Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kad te brige pritisnu

Kad te brige pritisnu

 Šta te brine?

 Da li sledeće izjave opisuju kako se ti ponekad osećaš?

 „Stalno razmišljam: ’Šta ako...?‘ ’Šta ako doživimo saobraćajnu nezgodu?‘ ’Šta ako nam se sruši avion?‘ Brinu me stvari oko kojih se mnogi uopšte ne bi opterećivali“ (Čarls).

 „Stalno brinem oko nečega. Kao da sam hrčak koji uporno vrti svoj točak, ali nikud ne stiže. Trudim se iz sve snage, ali ništa ne postižem!“ (Ana).

 „Kad mi kažu da sam srećan što sam još uvek školarac, pomislim: ’Oni nemaju pojma koliko je u školi stresno!‘“ (Danijel).

 „Osećam se kao da će mi glava eksplodirati. Uvek se brinem oko toga šta bi se moglo dogoditi ili šta treba da uradim“ (Laura).

 Živa istina: Živimo u vremenu koje Biblija opisuje kao naročito teško (2. Timoteju 3:1). Zato brige pogađaju mlade isto koliko i odrasle.

 Da li su brige uvek loše?

 Ne. Biblija kaže da je normalno brinuti za one koje volimo, jer im želimo dobro (1. Korinćanima 7:32-34; 2. Korinćanima 11:28).

 Budimo iskreni, zabrinutost može biti snažna motivacija. Na primer, zamisli da sledeće nedelje imaš kontrolni. Ako se brineš da li ćeš ga dobro uraditi, počećeš da učiš na vreme i tako možeš dobiti bolju ocenu.

 Izvesna mera zabrinutosti može te upozoriti na opasnost. „Možda se brineš kada znaš da radiš nešto pogrešno i da moraš nešto promeniti da bi ti savest bila mirna“, kaže Serena. (Uporedi s Jakovljevom 5:14.)

 Živa istina: Zabrinutost ti ne mora škoditi, sve dok te motiviše da postupaš ispravno.

 Ali šta ako te brige zarobe u lavirint negativnih misli?

Zbog zabrinutosti se možeš osećati kao da si zarobljen u lavirintu, ali neko ko tvoj problem vidi iz drugog ugla može ti pomoći da pronađeš izlaz

 Primer: „Izludim kad razmišljam o tome šta bi se sve moglo desiti u nekoj situaciji“, kaže 19-godišnji Ričard. „Stalno mi se to vrti po glavi i na kraju me savladaju brige.“

 Biblija kaže da je ’mirno srce život telu‘ (Poslovice 14:30). S druge strane, preterana zabrinutost može voditi do mnogih fizičkih tegoba, kao što su glavobolja, vrtoglavica, stomačni problemi i lupanje srca.

 Šta možeš uraditi ako vidiš da ti zabrinutost samo škodi?

 Šta možeš uraditi

 •   Razmisli koliko su tvoje brige razumne. „Jedno je brinuti se da li ćeš savesno ispuniti svoje obaveze, a sasvim je drugo biti preterano zabrinut. Neko je rekao da su brige poput stolice za ljuljanje. Imaš utisak da se pomeraš, a zapravo sve vreme stojiš u mestu“ (Ketrin).

   Biblija kaže: „Ko od vas može time što se brine da i malo produži svoj životni vek?“ (Matej 6:27).

   Šta to znači: Ukoliko te brige ne motivišu da pronađeš rešenje, one će samo uvećati tvoj problem, a možda će i same postati problem.

 •   Ne brini se unapred. „Razmisli dobro. Da li će ono što te brine biti važno sutra, za mesec dana, za godinu dana, za pet godina?“ (Entoni).

   Biblija kaže: „Ne brinite se, dakle, za sutrašnji dan, jer će sutrašnji dan imati svoje brige. Dosta je svakom danu svoga zla“ (Matej 6:34).

   Šta to znači: Besmisleno je unapred se brinuti. Mnogo toga se verovatno nikada neće ni desiti.

 •   Nauči da živiš sa onim što ne možeš promeniti. „Najbolje je da se pripremiš koliko god možeš, ali pomiri se s tim da su neke stvari van tvoje kontrole“ (Robert).

   Biblija kaže: „Trku ne dobijaju oni koji su brzi [...] niti su u milosti oni koji imaju znanje; jer vreme nevolje i nepredviđeni događaji snalaze svakoga od njih“ (Propovednik 9:11).

   Šta to znači: Ne možeš uvek promeniti svoje okolnosti, ali možeš svoje gledište.

 •   Sagledaj celokupnu situaciju. „Shvatila sam da moram da sagledam celokupnu situaciju i da se ne nerviram oko sitnica. Treba da postavim prioritete i da na to usmerim svoju snagu“ (Aleksis).

   Biblija kaže: ’Prosudite šta je najvažnije‘ (Filipljanima 1:10).

   Šta to znači: Kada se situacija sagleda iz šireg ugla, manje su šanse da te savladaju brige.

 •   Razgovaraj s nekim. „Kada sam bila šesti razred, dolazila sam iz škole veoma zabrinuta. Plašila sam se sutrašnjeg dana. Mama i tata su me uvek pažljivo slušali. To mi je puno značilo. Imala sam poverenja u njih i mogla sam im otvoreno pričati kako se osećam. Tako mi je bilo lakše da se suočim sa sledećim danom“ (Merilin).

   Biblija kaže: „Od brige čoveku srce klone, a dobra reč ga razveseli“ (Poslovice 12:25).

   Šta to znači: Roditelj ili prijatelj mogu ti dati praktične predloge kako da smanjiš zabrinutost.

 •   Moli se. „Pomaže mi kad se naglas molim. Lakše mi je kad formulišem i naglas kažem šta me brine, jer onda više nemam osećaj da to držim u sebi. Molitva mi takođe pomaže da razumem da je Jehova veći od mojih briga“ (Laura).

   Biblija kaže: „Sve svoje brige bacite na [Boga], jer se on brine za vas“ (1. Petrova 5:7).

   Šta to znači: Molitva nije psihološka terapija. To je razgovor s Jehovom Bogom, koji nam obećava: „Ne osvrći se plašljivo, jer sam ja tvoj Bog. Ja ću te ojačati i pomoći ću ti“ (Isaija 41:10).