Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Zabavljanje (3. deo): Da li da raskinemo?

Zabavljanje (3. deo): Da li da raskinemo?

 Već neko vreme si u vezi, ali odnedavno si počeo da se pitaš da li ste vas dvoje jedno za drugo. Da li treba da raskineš? Ovaj članak ti može pomoći da doneseš pravu odluku.

U ovom članku

 Razlike među vama

 Posle nekog vremena, dečko i devojka mogu da primete da i nisu toliko slični kako im se činilo u početku. Na primer:

  •   Neko voli plažu, a neko planinarenje.

  •   Neko je ekstrovert, a neko introvert.

  •   Neko uvek govori istinu, a neko ume da hvata krivine.

 Zapazi po čemu se ova tri primera razlikuju. U prvom je reč o interesovanjima, u drugom o karakteru, a u trećem o različitim vrednostima.

 Za razmišljanje: Sa kojom od ove tri razlike bi ti bilo najteže da živiš? A u čemu biste mogli da se nađete na pola puta?

 Supružnici mogu imati različita interesovanja ili karakter, a opet biti srećni u braku. Da biste se dobro slagali, ne morate obavezno da budete isti. Nije neobično da neko s vremenom zavoli aktivnosti ili hobi u kojima njegov supružnik uživa, a razlike u karakteru mogu oboma pomoći da postanu bolje osobe. a

 S druge strane, važno je da osoba s kojom planiraš da stupiš u brak ima iste duhovne i moralne vrednosti kao ti. Ako ih nema, trebalo bi da ti se upali crvena lampica.

 Recimo da par ne deli ista verska uverenja. U jednoj knjizi se kaže: „Istraživanja uvek iznova pokazuju da češće dolazi do razvoda kod parova koji nisu iste religije“ (Fighting for Your Marriage).

 Biblijsko načelo: „Ne uprežite se u isti jaram s nevernicima“ (2. Korinćanima 6:14).

 Kako doneti pravu odluku

 Biblija kaže da će oni koji stupe u brak imati neke „nove teškoće u životu“ (1. Korinćanima 7:28). Zato nemoj da se iznenadiš što se neke od njih pojavljuju već tokom zabavljanja.

 Ako dolazi do manjih nesporazuma među vama, to ne znači da vaša veza ne može da opstane. Pitanje je da li umete da ih rešavate na miran način. Ta veština će vam i te kako značiti u braku.

 Biblijsko načelo: „Budite dobri jedni prema drugima, samilosni i od srca opraštajte jedni drugima“ (Efešanima 4:32).

 S druge strane, ako među vama dolazi do čestih nesuglasica ili su one ozbiljne, to može biti znak da jednostavno niste jedno za drugo. Ako je tako, bolje je da to ispliva na površinu sad, a ne kasnije.

Česte ili ozbiljne nesuglasice mogu biti znak da niste jedno za drugo

 Zaključak: Ako ti se stalno pali lampica u vezi s tim da li je to osoba za tebe, pa čak i da li si uopšte spreman za brak, nemoj to ignorisati!

 Biblijsko načelo: „Pametan čovek vidi opasnost i sklanja se, a neiskusni idu dalje i trpe posledice“ (Poslovice 22:3).

 Ako odlučiš da raskineš

 Raskid je nešto veoma bolno. Međutim, ako jedna ili obe strane duže vreme osećaju da veza ne funkcioniše, možda je to najbolji korak.

 Kako da to uradiš? Ukoliko ne postoje neki opravdani razlozi, ne bi bilo fer da samo pošalješ poruku ili nešto slično. Najbolje bi bilo da izaberete odgovarajuće mesto i vreme i da licem u lice porazgovarate o tome.

 Biblijsko načelo: „Govorite istinu jedan drugom“ (Zaharija 8:16).

 Nemoj raskid doživljavati kao lični neuspeh. Ne zaboravi, cilj zabavljanja je da ti pomogne da odlučiš da li ćeš stupiti u brak s tom osobom ili ne. Čak i ako raskinete, to iskustvo ti može koristiti u životu.

 Pitaj se: „Šta sam naučio o sebi tokom ovog perioda? Da li sam otkrio na čemu treba da radim? Šta bih uradio drugačije ako ponovo budem u vezi?“

a Da biste videli kako te razlike mogu uticati na brak, pročitajte članke „Saveti za porodicu – Razlike u ličnosti ne moraju stvoriti jaz“ i „Saveti za porodicu – Dobra strana iritantnih osobina“.