Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da razgovaram s roditeljima o pravilima koja postavljaju?

Kako da razgovaram s roditeljima o pravilima koja postavljaju?

 „Možda su pravila mojih roditelja imala smisla kada sam imala 15 godina, ali sada imam 19 i mislim da treba da mi daju više slobode.“ (Silvija)

 Da li se i ti osećaš kao Silvija? Ako je tako, ovaj članak će ti pomoći da sa svojim roditeljima razgovaraš o njihovim pravilima.

 Šta treba da znaš

 Pre nego što sa svojim roditeljima budeš razgovarao o pravilima koja postavljaju, uzmi u obzir sledeće:

  •  Bez pravila ne bi postojao nikakav red. Šta misliš, šta bi se desilo kada u jednoj prometnoj ulici ne bi bilo saobraćajnih znakova, semafora niti ograničenja brzine? Kućna pravila su poput pravila u saobraćaju – zahvaljujući njima, u kući vlada red.

  •  Kućna pravila su dokaz da tvoji roditelji brinu o tebi. Ako ti ne bi postavili nikakva pravila, to bi moglo značiti da im je svejedno šta ti se događa. To bi sigurno stvorilo ružnu sliku o njima kao roditeljima.

 DA LI SI ZNAO? I roditelji moraju da poštuju neka pravila. Neka od tih pravila možeš pronaći u sledećim stihovima: Postanak 2:24; Ponovljeni zakoni 6:6, 7; Efešanima 6:4; 1. Timoteju 5:8.

 Ali šta ako ti se i dalje čini da su kućna pravila prestroga?

 Šta možeš učiniti

 Dobro razmisli pre nego što dovedeš u pitanje kućna pravila. Kako si se dosad pokazao kada je u pitanju poštovanje pravila? Ako baš i ne možeš da se pohvališ, onda još nije pravo vreme da tražiš više slobode. Mogao bi da pogledaš članak „Kako mogu zadobiti poverenje svojih roditelja?

 Ali ako si dosad poštovao kućna pravila, razmisli o tome šta bi rekao roditeljima. Ako unapred osmisliš šta ćeš reći, moći ćeš da proceniš koliko je ono što tražiš razumno. Nakon toga, pitaj roditelje kada i gde biste mogli razgovarati na miru i u opuštenoj atmosferi. Kada dođe taj trenutak, uzmi u obzir sledeće savete:

 Pokaži da ih poštuješ. Biblija kaže: „Oštra reč izaziva jarost“ (Poslovice 15:1). Zato ne zaboravi sledeće: ako se svađaš sa svojim roditeljima ili ih optužuješ da su nepravedni prema tebi, razgovor će brzo otići u pogrešnom smeru.

 „Što više poštujem svoje roditelje, to i oni mene više poštuju. Lakše se složimo oko nečega ako jedni druge poštujemo.“ (Bjanka, 19 godina)

 Slušaj. Biblija svakog savetuje da „bude brz da čuje, a spor da govori“ (Jakovljeva 1:19). Ne zaboravi, trebalo bi da razgovaraš sa svojim roditeljima, a ne da im držiš predavanje.

 „Dok odrastamo, može nam se činiti da znamo više od svojih roditelja. Ali to sigurno nije tačno. Za naše je dobro da prihvatamo njihove savete.“ (Devon, 20 godina)

 Probaj da ih razumeš. Stavi se u kožu svojih roditelja. Poslušaj savet iz Biblije da ne gledaš „samo na svoju korist nego i na korist drugih“, u ovom slučaju, korist svojih roditelja (Filipljanima 2:4).

Šta misliš, koji bi pristup bio uspešniji?

 „Ranije sam mislio da roditelji i ja nismo u istom timu. Ali sada mi je jasno da su se samo trudili da budu dobri roditelji, baš kao što sam se i ja trudio da budem zrela osoba. Sve što su radili, radili su zato što me vole.“ (Džošua, 21 godina)

 Ponudi predloge. Na primer, zamisli da ti roditelji ne dozvoljavaju da ideš na neko druženje, jer se održava kasno uveče. Saznaj šta ih stvarno brine. Da li je problem sâmo druženje ili vreme u koje se ono održava?

  •   Ako je u pitanju vreme druženja, da li bi promenili odluku ako bi predložio da tamo ideš s nekim?

  •   Ako je sâmo druženje problem, da li bi promenili odluku ako bi im rekao ko će sve biti tamo i ko će nadgledati to druženje?

 Ne zaboravi da treba da s poštovanjem razgovaraš s njima i da ih pažljivo slušaš. Poštovanje prema ocu i majci pokaži i rečima i delima (Efešanima 6:2, 3). Da li će promeniti odluku? Možda hoće, a možda i neće. Koju god odluku da donesu, bilo bi dobro da poslušaš sledeći savet.

 S poštovanjem prihvati odluku. Često se previdi činjenica da je ovaj korak veoma važan. Ako ne dobiješ ono što želiš i počneš da se svađaš s roditeljima, sledeći put će ti još teže izaći u susret. S druge strane, ako prihvatiš njihovu odluku, veća je verovatnoća da će ti s vremenom dati više slobode.