Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta treba da znam o konzumiranju alkohola?

Šta treba da znam o konzumiranju alkohola?

 Biblija ne osuđuje umereno konzumiranje alkohola kada je to u skladu sa zakonom. Međutim, ona zabranjuje opijanje (Psalam 104:15; 1. Korinćanima 6:10).

 Ali šta ako si pod pritiskom da piješ onda kada po zakonu ne bi smeo ili ti tvoji roditelji to zabranjuju?

 Razmišljaj o mogućim posledicama

 Neki tvoji vršnjaci možda misle da bez alkohola nema dobre zabave. Ali šta se može desiti nakon toga?

  •  Problemi sa zakonom. U zavisnosti od mesta gde živiš, ako konzumiraš alkohol iako je to zakonom zabranjeno mogao bi biti novčano kažnjen, krivično gonjen, osuđen na društveno-koristan rad, izgubiti vozačku dozvolu ili bi čak mogao otići u zatvor (Rimljanima 13:3).

  •  Narušena reputacija. Konzumiranje alkohola slabi samokontrolu. Pod njegovim dejstvom mogao bi reći ili uraditi nešto zbog čega bi kasnije zažalio (Poslovice 23:31-33). Tvoje slike bi lako mogle osvanuti na nekoj društvenoj mreži i na taj način trajno narušiti tvoju reputaciju.

  •  Lak plen. Alkohol te može učiniti lakim plenom za one koji žele da ti fizički naude ili da te seksualno iskoriste. Osim toga, postaješ podložniji uticaju drugih, što može voditi do još nekih oblika rizičnog ili nezakonitog ponašanja.

  •  Zavisnost. Neka istraživanja pokazuju da što ranije počneš da koristiš alkohol, to je veća verovatnoća da ćeš postati zavisnik. Ako piješ da bi izašao na kraj sa stresom, usamljenošću ili zato što ti je dosadno, stvaraš začarani krug iz kog je sve teže izaći.

  •  Smrtni ishod. Tokom jedne od proteklih godina u Sjedinjenim Državama je svaka 52 minuta neko izgubio život u saobraćajnoj nesreći čiji je uzrok vožnja u alkoholisanom stanju. Prema statističkim podacima iz jednog petogodišnjeg perioda, svake godine je u proseku preko 1 500 osoba mlađih od 21 godine poginulo u saobraćajnim nesrećama koje su izazvali pijani vozači. Čak iako ti nisi konzumirao alkohol, ukoliko prihvatiš da te poveze neko ko je pio, izlažeš sebe velikoj opasnosti.

 Donesi odluku

 Ako unapred odlučiš kako ćeš se postaviti izbeći ćeš opasnost i nepotrebne troškove koji nastaju zbog zloupotrebe alkohola.

 Biblijsko načelo: „Pametan čovek vidi zlo i sklanja se“ (Poslovice 22:3). Nije mudro da uzimaš alkohol ako planiraš da voziš ili učestvuješ u bilo kojoj drugoj aktivnosti koja zahteva punu koncentraciju.

 Odluka: „Piću alkohol samo onda kada je to u skladu sa zakonom i kada je to prikladno.“

 Biblijsko načelo: „Robovi ste onoga koga slušate“ (Rimljanima 6:16). Ako piješ samo zato što to rade i tvoji vršnjaci, dozvoljavaš drugima da te kontrolišu. Ako piješ jer ti je dosadno ili da bi se izborio sa stresom, nećeš razviti veštine koje su ti potrebne da bi se uhvatio u koštac s problemima.

 Odluka: „Neću dozvoliti vršnjacima da me nateraju da pijem.“

 Biblijsko načelo: „Ne budi među onima koji se opijaju“ (Poslovice 23:20). Loše društvo može oslabiti tvoju rešenost da se držiš svojih odluka. Ako provodiš vreme s onima koji zloupotrebljavaju alkohol, izlažeš sebe nepotrebnom riziku.

 Odluka: „Neću biti blizak s onima koji zloupotrebljavaju alkohol.“