Vrati se na sadržaj

Zašto me roditelji nikad ne puštaju da se provedem?

Zašto me roditelji nikad ne puštaju da se provedem?

Zamisli sledeću situaciju:

Želiš da ideš na neku žurku, ali nisi siguran da će ti roditelji dozvoliti. Koju opciju ćeš izabrati?

  1.  NE PITATI – JEDNOSTAVNO OTIĆI

  2.  NE PITATI – NE OTIĆI

  3.  PITATI – PA VIDETI

 1. NE PITATI – JEDNOSTAVNO OTIĆI

 Zašto možda razmišljaš o ovoj opciji. Hoćeš da zadiviš svoje društvo time kako si samostalan. Misliš kako znaš više od svojih roditelja ili slabo ceniš njihovo mišljenje (Poslovice 14:18).

 Do čega vodi. Tvoji prijatelji mogu biti zadivljeni, ali takođe shvataju još nešto – da si spreman da varaš. Ako si spreman da pređeš svoje roditelje, onda si možda spreman da pređeš i njih. Ako tvoji roditelji otkriju šta si uradio, biće povređeni i videće da si ih prevario, a ti ćeš verovatno dobiti neke zabrane! (Poslovice 12:15).

 2. NE PITATI – NE OTIĆI

 Zašto možda razmišljaš o ovoj opciji. Pitaš se da li da izađeš s društvom, ali uviđaš da biste radili nešto što je u suprotnosti s tvojim principima ili da neki pozvani nisu baš naj-društvo (1. Korinćanima 15:33; Filipljanima 4:8). S druge strane, možda ti se ide, ali nemaš hrabrosti da pitaš roditelje.

 Do čega vodi. Ako ne ideš zato što vidiš da bi to bilo pogrešno, imaćeš više samopouzdanja kada to i kažeš svojim prijateljima. Ali ako ne ideš samo zato što ne smeš da pitaš roditelje, možda ćeš se na kraju smarati kod kuće i misliti kako jedino ti nigde ne ideš.

 3. PITATI – PA VIDETI

 Zašto možda razmišljaš o ovoj opciji. Priznaješ roditeljski autoritet i ceniš njihovo mišljenje (Kološanima 3:20). Voliš svoje roditelje i ne želiš da ih povrediš time što bi radio nešto iza njihovih leđa (Poslovice 10:1). Takođe imaš priliku da izneseš svoju molbu.

 Do čega vodi. Roditelji uviđaju da ih voliš i poštuješ. Ako vide da je to što tražiš razumno, mogli bi te pustiti da ideš.

Zašto roditelji možda kažu „ne“

Poput spasioca na plaži, tvoji roditelji imaju bolju preglednost da zapaze opasnost

 Jedan od razloga se može ovako prikazati: Ukoliko bi mogao da biraš, sigurno bi radije plivao na plaži na kojoj postoje spasioci. Zašto? Zato što dok uživaš u vodi nisi dovoljno svestan mogućih opasnosti. Ali spasioci imaju odličan položaj s kog imaju bolju preglednost i mogu zapaziti neku opasnost. Slično tome, pošto imaju veće znanje i iskustvo, i tvoji roditelji znaju da postoje opasnosti koje ti ne vidiš. Kao ni spasioci na plaži, ni oni ne žele da ti pokvare uživanje, već samo da ti pomognu da izbegneš opasnosti koje bi ti mogle pokvariti uživanje u životu.

 Drugi razlog: Roditelji imaju snažnu želju da zaštite svoje dete. Ljubav ih navodi da daju svoj pristanak kada mogu, ali i da nešto ne dozvole kada tako moraju. Kada ih pitaš za dozvolu da nešto uradiš, oni sami sebe preispituju da li mogu da ti udovolje i posle žive sa onim do čega bi to moglo dovesti. Odgovoriće potvrdno i sebi i tebi samo ako su u razumnoj meri sigurni da ti se ništa loše neće desiti.

Kako da povećaš šanse da dobiješ pristanak

Šta možeš uraditi

 Iskrenost. Pitaj se: ’Koji je pravi razlog zbog čega želim da idem? Da li zato što mi se ide ili zato što želim da se uklopim u društvo? Da li zato što će tamo biti neko ko mi se sviđa?‘ A onda iskreno porazgovaraj s roditeljima. I oni su nekada bili mladi i dobro te poznaju. Zato će ionako provaliti zašto želiš da ideš. Ako si iskren, oni će to ceniti, a ti ćeš nešto naučiti od njih (Poslovice 7:1, 2). S druge strane, ako si neiskren, oni će postati sumnjičavi i manje su šanse da te puste.

 Pravi trenutak. Nemoj gnjaviti roditelje čim dođu s posla ili kada su koncentrisani na nešto drugo. Priđi im kad su opušteni. Ali nemoj čekati ni zadnji minut i terati ih da ti odmah odgovore. Oni ne vole da brzo donose odluke. Pitaj ih dovoljno unapred, dajući im vremena da razmisle i oni će ceniti što si tako pažljiv.

 Prave reči. Nemoj biti neodređen. Jasno im iznesi šta želiš. Roditelje brinu odgovori tipa: „Ne znam“, posebno kada te pitaju: „Ko će tamo biti?“, „Da li će biti neko stariji?“, „Kada ćeš se vratiti?“

 Stav. Nemoj na svoje roditelje gledati kao na neprijatelje. Gledaj ih kao na deo svog tima, jer kad se sve uzme u obzir, oni to i jesu. Ako ih vidiš na svojoj strani, onda nećeš biti ratoboran, a oni će biti spremniji na saradnju.

 Pokaži roditeljima da si dovoljno zreo da se pomiriš s njihovom odlukom i da je ispoštuješ. Ako to činiš, i oni će poštovati tebe. Onda će sledećeg puta biti spremniji da te puste.