Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Kako da popravim ocene?

Kako da popravim ocene?

 „Neki moji drugovi iz razreda samo sede na času bez ikakve sveske ili udžbenika, sa slušalicama na ušima, slušajući muziku dok nastavnik predaje. Posle se pitaju zašto imaju tako loše ocene! A neki, kao ja, stvarno daju sve od sebe, uče do besvesti, i opet dobiju loše ocene na kontrolnom. Stvarno ne razumem o čemu se tu radi. Osećam se bez veze kad dobijem lošu ocenu nakon što sam celu nedelju učila do kasno.“ (Jolanda)

 Da li si se ponekad osećao kao Jolanda? Budimo realni, loša ocena te može potpuno obeshrabriti, a da i ne govorimo o tome kako bi se tek osećao da imaš nekoliko loših ocena.

 Neki mladi kojima loše krene u školi dignu ruke od toga da popravljaju ocene, a neki čak napuste školu. Premda to deluje kao najlakše rešenje, postoji i bolji način da se reši ovaj problem. Pogledaj šest koraka koji ti mogu pomoći da imaš bolje ocene.

 Šta možeš učiniti

 •   Budi na svim časovima. Prisustvovanje časovima ti možda ne deluje kao nešto previše bitno, ali ako izostaješ sa dosta časova, to će se pre ili kasnije odraziti na tvoje ocene.

   „U mojoj školi, deca koju je baš briga za ocene jesu ona koja i najviše izostaju iz škole. Ali tako samo prave sebi probleme.“ (Metju)

   Biblijsko načelo: „Šta čovek poseje, to će i požnjeti“ (Galatima 6:7).

 •   Iskoristi vreme na času najbolje što možeš. Samo prisustvovanje času je odličan start, ali kad si već tamo, potrudi se da izvučeš i neku korist iz toga. Mogao bi da hvataš beleške. Pokušaj da razumeš ono o čemu nastavnik govori. Ako je moguće, zamoli ga da objasni detalje koji ti nisu jasni.

   „Postavljam dosta pitanja tokom časa zato što mi se čini da nastavnik bolje objasni gradivo ako je svestan toga da neki učenik nešto nije baš najbolje razumeo.“ (Olivija)

   Biblijsko načelo: „Pazite kako slušate“ (Luka 8:18).

 •   Nemoj da varaš. To je oblik nepoštenja. U školi se može varati na mnogo načina. Jedan je prepisivanje od drugih đaka. Osim što je nepošteno, ono ti odmaže jer prepisivanjem ništa nećeš naučiti.

   „Ako nešto ne razumeš, nemoj prepisivati odgovore od drugih iz razreda. Varanjem stvarno ne pomažeš sebi. Umesto da naučiš kako da sam rešavaš probleme, ti stičeš naviku da se oslanjaš na druge.“ (Džonatan)

   Biblijsko načelo: „U svemu želimo da pošteno postupamo“ (Jevrejima 13:18).

 •   Prvo uradi domaći. Ako je moguće, uradi ga pre svih ostalih aktivnosti. a Kad znaš da si završio sa domaćim zadacima, više ćeš uživati u slobodnom vremenu.

   „Najvažnije mi je da završim domaći. Sada su mi i ocene mnogo bolje. Kada dođem kući, stvarno bih najradije malo odspavao ili slušao muziku. Ali trudim se da prvo završim domaći pa tek onda da se opustim.“ (Kalvin)

   Biblijsko načelo: Prosudite šta je najvažnije (Filipljanima 1:10).

 •   Zatraži pomoć. Ne treba da ti bude neprijatno zbog toga što će ti neko pomoći. Na primer, možeš pitati roditelje za savet. Pitaj i nastavnika kako da popraviš ocene. Možda čak postoji mogućnost da uzmeš nekoliko privatnih časova ili da ti pomogne neko kome dobro ide predmet koji tebe muči.

   „Priđi nastavniku i razgovaraj s njim. Zamoli ga da ti objasni ono što ne razumeš i pitaj ga kako da popraviš ocene. Nastavniku će sigurno biti drago što si odlučio da popraviš ocene i pomoći će ti.“ (Dejvid)

   Biblijsko načelo: „Uspeh leži u mnoštvu savetnika“ (Poslovice 15:22).

 •   Iskoristi svaku mogućnost da popraviš ocenu. U nekim zemljama, testovi sadrže dodatna pitanja koja učenicima omogućuju da dobiju bolju ocenu. Možda se možeš javiti i da odgovaraš ili da spremiš neki referat. A ako na nekom kontrolnom dobiješ lošu ocenu, zamoli da ga radiš ponovo ukoliko postoji takva mogućnost.

  Da bi popravio ocene, moraš se potruditi. To je kao da učiš da sviraš neki instrument. Nije nimalo lako, ali se i te kako isplati

   „Ako želim da popravim ocenu iz nekog predmeta, onda moram da se nekako izborim za to. Obično pitam nastavnika da li bih mogla da spremim neki referat ili ga zamolim da ponovo uradim neki kontrolni na kom sam dobila lošu ocenu.“ (Makenzi)

   Biblijsko načelo: „Od svakog truda ima neke koristi“ (Poslovice 14:23).

a Konkretne savete za učenje možeš naći u članku „Kako da stignem da uradim domaće zadatke?“ u rubrici „Mladi pitaju“.