Vrati se na sadržaj

MLADI PITAJU

Zašto treba da se izvinim?

Zašto treba da se izvinim?

 Šta bi ti uradio u sledećim situacijama?

 1.   Nastavnik te je opomenuo zbog neprimerenog ponašanja tokom časa.

   Da li ćeš se izviniti, čak i ako smatraš da je njegova reakcija preterana?

 2.   Tvoju drugaricu je povredio neki tvoj komentar o njoj.

   Da li ćeš joj se izviniti, čak i ako smatraš da si u pravu?

 3.   Tata te je iznervirao i drsko si mu uzvratio.

   Da li ćeš mu se izviniti, čak i ako smatraš da je on kriv jer te je isprovocirao?

 Odgovor na sva tri pitanja trebalo bi da bude „da“. Ali zašto treba da se izvinimo? Zašto to treba da uradimo čak i onda kada smatramo da su drugi doprineli našoj reakciji?

 Zašto se izviniti?

 •   Izvinjenje je pokazatelj zrelosti. Kada preuzimaš odgovornost za ono što si rekao ili uradio, ti zapravo razvijaš neke veštine koje su neophodne u svetu odraslih.

   „Osobine kao što su poniznost i strpljenje olakšaće nam da se izvinimo i da saslušamo šta druga strana ima da kaže.“ (Rejčel)

 •   Izvinjenje je neophodno kad treba da se poprave odnosi s nekim. Oni koji su spremni da se izvine time pokazuju da im je važnije da budu u dobrim odnosima s drugima nego da dokažu da su oni u pravu a da je druga strana pogrešila.

   „Čak i ako si siguran da nisi ništa pogrešio, najvažnije treba da ti bude da ostaneš u miru s drugima. Ništa ne košta reći ’žao mi je‘, a može mnogo doprineti tome da se neko prijateljstvo sačuva.“ (Mirijam)

 •   Izvinjenje će ti pomoći da se bolje osećaš. Griža savesti zbog toga što si nekog povredio onim što si rekao ili uradio pretežak je teret za nošenje. Izvinjenjem skidaš taj teret sa svojih leđa. a

   „Dešavalo se da ponekad budem drska prema mami ili tati. Posle toga bih se osećala loše, ali ne bi mi bilo baš lako ni da se izvinim. Ali kad god bih to ipak uradila, osećala bih se mnogo bolje, zato što bi u porodici ponovo zavladao mir.“ (Nija)

  Griža savesti je poput teškog tereta koji moraš da nosiš, ali kad se izviniš, taj teret će ti spasti s leđa

 Ponekad ćemo morati da skupimo hrabrost da se izvinimo. Devojka po imenu Dina, koja je više puta morala da se izvini svojoj majci zbog drskog ponašanja, kaže: „Nije lako reći: ’Izvini!‘ Imala sam osećaj da mi u grlu stoji knedla i da reči jednostavno ne mogu da izađu.“

 Kako se izviniti

 •   Ako je moguće, izvini se lično. Razgovor licem u lice omogućava da druga strana vidi koliko ti je žao zbog onoga što se desilo. Izvinjenje putem poruke može delovati vrlo neuverljivo. Naravno, ti možeš dodati tužne emotikone, ali oni drugoj osobi mogu delovati bezlično i neiskreno.

   Savet: Ako nisi u mogućnosti da se izviniš lično, razmisli o tome da to uradiš telefonskim pozivom ili tako što ćeš napisati pisamce. Za šta god da se odlučiš, pažljivo biraj reči.

   Biblijsko načelo: „Srce pravednika razmišlja šta će odgovoriti“ (Poslovice 15:28).

 •   Izvini se što pre. Što duže neka stvar ostaje nerešena, nepravda za koju mislimo da nam je naneta deluje sve veća i ozbiljnija, a i neprijatne situacije između nas i osobe koju smo povredili samo se nižu.

   Savet: Postavi sebi cilj, na primer: „Danas ću se izviniti.“ Odredi i vreme do kada ćeš to uraditi, a zatim se drži svoje odluke.

   Biblijsko načelo: „Brzo reši spor s onim ko te tuži“ (Matej 5:25).

 •   Najiskrenije se izvini. Rečenica: „Žao mi je što se tako osećaš“ nije pravo izvinjenje! „Povređenoj osobi će biti lakše kad vidi da si u potpunosti preuzeo odgovornost za ono što si uradio“, kaže devojka po imenu Džanel.

   Savet: Izvinjenje ne treba da bude nečim uslovljeno. Nemoj reći nešto poput ovog: „Ja ću se izviniti za moje postupke ako se ti izviniš za svoje.“

   Biblijsko načelo: „Trudimo [se] da unapređujemo mir“ (Rimljanima 14:19).

a Ako si izgubio ili oštetio nešto što pripada nekom drugom, bilo bi dobro da osim što se izviniš tu štetu nekako i nadoknadiš.