Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da se izborim sa gubitkom drage osobe?

Kako da se izborim sa gubitkom drage osobe?

 Da li si u skorije vreme izgubio prijatelja ili člana porodice? Ovaj članak će ti pomoći da se izboriš sa bolom.

U ovom članku

 Da li je normalno što se ovako osećam?

 Mnogi teško podnose gubitak drage osobe i dugo ne mogu da se oporave od toga.

 „Ne prođe ni dan a da ne pomislim na svog dedu. Iako je umro pre dve godine, rasplačem se kad god počnem da pričam o njemu“ (Olivija).

 „Baka me je uvek podsticala da postavljam ciljeve, ali umrla je pre nego što sam stigla da ostvarim ijedan od njih. Svaki put kad nešto postignem, rastužim se jer ona nije tu da to vidi“ (Alison).

 Gubitak drage osobe može izazvati čitav spektar osećanja. Na primer:

 „Kad mi je teča umro, to je za mene bio ogroman šok i dugo nisam mogla da dođem sebi. Bilo je to prvi put da mi je umro neko tako blizak i to me je potpuno slomilo“ (Nadin).

 „Bio sam ljut na svog dedu kada je umro jer nije dovoljno brinuo o svom zdravlju, iako smo ga stalno podsećali na to“ (Karlos).

 „Kada je deda umro, od cele porodice samo moja sestra i ja nismo bile pored njega. Nakon toga sam osećala krivicu jer nisam stigla da se oprostim od njega“ (Adrijana).

 „Jedan bračni par s kojim je moja porodica bila vrlo bliska poginuo je u saobraćajnoj nezgodi. Posle toga, kad god bi neki član moje porodice izašao iz kuće, plašio sam se da se neće vratiti“ (Džared).

 „Kada mi je baka pre tri godine umrla, bilo mi je krivo što nisam provodila više vremena s njom dok je bila živa“ (Džulijana).

 Kad izgubiš neku dragu osobu, sasvim je normalno ako si u šoku, ako si ljut, osećaš krivicu, strah ili se zbog nečega kaješ. Ako te muče takva osećanja, znaj da s vremenom ona neće više biti tako snažna. Ali šta ti sada može pomoći da se izboriš s tim bolnim osećanjima?

 Šta ti može pomoći?

 Poveri se nekome. Biblija kaže da pravi prijatelj „u nevolji postaje brat“ (Poslovice 17:17). Razgovor s nekim dobrim prijateljem pomoći će ti da se bolje osećaš.

 „Normalno je biti tužan. Ponekad ti možda prija da budeš sam, ali tada je lakše da te obuzmu crne misli. Zato je dobro razgovarati s nekim o tome kako se osećaš“ (Ivet).

 Čuvaj uspomene na svoje voljene. Biblija nas podstiče da u svom srcu čuvamo ono što je dobro (Luka 6:45). Mogao bi da zapišeš u dnevnik neke lepe zajedničke trenutke ili da napraviš foto-album sa zajedničkim slikama.

 „Odlučio sam da napišem sve ono što sam naučio od svog prijatelja pre nego što je preminuo, jer tako imam utisak da je on još uvek pored mene. Zahvaljujući tome mi je lakše da podnesem što ga više nema“ (Džefri).

 Vodi računa o svom zdravlju. Biblija kaže da je dobro biti fizički aktivan (1. Timoteju 4:8). Zato se potrudi da vežbaš, da se zdravo hraniš i dovoljno odmaraš.

 „Neko ko je u žalosti obično zaboravi da brine o sebi i svom zdravlju. Zato nemoj preskakati obroke i dovoljno spavaj“ (Marija).

 Pomaži drugima. Biblija kaže: „Više usrećuje davanje nego primanje“ (Dela apostolska 20:35).

 „Radi nešto za druge, naročito za one koji su isto izgubili nekoga. Tako ćeš uvek biti svestan toga da je i drugima teško“ (Karlos).

 Reci Jehovi kako se osećaš. Biblija kaže da Jehova Bog sluša molitve (Psalam 65:2). Ona takođe kaže da Jehova „leči one koji su slomljenog srca i previja njihove rane“ (Psalam 147:3).

 „Moli Jehovu da ti pomogne i da ti da snagu. Nekih dana će ti biti posebno teško, ali Jehova će i tada biti uz tebe“ (Džanet).

 Budi realan u svojim očekivanjima. Imaj na umu da svako tuguje na svoj način. U Bibliji piše da je Jakov, kad je mislio da je njegov sin umro, dugo tugovao za njim, iako su drugi pokušavali da ga uteše (Postanak 37:35). Zato nemoj da se iznenadiš ako vreme prolazi, a tuga ne prestaje.

 „Često me nešto podseti na maminu tetku, iako je ona umrla pre 15 godina“ (Tejlor).

 Zamisli da si slomio nogu ili ruku. To bi sigurno bilo jako bolno i trebalo bi vremena da zaraste. Pored toga, lekar bi ti verovatno dao neke savete kako da se brže oporaviš.

 Slično tome, kada izgubiš voljenu osobu, to je jedna bolna rana koja ne može odmah da zaceli. Potrebno je vreme za to i zato budi strpljiv. Takođe, razmisli koji predlog iz ovog članka bi mogao da ti pomogne da se lakše izboriš sa svojim osećanjima.