Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da se pravilno hranim?

Kako da se pravilno hranim?

 Verovatno znaš da nepravilna ishrana može naškoditi tvom zdravlju. Kada odmalena navikneš da se nezdravo hraniš vrlo verovatno ćeš tu naviku zadržati i kad odrasteš. Zato je za tvoje dobro da već sada počneš zdravije da se hraniš.

 Šta je pravilna ishrana?

 Biblija nas podstiče da budemo umereni u svemu, a tu spadaju i naše navike ishrane (1. Timoteju 3:11). Sa ovim načelom na umu, dobro je znati da...

 •   Pravilna ishrana uključuje svih pet grupa namirnica. One uključuju: mlečne proizvode, namirnice bogate proteinima, voće, povrće i žitarice. Neki ljudi eliminišu jednu ili više grupa iz svoje ishrane, misleći da će im to pomoći da smršaju. Ali to samo lišava organizam neophodnih hranljivih sastojaka.

   Probaj sledeće: Istraži ili se posavetuj sa lekarom kako bi saznao koju ulogu imaju određene hranljive materije. Na primer:

   Ugljeni hidrati ti daju energiju. Proteini pomažu organizmu da se izbori sa infekcijama i grade i obnavljaju tkiva. Neke masti, u pravilnoj količini, smanjuju rizik od srčanih problema i pomažu da se dobro osećaš.

   „Trudim se da uzimam uravnotežene obroke, koji se sastoje od svih grupa namirnica. Mislim da nema ništa loše u tome ako povremeno pojedeš neki slatkiš ili brzu hranu. Ali nije dobro da se stalno tako hraniš. Treba biti umeren.“ (Brenda)

  Ishrana koja ne sadrži sve hranljive sastojke je kao stolica bez jedne noge

 •   U pravilnoj ishrani ne ide se u krajnosti. Te krajnosti bi bile da ne jedeš dovoljno, da se izgladnjuješ pa se onda prejedeš ili uskraćuješ sebi povremena zadovoljstva.

   Probaj sledeće: Mesec dana prati svoje navike ishrane. Koliko često ideš u neki od ekstrema koji su gore opisani? Koje promene bi mogao da načiniš kako bi se pravilnije hranio?

   „Nekih dana sam jela baš kaloričnu hranu, a drugih dana sam se izgladnjivala. Na kraju sam odlučila da prestanem da brojim kalorije, da se ne prejedam i da stanem da jedem kad sam sita. Trebalo je vremena da se naviknem na to, ali se sada konačno uravnoteženo hranim.“ (Hejli)

 Kako da mi pravilna ishrana pređe u naviku?

 •   Unapred planiraj. Biblija kaže: „Zamisli [’planovi‘, fusnota] marljivog čoveka sigurno donose korist“ (Poslovice 21:5). Da bi ti prešlo u naviku da se zdravo hraniš, treba da razmišljaš unapred.

   „Zdrava ishrana podrazumeva planiranje, jer često zdravu hranu moraš pripremiti kod kuće. Ali vredno je truda na duge staze, a ujedno i štediš novac.“ (Tomas)

 •   Zameni nezdrave obroke zdravijim. Biblija kaže: „Sačuvaj [’praktičnu‘, fusnota] mudrost“ (Poslovice 3:21). Praktična mudrost će ti pomoći da budeš kreativan i nađeš metode koje ti najviše odgovaraju.

   „Počela sam da menjam po jedan nezdravi obrok dnevno zdravim. Na primer, umesto da pojedem nešto slatko, jela sam jabuku. Za kratko vreme sam puno nezdravih obroka zamenila zdravijim!“ (Kia)

 •   Budi razuman. Biblija kaže: „S radošću jedi hleb svoj“ (Propovednik 9:7). To što se zdravo hraniš ne znači da više ne smeš da uživaš u hrani, niti da treba da se opterećuješ oko svakog zalogaja koji uneseš. Čak i kada treba da smršaš, zadrži na umu da je tvoj cilj da budeš zdrav. Budi razuman u onome što očekuješ od sebe.

   „Nedavno sam izgubila 13 kilograma ali nisam se izgladnjivala, niti sam izbacila iz ishrane neku grupu namirnica ili slatko. Prihvatila sam činjenicu da ovo neće biti brz proces, već promena načina života.“ (Melani)