zadržimo na njemu. Upravo to je radio i pisac 119. psalma. On je o Božjem zakonu rekao: „Po ceo dan razmišljam o njemu“ (Psalam 119:97).

 Naravno, to ne znači da treba da čitaš Bibliju i razmišljaš o njoj bukvalno po ceo dan. Poenta je u tome da je psalmista izdvajao vreme da razmišlja o Božjoj Reči. To mu je pomoglo da donosi bolje odluke (Psalam 119:98-100).

 „Mama mi je jednom rekla: ’Imaš sedam dana u nedelji i svakog dana radiš mnogo toga za sebe. Zašto ne bi odvojila nešto vremena i za Jehovu? To bi bilo fer‘“ (Melani).

 Kada razmišljaš o biblijskim načelima, veće su šanse da ćeš donositi dobre odluke – na primer, s kim da se družiš ili kako da odoliš iskušenju.

 Kako da ti čitanje Biblije maksimalno koristi?

 •   Napravi plan. „Važno je da imaš ustaljen raspored za čitanje Biblije“, kaže tinejdžerka po imenu Džulija. „Odredi šta, kada i gde ćeš čitati.“

 •   Potrudi se da imaš mir. „Nađi neko mirno mesto“, kaže devojka po imenu Đana. „Reci i ukućanima u koje vreme čitaš Bibliju da te tada ne bi prekidali.“

   Ako čitaš sa elektronskog uređaja, ugasi sve notifikacije. A možda bi mogao da čitaš i iz štampane Biblije. Neka istraživanja pokazuju da ljudi lakše razumeju tekst kada čitaju s papira. S druge strane, kada se čita sa ekrana, teže je koncentrisati se na materijal.

   „Kad čitam sa ekrana, uvek me nešto ometa. Ili dobijam poruke, ili mi je baterija na izmaku, ili mi puca internet. A kada čitam iz knjige, jedina briga mi je da imam dovoljno svetlosti“ (Elena).

 •   Prvo se pomoli. Zamoli Jehovu da ti pomogne da razumeš, zapamtiš i primeniš deo Biblije koji čitaš (Jakovljeva 1:5).

   Postupaj u skladu s molitvom tako što ćeš dublje istražiti ono što si pročitao. Kako to možeš raditi? Ako čitaš Bibliju iz aplikacije JW Library ili sa interneta, možeš kliknuti na neki stih da bi ga dodatno istražio i našao neki članak koji ga objašnjava.

 •   Postavljaj pitanja. Na primer: Šta mi ovo govori o Jehovi? Da li tu prepoznajem neku njegovu osobinu koju ja mogu da razvijam? (Efešanima 5:1). Koju pouku nalazim za svoj život? (Psalam 119:105). Da li bih ovo mogao da iskoristim da pomognem nekome? (Rimljanima 1:11).

   Takođe se pitaj: Kako je ovo što sam pročitao povezano sa glavnom temom Biblije? To pitanje je posebno važno jer je svaki deo Biblije, od Postanka do Otkrivenja, na neki način povezan sa ovom glavnom temom: kako će Jehova posvetiti svoje ime putem nebeskog Kraljevstva i dokazati da ima pravo da vlada i da je njegov način vladanja najbolji.