Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da kontrolišem svoje emocije?

Kako da kontrolišem svoje emocije?

 „Jedan dan se osećam fantastično, a već sutradan se osećam grozno. Ono što mi juče nije predstavljalo nikakav problem, danas je postalo nepodnošljivo“ (Karisa).

 Da li ti se raspoloženje često menja? a Ako je tako, ovaj članak ti može pomoći.

 Šta je uzrok

 Emocionalni usponi i padovi su uobičajeni kada prolaziš kroz pubertet. Čak i ako si u godinama kada pubertet polako prolazi, mogao bi se iznenaditi koliko tvoja osećanja mogu biti promenljiva i nepredvidiva.

 Ako te promene raspoloženja zbunjuju, imaj na umu da su mnoga osećanja koja ti se javljaju posledica hormonskih promena, kao i nesigurnosti i neizvesnosti koje su sastavni deo odrastanja. Ali dobro je znati da možeš razumeti svoja osećanja i možeš naučiti kako da se uspešno izboriš s njima.

 Životna činjenica: Važno je da još dok si mlad naučiš da kontrolišeš svoje emocije zato što će ti ta veština biti potrebna u raznim životnim situacijama kada odrasteš.

Negativna osećanja su poput rupa na putu. Ako si vešt vozač, možeš izbeći one najgore i učiniti vožnju prijatnom

 Tri stvari koje možeš uraditi

 Razgovaraj. Biblija kaže: „Pravi prijatelj voli u svako doba, i u nevolji brat postaje“ (Poslovice 17:17).

 „Jedna bliska porodična prijateljica mi je poput tetke. Ona me stvarno sluša i lako mi je da joj kažem kako se osećam. Kada ispravno razmišljam, ona je ponosna na mene, a ako grešim, ona me ispravlja na najbolji mogući način“ (Jolanda).

 Savet: Umesto da razgovaraš samo sa svojim vršnjacima, koji možda doživljavaju iste emocionalne uspone i padove, razgovaraj s jednim od roditelja ili nekom odraslom osobom u koju imaš poverenja.

 Piši. Biblija govori o Jovu, koji je u dubokom očaju rekao: „Otvoreno ću izraziti brigu koju osećam zbog stanja svog. Govoriću u gorčini duše svoje“ (Jov 10:1). Pored razgovora, još jedan način na koji možeš „govoriti“ jeste taj da pišeš o tome kako se osećaš.

 „Gde god da krenem, sa sobom uvek nosim jedno blokče. Kada se dogodi nešto što me uznemiri, pišem o tome. Pisanje na mene deluje terapeutski“ (Ilijana).

 Savet: Vodi dnevnik u kom ćeš pisati o tome kako se osećaš, zašto se tako osećaš i kako se možeš izboriti s osećanjima. Radni list uz ovaj članak će ti pomoći u tome.

 Moli se. Biblija kaže: „Baci na Jehovu breme svoje, i on će te podupreti. Neće nikada dati da pravednik posrne“ (Psalam 55:22).

 „Kada sam tužna, neprestano se molim Jehovi. Uvek osetim olakšanje kada mu kažem sve što mi je na srcu“ (Džasmin).

 Savet: Uprkos brigama koje te muče, razmisli o tri stvari za koje možeš biti zahvalan. Kada se moliš Jehovi, traži pomoć, ali mu zahvali i za sve lepo što imaš.

a Ovaj članak govori o promenama raspoloženja s kojima se mnogi mladi suočavaju. Ako se boriš s bipolarnim poremećajem ili nekim drugim oblikom depresije, vidi članak „Kako da se izborim s depresijom?“