Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Zabavljanje (2. deo): Šta da očekujem tokom zabavljanja?

Zabavljanje (2. deo): Šta da očekujem tokom zabavljanja?

 Upoznao si nekoga ko ti se dopada i s vremenom ste vas dvoje odlučili da započnete vezu da biste videli da li ste jedno za drugo i da li da stupite u brak. Dok se sve bolje upoznajete, šta možete očekivati?

U ovom članku

 Očekuj otvorene razgovore

 Dok osoba s kojom si u vezi i ti provodite vreme zajedno, bolje ćete se upoznati. Puno toga ćeš saznati o njoj kad vidiš kako reaguje u raznim situacijama.

 Međutim, postoje neke stvari o kojima ćete vas dvoje morati otvoreno da razgovarate. Trudi se pritom da ostaneš objektivan koliko god je to moguće i ne dozvoli da te emocije zaslepe.

 Teme o kojima bi trebalo da razgovarate:

  •   Finansije. Da li si u dugovima? Da li ti je teško da pametno trošiš novac? Ako stupiš u brak, kako ćete se ti i tvoj bračni drug dogovarati oko raspolaganja novcem?

  •   Zdravlje. Da li si dobrog zdravlja? Da li si ranije imao neki ozbiljan zdravstveni problem?

  •   Ciljevi. Šta bi želeo da postigneš u životu? Da li ti i osoba s kojom si u vezi imate iste ciljeve? Da li ćeš biti srećan i ako zbog nekih okolnosti ne budeš mogao da ostvariš svoje ciljeve nakon što se venčate?

  •   Porodica. Da li sada imaš neke porodične obaveze ili ćeš ih možda imati u budućnosti? Želiš li da imaš decu? Koliko dece bi voleo?

 Dok razgovarate o takvim temama, budi potpuno iskren. Nemoj prećutati ili ublažiti neke činjenice samo da bi ostavio dobar utisak (Jevrejima 13:18).

 Za razmišljanje: Šta treba da znaš o osobi s kojom se zabavljaš? Šta bi trebalo da ona zna o tebi? Kako će vam to što ste sada iskreni jedno prema drugom koristiti kasnije ako stupite u brak?

 Biblijsko načelo: „Govorite istinu jedan drugom“ (Efešanima 4:25).

 „Devojka možda misli: ’Za šest meseci ćemo se veriti‘, ali dečko to možda planira za godinu dana. Zato bi se moglo desiti da devojka bude povređena i zbunjena, jer je očekivala da će se to desiti ranije. Važno je znati kako druga strana razmišlja o tome“ (Arijana, godinu dana u braku).

 Očekuj da se nećete slagati u svemu

 Ne postoje dve iste osobe. Zato nemoj pretpostaviti da ćete se ti i tvoj dečko ili tvoja devojka složiti oko svega i da ćete isto razmišljati o svemu. Kultura iz koje potičeš i način na koji si vaspitavan mogu uticati na to kako gledaš na neke stvari.

 Za razmišljanje: Kada se ne slažete oko neke manje važne stvari, da li ste oboje spremni da popustite zarad mira sve dok se ne krši neko biblijsko načelo?

 Biblijsko načelo: „Neka vaša razumnost bude poznata svim ljudima“ (Filipljanima 4:5).

 „Iako možda mislite da ste stvoreni jedno za drugo, nećete se u svemu slagati. Važno je da odgovarate jedno drugom kao ličnosti, ali još je važnije kakve ćete osobine ispoljavati kada dođe do nesuglasica“ (Metju, pet godina u braku).

 Očekuj da će biti stresno

 Ako se zabavljaš s nekim, nema sumnje da ćeš biti okupiran time i možda ćeš donekle biti pod stresom. Šta ti može pomoći?

 Postavi neke granice. Nemoj biti toliko zaokupljen svojom vezom da zapostavljaš svoje obaveze, pa i svoje prijatelje. Alana, koja je u braku pet godina, kaže: „Prijatelji će ti biti potrebni i nakon što se udaš ili oženiš, a i ti ćeš biti potreban njima. Zato ih nemoj sada zapostavljati.“

 Ne zaboravi da ćeš, kada budeš u braku, morati da balansiraš između svih obaveza i aktivnosti. Zašto ne bi na tome radio već sada, dok se zabavljaš?

 Za razmišljanje: Da li zahtevaš preterano mnogo vremena i pažnje od osobe s kojom si u vezi? Ili možda osećaš da ona traži previše od tebe? Kako možete imati ravnotežu da ne biste bili iscrpljeni i da veza ne bi počela da vas guši?

 Biblijsko načelo: „Sve ima svoje vreme, sve što se čini [...] ima svoje vreme“ (Propovednik 3:1).

 „Ako par stalno provodi vreme samo u rekreaciji, može im teško pasti kad se nakon venčanja suoče s realnošću. Zato je dobro da zajedno obavljaju svakodnevne aktivnosti kao što su kupovina, kućni poslovi i služenje Bogu. To im može pomoći da postave dobar temelj za brak“ (Danijel, dve godine u braku).

 Imaj na umu da je zabavljanje samo jedan period koji će ti pomoći da doneseš odluku – da stupiš u brak ili da prekineš vezu. U trećem delu ove serije biće reči o tome šta sve treba da sagledaš kako bi doneo tu odluku.