Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da se izborim s depresijom?

Kako da se izborim s depresijom?

 Postoji nešto što ti može pomoći da se osećaš mnogo bolje!

 Šta bi ti uradio?

 Razmisli o sledećim scenarijima:

 Dženifer se više ničemu ne raduje. Nekontrolisano plače svakog dana, bez nekog naročitog razloga. Izbegava ljude i jedva da išta jede. Ne može da spava niti da se koncentriše. Pita se: „Šta mi se to dešava? Hoću li ikada više biti ona stara?“

 Mark je bio uzoran učenik. Ali sada mrzi školu i ocene su mu sve gore. Nema snage da se bavi sportovima koje je nekada voleo. Njegovi prijatelji su zbunjeni, a roditelji zabrinuti. Da li je u pitanju samo prolazna faza ili nešto ozbiljnije?

 Da li se često osećaš poput Dženifer i Marka? Ako je to slučaj, šta možeš uraditi? Mogao bi da probaš jednu od ove dve mogućnosti:

  1.   Pokušaj da se sam izboriš s tim

  2.   Razgovaraj s nekim odraslim u koga imaš poverenja

 Možda ti se čini da je prva mogućnost (A) lakša, posebno kada ne želiš da razgovaraš ni sa kim. Ali da li je to najpametniji izbor? Biblija kaže: „Bolje je dvojici nego jednome, jer [...] ako jedan padne, drugi će podići druga svog. A kako li je onome ko je sam kad padne, a nema drugog da ga podigne?“ (Propovednik 4:9, 10).

 Pogledajmo jedan primer. Zamisli da si se izgubio u jednom prilično opasnom kraju. Mrak je i sumnjivi ljudi vrebaju iza svakog ćoška. Šta bi uradio? Mogao bi da pokušaš da se sam snađeš u toj situaciji. Ali zar ne bi bilo mudrije da tražiš pomoć od nekoga u koga imaš poverenja?

 Depresivno raspoloženje nosi sa sobom slične opasnosti. Istina, povremeni pad raspoloženja može proći sam od sebe. Ali ukoliko takva osećanja potraju, najbolje je potražiti pomoć.

 BIBLIJSKO NAČELO: „Onaj ko se osamljuje [...] suprotstavlja se svakoj mudrosti“ (Poslovice 18:1).

 Prednost druge mogućnosti (B), a to je da razgovaraš s roditeljem ili nekom drugom odraslom osobom od poverenja, leži u tome što ti iskustvo nekoga ko je uspeo da se izbori s teškim osećanjima može pomoći.

 Možeš reći: „Ali moji roditelji nemaju predstavu šta znači osećati se ovako!“ Pa ipak, da li si sto posto siguran u to? Čak i ako se ono kroz šta su oni prolazili u mladosti razlikuje od onoga kroz šta ti prolaziš, moguće je da su se osećali isto. A možda znaju i šta može pomoći.

 BIBLIJSKO NAČELO: „Zar nema mudrosti među starcima, i zar dug život ne donosi razboritost?“ (Jov 12:12).

 Zaključak: Ukoliko se poveriš roditelju ili nekoj drugoj odrasloj osobi od poverenja, verovatno ćeš dobiti korisne savete.

Depresivno raspoloženje je poput lutanja opasnim krajem. Da bi ponovo bio na sigurnom, moraš potražiti pomoć

 Šta ako ti je potrebna stručna pomoć?

 Ukoliko si svaki dan depresivan, možda imaš zdravstveni problem, kao što je klinička depresija, i potrebna ti je stručna pomoć.

 Tokom adolescencije, simptomi kliničke depresije mogu podsećati na neraspoloženje koje je kod tinejdžera uobičajeno, ali su osećanja mnogo jačeg intenziteta i duže traju. Prema tome, ako je tuga koju osećaš veoma duboka i dugo traje, zašto ne bi razgovarao s roditeljima o poseti lekaru?

 BIBLIJSKO NAČELO: „Ne treba lekar zdravima, nego bolesnima“ (Matej 9:12).

 Ukoliko ti je postavljena dijagnoza kliničke depresije, nema razloga da se stidiš. Depresija kod tinejdžera je česta i može se lečiti. Pravi prijatelji neće zbog toga imati loše mišljenje o tebi.

 Savet: Budi strpljiv. Potrebno je vreme da bi se oporavio od depresije i možeš očekivati povremene uspone i padove. a

 Plan oporavka

 Nezavisno od toga da li ti je potrebna stručna pomoć ili nije, postoje stvari koje možeš učiniti da bi se izborio s dugotrajnim osećanjem tuge. Na primer, redovno vežbanje, zdrava ishrana i dovoljno sna mogu ti pomoći da uravnotežiš svoja osećanja (Propovednik 4:6; 1. Timoteju 4:8). Pored toga, može se pokazati korisnim ako vodiš dnevnik u koji ćeš zapisivati svoja osećanja, plan oporavka, neuspehe i uspehe.

 Patiš li od kliničke depresije ili samo prolaziš kroz emotivno težak period, upamti: ako prihvatiš pomoć i sam preduzmeš nešto da bi se osećao bolje, možeš se izboriti s depresijom.

 Biblijski citati koji ti mogu pomoći

  •  „Jehova je blizu onih koji su slomljenog srca, i spasava one koji su skrhanog duha“ (Psalam 34:18).

  •  „Baci na Jehovu breme svoje, i on će te podupreti. Neće nikada dati da pravednik posrne“ (Psalam 55:22).

  •  „Jer ja, Jehova, tvoj Bog, držim te za desnicu i kažem ti: ’Ne boj se. Ja ću ti pomoći‘“ (Isaija 41:13).

  •  „Ne brinite se, dakle, za sutrašnji dan“ (Matej 6:34).

  •  „Iznesite svoje molbe Bogu. I Božji mir koji prevazilazi svaki um čuvaće vaša srca“ (Filipljanima 4:6, 7).

a Ukoliko ti se javljaju samoubilačke misli, odmah traži pomoć od odrasle osobe u koju imaš poverenja. Nešto više o ovoj temi govori se u seriji članaka „Zašto ne odustati od života?“, u izdanju Probudite se! od aprila 2014.