Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Šta treba da znam o sekstingu?

Šta treba da znam o sekstingu?

 Šta je seksting?

 „Seksting“ je slanje seksualno eksplicitnih poruka, fotografija ili video-snimaka putem mobilnog telefona. „Danas je to skoro sasvim normalan način komunikacije“, kaže jedan čovek. „Dopisuješ se s nekim i ubrzo počnete da razmenjujete vruće slike.“

 Zašto to mnogi rade? Neki tinejdžeri smatraju da je to što „u mobilnom telefonu imaš golišavu fotografiju osobe s kojom si u vezi zapravo obaveštenje da si seksualno aktivan“, kaže za Njujork tajms zamenik jednog javnog tužioca. Jedna tinejdžerka to čak naziva oblikom „bezbednog seksa“, jer „ovako ti se ne može desiti da zatrudniš ili dobiješ polno prenosivu bolest“.

 Evo još nekih razloga zbog kojih se tinejdžeri bave sekstingom:

 •   Da bi flertovali sa osobom s kojom žele da budu u vezi.

 •   Neko im je poslao nepristojnu fotografiju i sada osećaju obavezu da „uzvrate uslugu“.

 Koje su posledice sekstinga?

 Kada pošalješ sliku putem mobilnog telefona, ona više nije tvoje vlasništvo i ne možeš kontrolisati kako će biti upotrebljena i kako će uticati na tvoj ugled. „Nikada nije bilo lakše čuvati i razmenjivati dokaze nepristojnog ponašanja“, kaže Amanda Lenhart, viši istraživač u Istraživačkom centru Pju i autorka studije o sekstingu.

 U nekim slučajevima:

 •   Osoba koja primi golišave slike prosleđuje ih drugima iz zabave.

 •   Momci šalju drugima golišave slike bivše devojke da bi joj se osvetili.

 DA LI SI ZNALA? a U mnogim slučajevima, na slanje golišavih slika gleda se kao na zlostavljanje dece ili dečju pornografiju. Neki maloletnici su zbog sekstinga optuženi da su seksualni napasnici.

 Šta kaže Sveto pismo?

 Sveto pismo sa odobravanjem govori o seksualnim odnosima u braku (Poslovice 5:18). Međutim, ono jasno stavlja do znanja kakvo ponašanje nije prihvatljivo između dvoje koji nisu u braku. Osmotri sledeće biblijske stihove:

 •   „Neka se blud i svaka nečistoća ili pohlepa i ne spominju među vama [...] a tako ni sramotno ponašanje ni bezuman govor ni prostačke šale“ (Efešanima 5:3, 4).

 •   „Usmrtite [...] ono što je zemaljsko u vašim udovima: blud, nečistoću, polnu požudu, zlu želju i lakomstvo“ (Kološanima 3:5).

 Ovi stihovi ne osuđuju samo „blud“ (seksualne odnose van braka) već i „nečistoću“ (izraz širokog značenja koji ukazuje na bilo koji oblik moralne nečistoće) i „polnu požudu“ (ne odnosi se na normalna romantična osećanja koja se mogu ispoljavati u braku, već na strast koja uglavnom vodi do neispravnog ponašanja).

 Pitaj se:

 •   Zašto se može reći da je slanje golišavih slika jedna vrsta nečistoće?

 •   Na koji način to raspiruje polnu požudu?

 •   Zašto je želja za gledanjem ili slanjem golišavih slika zla?

 Sledeći biblijski stihovi ukazuju na još važniji razlog zbog kog treba da se klonimo sekstinga.

 •   „Daj sve od sebe da stekneš Božje priznanje, da budeš radnik koji nema čega da se stidi“ (2. Timoteju 2:15).

 •   „Neka vaša dela budu sveta i neka se po njima vidi da ste odani Bogu“ (2. Petrova 3:11).

 Ovi stihovi ističu koliko je dobro biti moralno čist. Kada se uzorno ponašamo, nećemo zažaliti zbog svojih postupaka (Galatima 6:7).

 Pitaj se:

 •   Kakva sam osoba?

 •   Da li mi je stalo do ugleda drugih?

 •   Da li mi je zabavno nešto što može povrediti druge?

 •   Kako seksting može uticati na moj ugled?

 •   Kako seksting može narušiti poverenje koje roditelji imaju u mene?

 DOGAĐAJ: „Moja drugarica je bila u tajnoj vezi s jednim dečkom. Poslala mu je sliku na kojoj je gola, a i on njoj. Nakon dan-dva, njen otac je odlučio da proveri njen telefon. Video je poruke i bio je strašno razočaran. Razgovarali su i ona mu je sve priznala. Znam da joj je bilo žao zbog onoga što je uradila, ali njeni roditelji su bili šokirani i uznemireni. Više nisu znali da li mogu da joj veruju.“

 Živa istina: Seksting loše utiče i na onog ko šalje poruke i na onog ko ih prima. „Gadim se samoj sebi i razočarana sam u sebe“, kaže jedna tinejdžerka od koje je dečko stalno tražio da mu šalje takve poruke.

 Pošto seksting može loše uticati na tebe i druge i stvoriti ti probleme sa zakonom, mudro je da se vodiš sledećim biblijskim savetima:

 Šta bi ti uradila?

 Primeni biblijske savete na sledeću situaciju iz stvarnog života. Pročitaj šta kaže Dženet, a zatim izaberi mogućnost koju smatraš najboljom.

 „Upoznala sam jednog dečka i razmenili smo brojeve telefona. Nakon manje od nedelju dana, tražio je da mu pošaljem svoju sliku u bikiniju“ (Dženet).

 Šta bi po tvom mišljenju Dženet trebalo da uradi? Šta bi ti uradila?

 •  PRVA MOGUĆNOST. Mogla bi razmišljati: ’Nema ničeg lošeg u tome. Na kraju krajeva, kad bismo otišli na plažu, svejedno bi me video u kupaćem.‘

 •  DRUGA MOGUĆNOST. Mogla bi razmišljati: ’Nisam sigurna šta smera. Poslaću mu neku pristojniju sliku da vidim šta će se dogoditi.‘

 •  TREĆA MOGUĆNOST. Mogla bi razmišljati: ’Ovog dečka zanima samo jedno. Izbrisaću njegovu poruku.‘

 Treća mogućnost izgleda najbolje, zar ne? I sama Biblija kaže: „Pametan čovek vidi zlo i sklanja se, a ludi idu dalje i bivaju kažnjeni“ (Poslovice 22:3).

 Iz ovog primera se vidi šta mlade često navodi na seksting i na druge neispravne postupke. Zato se pitaj: Da li sam oprezna prilikom izbora prijatelja? (Poslovice 13:20). „Druži se sa onima za koje znaš da neće tolerisati neispravno ponašanje“, kaže Sara. S time se slaže i devojka po imenu Dilija. „Neki takozvani prijatelji ti ne pomažu da se držiš moralnih vrednosti, već te navode da ih prekršiš“, kaže ona. „Ako se ne ponašaju u skladu s Božjim zakonima, podsticaće te da radiš ono što znaš da nije ispravno. Da li stvarno to želiš?“

[Fusnota]

a U ovom poglavlju čitaocu se obraćamo u ženskom rodu, mada se informacije odnose na oba pola.