Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Dosadno mi je – šta da radim?

Dosadno mi je – šta da radim?

 Za neke ne postoji ništa gore nego da su zarobljeni u kući dok napolju pada kiša, a oni nemaju šta da rade niti gde da odu. „U takvim trenucima“, kaže mladić po imenu Robert, „jednostavno sedim i ne znam šta ću sa sobom“.

 Da li si se ikada tako osećao? Ako jesi, ovaj članak ti može pomoći.

 Šta treba da znaš

  •   Tehnologija nije uvek od pomoći.

     Surfovanje po internetu može biti dobar način da ubiješ vreme, ali tako možeš ubiti i maštu, zbog čega će ti biti još dosadnije. „Uhvatiš sebe kako samo zuriš u ekran dok ti je mozak isključen“, kaže Džeremi koji ima 21 godinu.

     S tim se slaže i devojka po imenu Elena. Ona kaže: „Ne možeš sve pomoću tehnologije. Ona te udaljava od realnosti, tako da kad isključiš uređaj, život ti je još dosadniji.“

  •   Sve zavisi od stava.

     Da li ćeš pobediti dosadu jednostavno tako što ćeš imati puno obaveza? Mnogo zavisi od toga koliko si zainteresovan za ono što radiš. Na primer, devojka po imenu Karen kaže: „U školi mi je bilo jako dosadno iako mi je ceo dan bio ispunjen obavezama. Moraš biti posvećen onome što radiš da ti ne bi bilo dosadno.“

 Da li si znao? Dokolica nije prepreka već prilika – plodno tlo za kreativne ideje.

Tvoje vreme je plodno tlo za kreativne ideje

 Šta možeš učiniti

 Proširi vidike. Upoznaj nove prijatelje. Nađi novi hobi. Nauči nešto novo. Ljudima koji se interesuju za razne stvari uglavnom nije dosadno kad su sami, a ni drugima nije dosadno u njihovom društvu.

 Biblijska misao: „Sve što ti dođe pod ruku da činiš, čini to svom snagom svojom“ (Propovednik 9:10).

 „Nedavno sam počela da učim kineski mandarinski. Pošto sam svakodnevno vežbala jezik, shvatila sam da sam se uželela takvog načina učenja. Volim kad imam neki projekat na kome radim. To mi okupira misli i pomaže mi da dobro iskoristim vreme“ (Melinda).

 Usredsredi se na cilj. Ako znaš zašto nešto radiš, bićeš zainteresovaniji za to. Čak ti ni školski zadaci neće biti tako dosadni kad imaš cilj pred sobom.

 Biblijska misao: „Nema za čoveka ništa bolje nego da [...] mu duša uživa u dobru od truda njegovog“ (Propovednik 2:24).

 „Pred kraj školovanja, učila sam osam sati dnevno jer sam bila u zaostatku s gradivom. Zvuči dosadno? Ne, jer sam imala cilj. Bila sam usredsređena na taj cilj – sticanje diplome – i to me je motivisalo“ (Hana).

 Prihvati ono što ne možeš da promeniš. Čak i najzanimljiviji poduhvati na trenutke mogu biti monotoni. I najbolji prijatelji će ti nekad otkazati dogovor i nećeš imati šta da radiš. Nemoj dozvoliti da postaneš žrtva svojih okolnosti i da se prepustiš negativnim osećanjima, već pokušaj da na stvari gledaš iz pozitivnog ugla.

 Biblijska misao: „Ko je veselog srca, na gozbi je bez prestanka“ (Poslovice 15:15).

 „Prijateljica me je posavetovala da naučim da uživam kad sam sama. Rekla mi je da je u životu važno naći ravnotežu između vremena koje provodiš s drugima i vremena kad si sama“ (Ajvi).