Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta ako prekršim neko kućno pravilo?

Šta ako prekršim neko kućno pravilo?

 Gotovo sve porodice imaju neka kućna pravila – na primer, do koliko sati deca smeju da ostaju van kuće, koliko vremena mogu da provedu uz elektronske uređaje i kako da se ponašaju prema drugima.

 Šta da radiš ako si prekršio neko kućno pravilo? Svakako ne možeš da promeniš ono što se već desilo, ali možeš sprečiti da situacija postane još gora. U ovom članku ćeš naći neke predloge kako to možeš uraditi.

 Šta ne treba da radiš

 •   Ako tvoji roditelji ne znaju da si prekršio neko kućno pravilo, možda si u iskušenju da to sakriješ.

 •   Ako znaju, možda si u iskušenju da se izgovaraš ili da kriviš nekog drugog.

 Ni jedno ni drugo nije dobro. Zašto? Zato što bi bilo nezrelo skrivati ono što se desilo ili se izgovarati za svoje postupke. To bi tvojim roditeljima samo pokazalo da još uvek postupaš detinjasto.

 „Nikad nije dobro lagati. Istina će kad-tad izaći na videlo, a onda će kazna biti teža nego da si odmah priznao šta si uradio.“ (Dajana)

 Bolji pristup

 •   Priznaj šta si uradio. Biblija kaže: „Ko krije svoje prestupe, neće imati uspeha“ (Poslovice 28:13). Tvoji roditelji svakako znaju da ne možeš da budeš savršen, ali očekuju da budeš pošten.

   „Tvoji roditelji će imati više razumevanja ako im kažeš istinu. Kada im otvoreno priznaš šta si uradio, videće da si pošten i da mogu da ti veruju.“ (Olivija)

 •   Izvini se. Biblija kaže: „Obucite [se] u poniznost“ (1. Petrova 5:5). Moraš biti ponizan da bi se izvinio i da bi se odupro želji da se izgovaraš.

   „Ljudi koji se stalno izgovaraju otupljuju svoju savest. Na kraju ih ona uopšte neće opterećivati kada urade nešto loše.“ (Heder)

 •    Prihvati posledice. Biblija kaže: „Slušajte pouku“ (Poslovice 8:33). Nemoj da se žališ i prihvati kaznu koju su ti roditelji odredili.

   „Što se više žališ na kaznu, situacija će biti sve gora. Nađi načina da je prihvatiš i nemoj stalno da misliš na ono što si izgubio.“ (Džejson)

 •   Potrudi se da povratiš poverenje. Biblija kaže: „Poučeni ste da skinete staru ličnost, koja je oblikovana vašim ranijim načinom života i koju kvare njene prevarne želje“ (Efešanima 4:22). Da bi povratio poverenje svojih roditelja, počni da se ponašaš odgovorno.

   „Ako počneš da donosiš dobre odluke i ako tvoji roditelji vide da se trudiš da ne praviš iste greške, s vremenom će ti opet verovati.“ (Karen)

 SAVET: Pokušaj da uradiš i više nego što se očekuje od tebe. Na primer, kad sledeći put negde izađeš, javi se roditeljima kad kreneš kući, čak i ako nećeš kasniti. Time im zapravo govoriš da želiš da ti opet veruju.