Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Da li je to prava osoba za mene?

Da li je to prava osoba za mene?

 Da li misliš da si pronašao osobu s kojom želiš da deliš život? Kako možeš znati da li je to prava osoba za tebe?

 Važno je da gledaš ispod površine. Najlepša devojka u kraju ne mora biti neko na koga se možeš osloniti i najpopularniji dečko ne mora biti primeran u moralnom pogledu. Na kraju krajeva, ti želiš da to bude neko pored koga ćeš se lepo osećati – želiš da to bude neko ko zaista odgovara tebi kao osobi i tvojim životnim ciljevima (Postanak 2:18; Matej 19:4-6).

Gledaj ispod površine

 Gledaj objektivno na osobu koja ti se dopada. Međutim, obrati pažnju da ne gledaš samo ono što želiš da vidiš. Zato polako. Probaj da vidiš pravo lice osobe koja ti se dopada.

 Mnogi koji se zabavljaju ne gledaju ispod površine. Umesto toga, veoma brzo skreću pažnju na ono što im je zajedničko: ’Volimo istu muziku.‘ ’Uživamo u istim stvarima.‘ ’Mi se u svemu slažemo!‘ Međutim, nemoj gledati tako površno. Treba da pronikneš u ’tajnu osobu srca‘ (1. Petrova 3:4; Efešanima 3:16). Umesto da gledaš samo ono u čemu se slažete, biće korisno da vidiš šta se dešava kada se oko nečega ne slažete.

 Na primer, razmisli o sledećem:

  •   Kako se ponaša kad vam se mišljenja sukobljavaju – da li insistira na svom mišljenju, možda čak pribegava ’izlivima gneva‘ i ’pogrdnom govoru‘? (Galatima 5:19, 20; Kološanima 3:8). Ili pokazuje razumnost – spremnost da radi mira popusti, kada nije u pitanju nešto zaista pogrešno? (Jakovljeva 3:17).

  •   Da li je osoba koja ti se dopada sklona da pribegava lukavstvu kako bi sprovela svoju volju, da li je posesivna i ljubomorna? Da li zahteva da zna svaki tvoj korak? „Znam za neke parove koji se svađaju zato što jedno od njih zahteva da zna svaki korak onog drugog“, kaže Nikol. „To je po mom mišljenju loš znak“ (1. Korinćanima 13:4).

  •   Kako drugi gledaju na nju? Bilo bi dobro da porazgovaraš s nekim ko neko vreme poznaje tu osobu, na primer, neka zrela osoba iz skupštine. Tako ćeš saznati da li se o njoj ’dobro govori‘ (Dela apostolska 16:1, 2).