Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta da radim ako sam žrtva sajber-bulinga?

Šta da radim ako sam žrtva sajber-bulinga?

 Šta treba da znaš

 Lakše je nekoga zlostavljati na internetu nego u stvarnom svetu. U knjizi CyberSafe kaže se da se „čak i dobra deca osile i postaju zla zato što im internet omogućava da sakriju svoje lice“.

 Neki su u većoj opasnosti da postanu žrtve. To su najčešće oni koji su zatvoreni, drugačiji od ostalih ili oni koji imaju nisko samopoštovanje.

 Sajber-buling ima ozbiljne posledice. Žrtve ovakvog oblika nasilja mogu postati usamljene i depresivne. U nekim slučajevima takvo nasilje je dovelo i do samoubistva.

 Šta možeš učiniti

 Prvo treba da se zapitaš da li je stvarno u pitanju zlostavljanje. Ponekad neko kaže nešto ružno o nama, a da u stvari nije tako mislio. Kad se tako nešto desi, možemo postupiti u skladu s mudrim biblijskim savetom:

 „Nemoj se brzo vređati, jer uvredljivost počiva u nedrima bezumnih“ (Propovednik 7:9).

 S druge strane, ako nas neko na internetu namerno maltretira, ponižava ili nam preti, onda je to zlostavljanje.

 Ako si žrtva sajber-bulinga, imaju na umu sledeće: Tvoja reakcija može poboljšati ili pogoršati situaciju. Probaj da primeniš neki od sledećih predloga.

 Ignoriši nasilnika. Biblija kaže: „Ko zadržava reči svoje, zaista je mudar, i razborit čovek staloženog je duha“ (Poslovice 17:27).

 Evo zašto bi to bio dobar savet: „Nasilnik ima cilj prvenstveno da iznervira i uznemiri svoju žrtvu“, kaže Nensi Vilard, autorka knjige Cyberbullying and Cyberthreats. „Kad žrtve više nemaju kontrolu nad svojim osećanjima, praktično su se predale u ruke nasilniku.“

 Zaključak: Ćutanje je ponekad najbolji odgovor.

 Nemoj se svetiti. Biblija kaže: „Ne vraćajte zlo za zlo niti uvredu za uvredu“ (1. Petrova 3:9).

 Evo zašto bi to bio dobar savet: „Gnev je pokazatelj slabosti koja još više privlači nasilnike“, kaže se u knjizi Cyber-Safe Kids, Cyber-Savvy Teens. Ako počneš da se svetiš ispašće da nisi ništa bolji od nasilnika.

 Zaključak: Ne dolivaj ulje na vatru.

 Preduzmi nešto. Biblija kaže: „Ne daj da te zlo nadvlada“ (Rimljanima 12:21). Ima stvari koje možeš da učiniš a da ne pogoršaš situaciju, već da prekineš zlostavljanje.

 Na primer:

 •   Blokiraj osobu koja ti šalje poruke. „Ono što ne pročitaš ne može te ni povrediti“, kaže se u knjizi Mean Behind the Screen.

 •   Sačuvaj sve, čak i ono što nisi pročitao, jer to spada u dokaze. To se odnosi na preteće poruke, mejlove, postove na blogovima ili društvenim mrežama, govorne poruke ili slično.

 •   Reci nasilniku da te ostavi na miru. Ne iznoseći svoja osećanja, pošalji mu jasnu poruku, kao na primer:

  •  „Nemoj više da mi šalješ poruke.“

  •  „Obriši to što si postavio na internet.“

  •  „Ako se ovo nastavi, preduzeću mere da se zaštitim.“

 •   Radi na samopouzdanju. Razmišljaj o svojim vrlinama, a ne o manama (2. Korinćanima 11:6). Sajber-nasilnici vrebaju one koji izgledaju ranjivo, isto kao što to rade i nasilnici u stvarnom svetu.

 •   Nekoj odrasloj osobi ispričaj šta ti se dešava. Najpre roditeljima. Nasilnika možeš prijaviti i administratoru veb-sajta ili provajderu koji on koristi. U ozbiljnim slučajevima, ti i tvoji roditelji treba da prijavite slučaj školi, policiji ili čak da zatražite pravni savet.

 Zaključak: Ima stvari koje možeš učiniti da prekineš maltretiranje ili da barem umanjiš posledice koje ostavlja.