Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da nađem zajednički jezik sa nezgodnim profesorom?

Kako da nađem zajednički jezik sa nezgodnim profesorom?

 Nezgodni profesori

 Tokom školovanja skoro svaki učenik ima nekog profesora koji izgleda kao nepravedan, suviše zahtevan ili naprosto zloban.

 •   Luis, koji ima 21 godinu, kaže: „Imao sam profesorku koja se stalno obraćala učenicima pogrdnim rečima i omalovažavala ih. Bila je pred penzijom pa je verovatno računala da neće dobiti otkaz.“

 •   Melani, koja ima 25 godina, seća se da ju je jedna profesorka uzela na zub. „Svoje ponašanje prema meni opravdavala je time što ne pripadam većinskoj religiji. Govorila je da moram da se naviknem na takav tretman.“

 Ako imaš takvog profesora, nemoj da se ubijaš u pojam misleći da će ti cela školska godina biti mučna. Evo nekih predloga šta bi mogao da uradiš.

 Kako preživeti

 •   Budi prilagodljiv. Profesori se razlikuju u tome šta očekuju od svojih učenika. Pokušaj da razumeš šta profesor očekuje od tebe i onda se potrudi da to i radiš.

   Biblijsko načelo: „Mudar će slušati i još više će naučiti“ (Poslovice 1:5).

   „Shvatio sam da moram da se prilagodim načinu rada moje profesorke, tako da sam se potrudio da radim sve onako kako ona traži. To mi je olakšalo da nađem zajednički jezik s njom.“ (Kristofer)

 •   Pokazuj poštovanje. Budi ljubazan kad razgovaraš s profesorima. Nemoj da im drsko odgovaraš, čak i kad misliš da to zaslužuju. Uvek imaj na umu da si ti njihov učenik, a ne vršnjak.

   Biblijsko načelo: „Neka vaše reči uvek budu ljubazne, solju začinjene, da biste znali kako svakome treba da odgovorite“ (Kološanima 4:6).

   „Učenici ne pokazuju uvek dužno poštovanje prema profesorima. Ali ako profesori vide da ih poštuješ, verovatno će se i oni drugačije ophoditi prema tebi.“ (Sijara)

 •   Pokazuj razumevanje. I profesori su samo ljudi. To znači da i oni imaju svoje brige i probleme, kao i svi ostali. Zato nemoj odmah pomisliti da je tvoj profesor zloban ili da te mrzi.

   Biblijsko načelo: „Svi često grešimo“ (Jakovljeva 3:2).

   „Posao profesora nije nimalo lak. Ne mogu ni da zamislim koliko je teško izaći na kraj sa svom tom decom i nečemu ih naučiti. Zato sam se uvek trudila da svojoj profesorki ne zadajem glavobolju i da joj barem malo olakšam posao.“ (Aleksis)

 •   Razgovaraj sa roditeljima. Roditelji su tvoja najveća podrška. Oni žele da imaš dobar uspeh u školi i njihovi saveti mogu ti pomoći da izađeš na kraj sa nekim nezgodnim profesorom.

   Biblijsko načelo: „Namere propadaju kad nema dogovora“ (Poslovice 15:22).

   „Roditelji imaju mnogo više iskustva u rešavanju problema nego mladi. Slušaj njihove savete jer ti mogu mnogo pomoći.“ (Olivija)

 Kako da razgovaraš sa profesorom

 U nekim situacijama ćeš morati da porazgovaraš sa profesorom o problemu koji imate. Ako se plašiš da se suočiš s njim, ne brini – to nije neki obračun. To je samo razgovor i možda ćeš se iznenaditi kako lako i dobro može proći.

 Biblijsko načelo: „Zato se trudimo da doprinosimo miru“ (Rimljanima 14:19).

 Ako imaš osećaj da se profesorka loše ophodi samo prema tebi, pitaj je da li si uradio nešto što joj je zasmetalo. Ono što ti bude rekla možda će ti pomoći da uvidiš u čemu treba da se popraviš.“ (Džulijana)

 „Možda bi bilo najbolje da smireno porazgovaraš sa profesorom nasamo pre ili posle časa o tome kako se osećaš. Verovatno će biti razuman i ceniće što si mu se obratio.“ (Benjamin)

 ŠTA SU NEKI MLADI DOŽIVELI

 „Dobijala sam loše ocene, a moja profesorka nije ništa preduzimala povodom toga. Toliko me je ubijala u pojam da sam htela da napustim školu.

 „Kada sam potražila savet od jednog drugog profesora, on mi je rekao: ’Ona te ne poznaje dobro, a ni ti nju. Treba da joj kažeš šta te muči. Možda ćeš tako pomoći i drugim učenicima koji se plaše da razgovaraju s njom.‘

 „To je bilo poslednje što sam želela da uradim. Ali razmišljala sam o onome što mi je profesor rekao i shvatila sam da je u pravu. Morala sam nešto da preduzmem da bi se stvari promenile.

 „Tako sam sledećeg dana prišla profesorki i s poštovanjem joj rekla da stvarno cenim njene časove i da želim da na njima što više naučim, ali da ne uspevam u tome i da ne znam šta da radim. Dala mi je neke predloge i čak se ponudila da mi pomogne posle časova ili preko mejla.

 „Njena reakcija me je totalno iznenadila! Taj razgovor je srušio barijeru između nas i škola mi nije više tako teško padala.“ (Marija)

 Savet: Ako imaš problem sa nekim profesorom, gledaj na to kao na priliku da se pripremiš za neke buduće situacije u kojima ćeš se naći kao odrasla osoba. Kejti, koja ima 22 godine, kaže: „Kad izađeš iz škole verovatno ćeš i dalje nailaziti na ljude na odgovornim položajima koji neće uvek biti ljubazni. Ako uspeš da izađeš na kraj sa nekim nezgodnim profesorom znaćeš da se snađeš i sa nekim drugim nezgodnim ljudima koje ćeš u životu sretati.“